Menu
RSS

CHP Alanya İlçe Başkanı Kandemir: İktidar Adeta “Bir Ülke Nasıl Yönetilmez” Dersi Vermiştir

CHP Alanya İlçe Başkanı Kandemir: İktidar Adeta “Bir Ülke Nasıl Yönetilmez” Dersi Vermiştir

Cumhuriyet Halk Partisi Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, iktidarın son zamanlarda ülkenin çok müreffeh bir dönem içerisinde olduğu,

yargının bağımsız olduğu, uluslararası lider konumunda olduğunu söyleyen söylemlerini ele alarak bu açıklamaların adeta “Bir Ülke Nasıl Yönetilmez” Dersi Vermiştir dedi.

CHP Alanya İlçe Başkanı Kandemir iktidarın açıklamalarını anlattıktan sonra ülke gerçeklerini bir biri anlattığı konuşmasında şunları söyledi:

“İktidar ortakları tarafından son günlerde mealen; Ülkemizin hiç olmadığı kadar müreffeh bir dönem geçirdiği, ekonomik ve sosyal sorunlarını çözdüğü, toplumun özellikle sabit ve dar gelirli kesiminin ekonomik olumsuzluklardan etkilenmediği, tam tersine korunduğu,

yargının bağımsızlaştığı ve dış etkilerden arındığı, özgürlükler açısından çok iyi durumda olduğu, uluslararası ilişkilerde diğer ülkelere liderlik yaptığına yönelik muhtelif beyanlarda bulunulmaktadır.  Esasen propaganda nitelikli olduğu değerlendirilen bu beyanlara itibar etmek imkânsızdır.

Söz konusu ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır.

Mevcut iktidar, 2002 yılından bu yana Ülkemizin kaynaklarını heba etmiş, kurtuluş mücadelesinden itibaren yapılan tüm kazanımları neredeyse bitirmiş; demokrasi, insan hakları, yasama – yürütme - yargı ilişkileri, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü, eğitimin yetersizliği,

sosyal yaşamda kadın erkek eşitsizliği, hoşgörü eksiklikleri, enflasyon direnci, potansiyel büyümenin sürdürülememesi, cari açık – bütçe açığı gel gitleri, vergi yapısının bozukluğu, cari açığa neden olan ithalatın ikame edilememesi ve tasarrufların düşüklüğü,

ekonomik ve bilimsel üretim yetersizliği, uluslararası ilişkilerde tutarsızlıklar ve tutarsızlıkların yarattığı büyük kırılmalar gibi yapısal sorun yumakları oluşturarak adeta “bir ülke nasıl yönetilmez” dersi vermiştir, vermektedir.

Ülkemizin kronikleşen devasa sorunlarına rağmen iktidar temsilcilerinin “cambaza bak” misali gündemi değiştirmeye yönelik beyanlarına karşı bazı hususları tekraren Halkımızın dikkatine sunmak zorunlu görülmüştür.

1.Eğitim Sistemimiz Maalesef Çökmüştür

Ülkemizde eğitim faaliyeti yavaş yavaş dinsel – yerel ahlak eğitimi ağırlıklı bir modele geçirilmektedir. İlkokul öncesi başlatılan dini motifli eğitim, orta dereceli okullarda sadece imam hatip liselerinin teşvik edildiği bir modele dönüşmüştür. Buralardan mezun öğrenciler,

büyük bölümü akademik ve fiziki yetersizliklerle dolu, siyasi taleplere göre açılmış tabela üniversitelerine yerleştirilmekte, üniversite mezuniyeti sonrasında ise işsizler ordusuna katılmaktadır.

Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı had safhadadır. Buna karşın, ihtiyaç duyulan iş gücü niteliklerini haiz eğitilmiş insanımız yetersizdir. Bu durum çok açık bir şekilde planlama zafiyetine işaret etmektedir ve çok büyük maddi ve beşeri kayıplara yol açmaktadır.

İktidar sürekli bakan ve müfredat değişikliği yapmakta ancak eğitimin temel rotası değiştirilmemektedir. Nesiller kaybettiren bu uygulama Ülkemize yapılabilecek en büyük kötülüklerdendir.

İktidarın eğitime bakışının son örneği okulların temizlenmesine dahi engel olmak şeklinde ortaya çıkmıştır. Basit temizlik ihtiyacını dahi çözemeyecek kadar basiretsizlik sergilenmektedir.

Dünya uygulamalarına baktığımızda bilime, sorgulamaya ve analize yönelik eğitim modeliyle ileri gitmiş pek çok ülke örneği varken, dinsel – yerel ahlak eğitimine ağırlık veren modellerle ileri gitmiş bir ülke örneği bulunmamaktadır. Bu nedenle çözüm son derece basittir:

Analize dönük ve tümüyle bilim ağırlıklı bir eğitim modeline geçiş yapılmalıdır.

2.Ekonomi Politikasızlığı Vatandaşlarımızın Belini Bükmüştür

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomisi 1923-2002 döneminde ortalama %5 düzeyinde büyümüştür. AKP’nin iktidarda olduğu 2002 - 2023 döneminde bu ortalama büyüme rakamına ulaşılmış olmakla birlikte, özellikle 2009 yılından itibaren cumhuriyet dönemi büyüme oranı ortalamasının altına inilmiştir.  

Bir başka ifadeyle, 2009 yılından itibaren Türkiye potansiyelinin altında kalmıştır.

Diğer taraftan 2018 yılında gerçekleşen rejim değişikliği sonrasında ekonominin var olan bütün dengelerinin bozulduğu, ekonomi yönetimine dair alınan kararların daha da bozucu etkiler yaparak krize dönüştüğü,

2023 Mayıs seçimleri sonrasında ise tamamen IMF tabanlı çözüm önerileri içeren uygulama dönemiyle Türkiye Ekonomisinin bir avuç azınlık için güllük gülistanlık hale gelirken, halkın büyük çoğunluğu açısından tam bir fakirleşmeye yol açtığı müşahede edilmektedir.

3.Toplumumuzda Sosyal Çöküş Başlamıştır

Son yıllarda adeta aklımızı zorlayacak olaylar sıkça görülmeye başlamıştır. Kısaca hatırlamak gerekirse;

-Ölümle tehdit edilmesine rağmen boşanması gerekçe gösterilerek koruma altına alınmayan Ayşe Paşalı eski kocası İstikbal Yetkin tarafından 11 yerinden bıçaklanarak öldürülmüştür.

-Mersin / Tarsus’ta okulundan evine dönen Özgecan Aslan bindiği minübüsün sürücüsü Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve arkadaşı Fatih Gökçe tarafından istismar edilmiş ve bedeni canlı canlı yakılmıştır.

-Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin ilişkisi olduğu ileri sürülen Cemal Metin Avcı tarafından hurharca katledilmiştir.

-Diyarbakır Bağlar’da 8 yaşındaki Narin Güran 200 nüfuslu bir köyle öldürülmüş ve cesedi tam 19 gün sonra bir derede bulunmuştur. Cinayet zanlıları annesi, ağabeyi dahil yakın akrabalarıdır.

-İstanbul Beyoğlu’nda kriminal kayıtları sayfaları bulan 2 zanlı kendi halinde cadde kenarında duran genç bir kadına alenen tacizde bulunmuşlar, çevredekilerin müdahalesiyle kurtarılan genç kadın korkudan şikayetçi dahi olamamıştır.

-Son olarak İstanbul Fatih’te 4 Ekim Cuma günü Semih Çelik adında kişi İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil adlı iki genç kadını vahşice öldürüp, intihar etmiştir.

Ülkemizde artık akşam eve dönmek şans haline gelmiştir. Değindiğimiz cinayetlerin her birisi medeni bir ülkede onlarca yıl konuşulacak kadar vahşi bir şekilde işlenmiştir. Bu örnekler dışında, Ülkemizde her gün uluslararası suç literatürüne girecek türden vakalar görülmektedir.

Artık sokakta hiç kimsenin güvenliği kalmamıştır. Ülkemiz, uluslaraşırı suç örgütlerinin cirit attığı, dünyanın her tarafında marjinal kabul edilecek türden suçların kolaylıkla işlendiği bir yer haline gelmiştir.

Daha acısı, kanıksanmış görünen bu durum maalesef çok açık bir şekilde sosyal çöküşe işaret etmektedir.

İktidara sesleniyoruz: Eğitim modelimiz iflas etmiştir. Toplumumuz ekonomik ve sosyal olarak çöküş yaşamaktadır. Bu çerçevede, sıradanlaşan cinayet vakalarını azaltmak, fiziksel müdahaleleri önlemek için şu düzenlemelerin yapılması zaruri görülmektedir.

a)Canlılara yönelik her türlü fiziksel zorlayıcı müdahalenin basit ya da ağır olmasına bakılmaksızın cinayete teşebbüs girişimi olarak kabul edileceği ve zanlıları hakkındaki yasal takibatın kamu davası olarak görüleceği bir şekilde yasal düzenleme yapılmalı ve

istisnasız uygulama birliği sağlanmalıdır. Ayrıca, bu türden suçların zanlıları mutlak surette kamu denetimine alınmalıdır.

b)2012 yılında kapatılan Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastaneleri derhal tekrar açılmalı, toplum için tehlikeli olabilecek bireyler gerektiği kadar rehabilitasyona tabi tutulmalıdır.

c)Yasal izin gerektiren bireysel ya da toplu tüm ticari veya sosyal girişimleri müteşebbisleri için psikolojik yeterlilik tespiti ve takibi zorunlu hale getirilmelidir.

d)Ülkemize yurtdışından geçici sığınmacı, mülteci, göç ve göçmen kabulü konularındaki politikalarımız ve yasal mevzuatımız çok hızlı bir şekilde gözden geçirilmelidir”

yukarı çık
0
Paylaşım