Menu
RSS

Antalya HKMO: Zeytinliklerin Ardından Doğal Sit Alanları da Tehlikede!

Antalya HKMO: Zeytinliklerin Ardından Doğal Sit Alanları da Tehlikede!

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer gerek zeytinlik alanlarının imara açılması gerekse de son çıkartılan sit alanlarının yapılaşmaya açılmasına

tepki göstererek bu konuda gerekli yasal itirazlarını yapacaklarını, yönetmeliklerin iptali için yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Hançer konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada çıkartılan yönetmeliklerle bölgelerin doğal yapılarının bozulacağını belirterek neden karşı olduklarını şöyle açıkladı: “Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birlikte zeytinliklerin maden sahasına açılmasının ardından 05.03.2022 tarihli ve 31769 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan

Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte yapılaşma yasağı olan kesin korunacak hassas alanlarda yapılaşma yasağına birtakım istisnalar getirildi.

Doğal Koruma Alanlarında yapılacak değişiklikler, imar planı ile yapılacak uygulamalardır. Söz konusu imar planlarının ilgili tüm bakanlıkların onayı ile yürürlüğe girecek olmasına rağmen mevzuata eklenen uygulamaların uzun yıllar içerisinde bölgenin doğal ve ekolojik yapısını değiştirebileceği gerçeği ile gerekli tedbirler zaman kaybetmeden alınmalıdır.

Yapılan düzenlemeyle nitelikli doğal korunma alanlarında tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine, iskele ve balıkçı barınaklarına, kültür balıkçılığı faaliyetlerine, güvenlik tesislerine, kurulu gücüne göre belirli bir kapasiteyi aşmayacak HES, rüzgar ve güneş santrallerine, atık su arıtma tesislerine, otoparklara,

trafo ve enerji nakil hatlarına, içme suyu amaçlı baraj ve göletlere izin verilerek daha önce ilke kararı değişikliği ve yönetmelik değişikliği ile elde edilemeyen yapılaşma izinlerinin önü açıldı.

Zeytinliklerden sonra doğal korunma alanlarının da yapılaşmaya açılması; bir kez daha geri dönüşü olmayan zararlara yol açacak, doğayı tahrip ederek gelecek nesillere bırakacağımız kaynakların yok olmasına neden olacaktır.

Koruma alan yönetimi ülke politikası şeklinde stratejik olarak planlanarak yerel tedbirler alabilecek kabiliyetle yeniden ele alınmalıdır. Aksi durumda koruma amacına hizmet etmeyen uygulamalar, sorunların çözümünden çok daha karmaşık bir halde gelmesine,

gelecek nesillere aktarmamız gereken doğal ve kültürel zenginliklerimizin geri dönüşü olmayacak şekilde kaybetmemize neden olacaktır.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile getirilen düzenlemenin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtir, bu konuda gerekli hukuki girişimlerde bulunacağımızı üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunarız”

yukarı çık
0
Paylaşım