Menu
RSS

Antalya’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Coşkuyla Kutlandı

Antalya’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Coşkuyla Kutlandı

8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi bir araya gelen Antalyalı kadınlar, kadın hakları ve dayanışma için yürüdü.

Antalyalı kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi, 6284 ve Nafaka Hakkı Bizim Krizin Faturası Sizin Olsun” diye pankart açtı.

Haberin Videosu:

Antalya Kadın Platformunun çağrısıyla biraraya gelen kadınlar Aydın Kanza Parkından Cumhuriyet Meydanına yürüdü. İstanbul Sözleşmesi, 6284 ve Nafaka Hakkı Bizim Krizin Faturası Sizin Olsun pankartı açan kadınlar yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın 8 Mart, Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa,

kadınlar sokağa özgürleşmeye, erkek adalet değil gerçek adalet, kadınlar yürüyor dayanışma büyüyor” şeklinde sloganlar attı.

Haberin Videosu:(01)

Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanında miting gerçekleştirildi. Antalya Kadın Platformu adına konuşan Fatma Şahin “Örgütlü mücadele veren kadınlar her alanda devlet şiddetinin hedefi oluyor. Kadınlar, evlerinden gece yarısı operasyonlarıyla veya eylem alanlarında gözaltına alınırken devletin fiziksel ve cinsel şiddetine maruz kalıyor,

Neredeyse yaşamımızın her alanına kayyum atayıp, hayatlarımızın ve hayallerimizin ‘iplerini’ elinde tutmaya çalışan faşizmin kadın düşmanı saldırılarına karşı en temel haklarımızı savunurken; tutuklamalarla, ev hapsi ve çıplak arama işkencesiyle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Şahin konuşmasında şunlara değindi: “AKP iktidarı kadın düşmanı politikalarıyla, yüzyılların mücadelesi ile elde ettiğimiz kadın kazanımlarına saldırıyor, haklarımızı gasp ediyor, erkekleri cesaretlendiren cinsiyetçi söylemlerde bulunuyor.

Kadınların yaşam hakları erkekler tarafından ellerinden alınırken, AKP ‘in adaletsiz yargı sistemi katilleri, tacizcileri, tecavüzcüleri, çocuk istismarcılarını aklamakla ve 6284 Sayılı kanuna saldırmak meşgul. Bu da yetmez gibi itaat ve sabır telkincisi Diyanetin fetvalarıyla kadınların hayatlarını kuşatmaya devam ediyor.

İktidar toplumu kendi istediği şekilde inşaa etmeye çalışıyor. Türk, sünni, heteroseksüel, beyaz ve erkek kimlikleri dışında kalan herkesi kriminalize etmeye ant içmiş halde, kadınları ve LGBTİ+'ları nefret söylemleriyle hedef gösteriyor, saldırıya uğramalarına, öldürülmelerine göz yumuyor.

Ne yaparlarsa yapsınlar bizler tüm renklerimizle yan yana olmanın coşkusuyla tüm LGBT+ fobik saldırılara karşı birlikte direniyoruz.

Cezaevlerinde ağır hasta tutsak kadınlar, çarpıtılan adli raporlarla olumsuz sağlık koşullarında cezaevinde tutulmaya devam ediliyor.

Diğer tutsak kadınların çoğu yoksulluktan kantinlerinden yeterli gıda ve temel ihtiyaçlarını alamadıkları gibi anneleriyle birlikte cezaevinde kalan çocuklar eğitimden, dış dünyadaki yaşamdan kopuk sağlıksız büyümekteler. Cezaevi kreşleri çoğaltılmalı ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir.

Pandemi koşullarının en ağır olduğu dönemde işsiz kalan ev işçisi kadınlar, pandeminin devam etmesi ve yasalarda işçi olarak sayılmadıklarından açlıkla, ölüm arasına mahkum edilmeleri 2021 yılında da devam etti. Kısa çalışma ödeneği alamadılar, işsizlik maaşı alamadılar.

Gıda ve temel ihtiyaç malzemelerine gelen zamlarla alım güçleri iyice zayıflatıldı.

Göçmen ve mülteci kadınlar nefret söylemlerinin hedefi haline geliyor, ucuz işgücü olarak emekleri sömürülüyor.

Yaşam alanlarını ve topraklarını savunan kadınlar sermayenin bekçiliğini yapan jandarma saldırılarıyla karşılaşıyor.

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali ile çıkan savaşta en çok kadınlar ve çocuklar zarar görürken, Ukrayna’lı kadın mülteciler üzerinden yapılan cinsiyetçi söylemleri kınıyoruz. Savaş kadınlar için daha çok göç, taciz ve tecavüzdür. Savaş doğanın yıkımıdır. Biz kadınlar barış istiyoruz.

Öfkemiz savaşı çıkaran emperyalist güçleredir. 

Örgütlü mücadele veren kadınlar her alanda devlet şiddetinin hedefi oluyor. Kadınlar, evlerinden gece yarısı operasyonlarıyla veya eylem alanlarında gözaltına alınırken devletin fiziksel ve cinsel şiddetine maruz kalıyor, Neredeyse yaşamımızın her alanına kayyum atayıp, hayatlarımızın ve hayallerimizin ‘iplerini’ elinde tutmaya çalışan faşizmin

kadın düşmanı saldırılarına karşı en temel haklarımızı savunurken; tutuklamalarla, ev hapsi ve çıplak arama işkencesiyle karşı karşıya kalıyoruz” 

Ayrımcılığa Direneceğiz

Şahin konuşmasında, “Bunca saldırıya karşı kadın düşmanlığının ve faşizmin gelip çarptığı duvar yine kadın mücadelesinin gücü oluyor. AKP iktidarını buradan bir kez daha uyarıyoruz, şüpheli kadın ölümlerinin intihar denilerek örtbas edilmesini, çocuk istismarcılarının ve şüpheli çocuk ölümlerinin,

doğaya ve hayvanlara yönelik suçların cezasız bırakılmasını asla kabul etmiyoruz,

tüm canlılar için yaşam hakkını savunuyor adalet talebimizi haykırıyoruz. Yaşamın her alanında; ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz” diye tamamladı. Cumhuriyet Meydanında bir süre daha kalan kadınlar olaysız bir şekilde dağıldı.

 

yukarı çık
0
Paylaşım