Eğitim Emekçileri Öğretmenlik Meslek Kanunu’na Karşı MEB Önünde Nöbette
- Yazan Kaktus Haber
Meclis’te görüşmelerine devam edilecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ne karşı 6 eğitim sendikası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önüne siyah çelenk bırakarak nöbet eylemine başladı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanan Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, TEÇ Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’ndan (Öğretmen Sendikası) oluşan 6 sendika meşaleler eşliğinde “Birleşe birleşe kazanacağız”,
“Öğretmen düşmanı ÖMK’ye hayır” ve “Tarikatın bakanı Yusuf Tekin istifa” sloganları attı.
Sendikalar bakanlık önüne siyah çelenk bıraktı. Sonrasında grup Meclis önüne yürümek istedi ama polis barikatıyla karşılaştı.
Polisle, Meclis önüne yürümek için müzakereler yapan heyete izin çıkmayınca eğitimciler MEB önünde nöbete başladı.
Eğitim emekçileri gelmeden önce ise, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş başkanlığında, genel başkan yardımcıları, grup başkanvekilleri ve milletvekillerinden oluşan CHP heyeti, eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla TBMM’den Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önüne yürüdü.
Yürüyüş sırasında “Eğitimde hak, hukuk, adalet”, “Nitelikli eğitim istiyoruz” sloganları atıldı. CHP heyeti, zil çalarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i protesto etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, MEB önünde basın açıklaması yaptı.
Ayrıca Türkiye’nin dört bir yanında Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’ne karşı, öğretmenler odasında altı eğitim sendikasının ortak metinleri öğretmenler tarafından okundu. Okullarda tahtalara, panolara talepler yazıldı.
İstanbul, Bursa, Adana ve pek çok yerde de eğitim emekçileri İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde bir araya gelerek kanun teklifine tepki gösterdi.
Ne olmuştu?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. Dönem 3. Yasama Yılı dün başladı. İki aylık aranın ardından milletvekilleri, yeni yasama yılının ilk mesaisini bugün (2 Ekim) yapacak. İlk mesai, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi üzerine olacak. Eğitim iş koluna bağlı birçok sendikanın karşı çıktığı
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin bir önceki yasama yılında 22 maddesi kabul edilmişti. Toplamda 39 maddeden oluşan kanun teklifi, bugün kaldığı yerden görüşülecek. TBMM Genel Kurulu, kaldığı yerden teklifi görüşmeye devam ederken eğitim emekçileri de kaldığı yerden mücadelesine devam ediyor.
Bu teklifin tamamı Meclis Genel Kurulu’nda geçtiği takdirde, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Eğitim emekçileri, Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını sert bir şekilde eleştiriyor, çünkü eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenlerin
doğrudan göreve başlaması engelleniyor. Eğitim fakültesinden mezun olmuş öğretmenler, Milli Eğitim Akademisi’nde 2 yıl eğitim alacak, bu 2 yılın ardından kurulan komisyonun başarılı bulduğu öğretmenler göreve başlayacak.
Bu hazırlık eğitimi sırasında öğretmenlere ödenecek tutar ise 23 bin 310 TL olacak. Bir öğretmenin 23 bin TL ile geçinmesi bekleniyor. Bunun dışında, Millî Eğitim Bakanlığı hali hazırda “ücretli, sözleşmeli ve kadrolu” olarak ayrıştırdığı öğretmenleri bu kez de “öğretmen,
uzman öğretmen ve başöğretmen” olarak ayrıştıracak.
Okulların açıldığı 9 Eylül’den bu yana öğrenciler hijyensiz sınıflarda eğitim görüyor. Veliler, kendi çabalarıyla okulları temizliyor. MEB’in bu konuda bir açıklaması olmadı.