Menu
RSS

CHP Antalya Milletvekili Erdem: Merkez Bankası’nın İtibarı Zedelenmiş, Bağımsızlığı Tartışılır Olmuştur

CHP Antalya Milletvekili Erdem: Merkez Bankası’nın İtibarı Zedelenmiş, Bağımsızlığı Tartışılır Olmuştur

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ekonomideki belirsizliklere değindi ve bu olumsuzlukların ne zaman giderileceğini sordu.

Erdem önergesinde şunları belirtti:

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ülkemizin iktisadi perspektifinin belirlenmesinden ve en önemli politika araçlarından biri olan para politikasından sorumludur.

Modern ekonomilerde, merkez bankasının bağımsızlığı fiyat istikrarı sağlamanın ön koşulu olarak görülüyor. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu paranın değerinin korunması için merkez bankasının siyasi iktidarın baskı ve müdahalesinden arınmış, tamamen bağımsız olması gerektiğini savunmakta ve

ancak bu şekilde fiyat istikrarının sağlanabileceği öngörülmektedir.

2001 yılında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na bir bağımsızlık alanı açılmıştır ve bu adımın ülke ekonomisinin güçlenmesine büyük bir etkisi olmuştur. Fakat özellikle son 5 yılda 5 defa Başkanı değiştirilen Merkez Bankası’nın itibarı zedelenmiş, bağımsızlığı tartışılır olmuştur.

TCMB tarafından düzenli olarak yayınlanan raporlar ve bilgilendirmeler eşliğinde, netlik kazanmayan hususlar bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

1.03.10.2024 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, enflasyonun %5’e düşmesi itibarıyla sona ereceği, Merkez Bankası Başkanı tarafından ifade edilen dezenflasyon sürecinin azami bitiş tarihi nedir?

2.Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının ne zaman ve nasıl sonlandırılması planlanmaktadır? TCMB Başkanı tarafından, KKM bakiyesinin sistemden çıkmak için uygun olmasının beklendiği belirtilmiştir. Buna istinaden, KKM uygulamasını sonlandırmak için uygun olan bakiye miktarı nedir?

Bu bakiyeye ne kadar sürede ulaşılması öngörülmektedir?

3.Son olarak Resmî Gazete’de yayımlanmış olan, TCMB’nin 92. Hesap dönemine ait 2023 bilançosuna göre 818,2 Milyar TL zarar açıklanmıştır. Geçen sürede TCMB’nin zarar olarak kaydettiği miktar güncel olarak kaç Türk lirası olmuştur? KKM sisteminin, söz konusu zarar üzerindeki etkisi nedir?

4.2025 yılı sonunda, bütçe açığı miktarının Orta Vadeli Program’da belirlenen hedeflerle ne derece uyumlu olması öngörülmektedir?

5.Günümüz itibarıyla, Kamu maliyesinde uygulanan Tasarruf Tedbirlerinin dezenflasyon sürecine etkisi kaç Türk Lirası olmuştur?

6.Enflasyonun düşürülmesi için diğer kamu kuruluşlarıyla eşgüdüm halinde yürütülmekte olan, tasarruf tedbirleri haricindeki çalışmalar nelerdir?

7.Sermaye girişleri verilerinde hedeflenen rakamlara ulaşılması adına, yatırımcı güvenini kazanma gerekliliğine bağlı olarak; yapısal reformların da gerekliliği konusunda ilgili kurum ve yöneticilere yönelik, bakanlık olarak tavsiye/teşvik niteliğinde bir adım atılacak mıdır?

8.Cari açık verilerinde gözlenen düşüş kalıcı mıdır? Çevrimsel etkilerden arındırılmış cari açık miktarı da düşmekte midir?

9.Parasal sıkılaştırma sürecinin alım gücüne etkisi değerlendirilmiş midir? Yürütülen politikalarda, gelir dağılımındaki eşitsizlik de göz önünde bulundurulduğunda, vatandaşlarımızın karşılaşacağı ekonomik sorunlar ve sonuçları göz önünde bulundurulmakta mıdır?

yukarı çık
0
Paylaşım