Menu
RSS

Antalya İMO 8 Mart Açıklaması: Cumhuriyet Kazanımlarımızdan Ödün Vermeyeceğiz

Antalya İMO 8 Mart Açıklaması: Cumhuriyet Kazanımlarımızdan Ödün Vermeyeceğiz

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yapılan basın toplantısında 8 Mart’ın tarihçesi anlatıldıktan sonra

ülkemizde kadınların hak kayıpları anlatıldı. Basın açıklamasını okuyan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Onay, “Nüfusun yarısını teşkil eden bireyler olarak, yaşamın her alanında varken, istihdamda, politikada aynı oranla temsil edilememekteyiz. 

Kadına yönelik sorunlara çözüm bulmak, bu sistemin değişmesi sağlanmadan mümkün olmayacaktır.  Kadının yerinin ev olduğu ve asıl görevinin annelik olduğu algısı yaratılarak kadına yönelik politikalarda geriye gidiş görülmektedir.  Bizleri toplumsal hayatın dışına itmeye çalışan, cinsiyetçi ve ayrımcı uygulamalardan vazgeçilmelidir” dedi.

İMO Antalya Şubesi kadınlarının bir araya geldiği basın toplantısında konuşan Onay sözlerine şöyle devam etti:

“Kadınların sosyal ve ekonomik konumlarını iyileştirmek için hepimizin sorumluluğu olduğunu unutmadan, iyileştirme yapılması kaçınılmaz bir gerçektir. Sorumluluğu bulunan tüm taraflarca çalışmalar yapılması ve olumsuz göstergelerin işaret ettiği alanlarda iyileştirmelerin yapılması gerekliliği bir gerçektir.

Bu alanda gerekli politikaların oluşturulması ve oluşturulan politikaların sağlıklı bir şekilde izlenmesi sağlanmalıdır.  2011 tarihinde mecliste oy birliği ile kabul edilerek imzalanan kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa konseyi sözleşmesi –İSTANBUL ŞÖZLEŞMESİ- bir gece yarısı

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmiştir.

İstanbul sözleşmesi toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alarak kadına karşı şiddeti ve ayrımcılığı yok etmeyi amaçlayan, kadın cinayetlerinin cezasız kalmaması için mücadele eden tüm insanların temel yasal dayanağıdır.

Bizler İstanbul sözleşmesinden, taleplerimizden, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz.

Hak savunucusu olarak bizler yasalarımızın uygulanmasını talep etmekteyiz. Yasalar önünde eşitliği sağlamış bulunmamıza rağmen kadın mağduriyeti halen giderilmemiş ve adalet sağlanamamaktadır.

Kanun uygulayıcıları ve toplum olarak ahlaki ve vicdani bir adalet anlayışına ihtiyaç duymaktayız.

Bu bağlamda;

-Kadın toplumun içindeyse o toplum medenidir.

-Kadın toplumun içindeyse o toplum ileridir.

-Kadın toplumun içindeyse o toplum üretkendir.

Bu yüzden kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır. Kadının yok sayıldığı bir topluluğu medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir. Bir ülkenin uygarlık düzeyi, kadınların yaşam şartlarına bakılarak ölçülebilir.

Hane halkı işgücü araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı %42,8 olup bu oran kadınlarda %26,3 erkeklerde ise %59,8 olmuştur. Bu oranlardan da anlaşılacağı üzere kadınların istihdam oranı erkek oranının yarısından maalesef ki daha az ve

işgücüne katılma oranı erkeklerde %72 iken kadınlarda %34.

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak;

Meslekte cinsiyet adaletini tesis etmede gerekli kavramsal çerçevenin oluşturulması ve zihniyet değişiminin gerçekleştirilmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz.

Sanırım artık hepimiz biliyoruz ki ülkemizde kadına olan şiddetin azaltılması içim somut bir adım atılmadığı ve var olan şiddetin dozunun her geçen gün arttığı, bu şiddet ortamını yaratan unsurun yine bu toplum olduğu apaçık ortadadır. Dünyada her 3 kadından 1’i hayatının bir döneminde şiddete maruz kalıyor,

her 5 kadından 1’i hayatının bir döneminde tecavüz veya tecavüz girişimi kurbanı oluyor.  Kadın cinayet kurbanların  %70’i eşleri ya da sevgilileri tarafından öldürülüyor. Bu şiddet ortamını yaratan unsurun yine bu toplum olduğu maalesef ki ülke gerçeğimizdir.

Kadın haklarımızın teminatı olan Laik Cumhuriyetimize ve Atatürk devrimlerine bağlılığımızı koruyacağız ve Cumhuriyet kazanımlarımızdan ödün vermeyeceğiz.

Kadına yönelik şiddetin, ayrımcılığın, eşitsizliğin, cinayetlerin gündemden düşmediği bu günlerde kadınlar olarak bizler, çiçekli sözler değil, somut adımlar bekliyoruz. Ötekileştirilmediğimiz, aşağılanmadığımız, şiddet görmediğimiz ‘eşit’ sıfatını kullanmamıza bile gerek kalmadan bir sayıldığımız, eşit emek verip eşit ücret aldığımız,

eve hapsedilmediğimiz, ayrımcılığa uğramadığımız günlere inancımız, mücadelemiz ve ümidimiz bitmeyecektir. Unutmayalım; yardımlaşma ve dayanışma varsa ümit de var.

Özgürlüklerin kısıtlanmadığı, şiddetin ve istismarın önlendiği, bireyin kendini yönetebildiği bir ülke ve dünya isteğimizi, insan onurunu zedeleyen her türlü haksızlığa karşı olacağımızı, meslekte cinsiyet adaletini tesis etmede gerekli adımları atacağımızı ve tekrar üstüne basarak söylemek istiyorum ki;

Cumhuriyet kazanımlarımızdan ödün vermeyeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz”

Basın açıklamasına Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver’de katıldı.

yukarı çık
0
Paylaşım