Menu
RSS

Antalya Tabip Odası: Dr. Ekrem Karakaya’yı Anıyoruz

Antalya Tabip Odası: Dr. Ekrem Karakaya’yı Anıyoruz

Antalya Tabip Odası yaptığı yayınladığı yazılı açıklamada Konya’da 2 yıl önce silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ekrem Karakaya’yı anarken,

sağlıkta şiddetin olanca hızıyla devam ettiğini, yaşatırken ölmek istemiyoruz dediler.

Antalya Tabip Odası’nın Kamuoyuna Kamuoyuna ve basına başlıklı açıklaması şöyle:

Konya Şehir Hastanesi’nde çalışan Dr. Ekrem Karakaya’yı tam iki sene önce, 6 Temmuz 2022’de çalıştığı kurumda silahlı saldırı sonucu kaybettik. Kendisini ve sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiğimiz tüm sağlık emekçilerini saygıyla anıyoruz

Son yirmi yılda sağlıkta şiddet çok açık bir şekilde artmıştır. Şiddetin bu aşırı artışı ve buna karşı tedbirlerin alınmaması ve yetkililerin önemsememesinin en önemli tehlikesi şiddetin olağanlaşmasıdır. En büyük tehlike budur. Toplumsal şiddette artmıştır. Bu artışta sağlık kurumlarına da yansımaktadır.

Sağlık sistemindeki değişiklikler, hekim-hasta ilişkilerinde yaşanan dönüşüm sağlık çalışanlarının başta bazı siyasiler tarafından her fırsatta hedef gösterilmesi ve bu yönde bazı yayınlar yapılması bu ciddi artışlara yol açmaktadır.

Sağlıkta şiddetteki artışın en büyük sorumlusu mevcut sağlık sistemidir. Sistem insanı insan olarak değil tüketici olarak algılamakta, sağlık hizmetini herhangi bir eşyanın satışı ile aynı görmektedir. Hasta hakları, tüketici hakları gibi algılanmaktadır.

İnsan vücudu bir eşya gibi tamir edilemez. Ancak sistem bunu bir makina tamirine indirgemekte toplumda bu bilinçli seçilen yanlışı yaymaktadır. Bu durum vatandaşta nasıl iyi olmaz? Nasıl tamir olmaz? Bu hekim bunu yapamamış algısı yaratmakta bu durum şiddete yol açmaktadır.

Hastalarla sağlık çalışanlarını aslında tamamen aynı tarafta iken tamamen birbirlerine düşman hale getirilmiştir. Aşırı beklenti yaratılmış,

“Artık hastanelerde sıra beklemeyeceksiniz artık siz doktoru değil, doktor sizi bekleyecek” şeklinde propagandalar yapılmış, sağlık kurumlarında idarenin baskısı ve performansa dayalı ek ödeme sistemi gibi uygulamaların tümü ile sağlıkta şiddetin kapıları da sonuna kadar açılmıştır.

Bu sistem ve anlayışın değişmesi en birincil çözümdür. Şiddete karşı yasal düzenlemeler yetersizdir, cezaların caydırıcılığı azdır. Yeni şiddet yasalarına gereksinim vardır.

Ülkemize, halkımıza yarar sağlamayan, kartel tıbbına mali sermaye aktaran, milli olmayan, dışa bağımlı sağlık sistemi yerine milli, halkçı, insancıl, hekimi ve hastayı birleştiren düşman etmeyen yeni bir sağlık sistemi tarafların fikir birliği ile kararlaştırılıp uygulanmalıdır.

Sağlıkta ve tüm ülkemizde şiddetin son bulduğu mutlu günler diliyoruz. Saygılarımızla.

yukarı çık
0
Paylaşım