Menu
RSS

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır 13. YÖREX Fuarına Antalyalıları Davet Etti

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır 13. YÖREX Fuarına Antalyalıları Davet Etti

12 yıldır olduğu gibi Antalya'yı bir kez daha Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX heyecanı sardı. 12 yılda şimdiye kadar 2 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği fuarın 13'üncüsü,

bu yıl 9 Ekim Çarşamba günü Anadolu Ateşi gösterisiyle açılacak. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, bu yıl hedefin 400 bin ziyaretçi olduğunu bildirdi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle düzenlenen ve kentin önemli bir markası haline gelen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, yine heyecan yaratmaya devam ediyor. Kentte en çok konuşulan konuların başında yer alan fuar,

bu yıl 9-13 Ekim tarihleri arasında 13. kez düzenlenecek. Her zamanki yerinde ANFAŞ’ta gerçekleştirilecek olan YÖREX, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin dört bir köşesinden yöresel ürünleri, Antalya’da memleket hasreti çekenlerle buluşturacak.

Girişlerin ücretsiz olduğu ve vatandaşların da diledikleri gibi alışveriş yapabildikleri fuarın basın toplantısı, dün sabah ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Doğan, Ragıp Gök, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, ATSO Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın,

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş ve çok sayıda gazetecinin katılımıyla ATB'de yapıldı. Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan ATB Başkanı Ali Çandır, zorlu ekonomik koşullara rağmen fuarın 13'üncüsünü gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

"YÖREX İle Birlikte Ürünlerimizin 3'te 2'si Tescil Oldu"

Fuarın artık bir gelenek haline geldiğini söyleyen Çandır, şunları dile getirdi:

"Hatırlayacağınız gibi ülkemizde ekonomik dalgalanmalar eksik olmuyor. Yine ekonomik bir dalgalanmanın olduğu 2008 yılında TOBB'un 'Kriz varsa çare de var' şeklinde belirttiği kampanyaya ATB olarak bizde hem sosyal sorumluluk hem de kırsal kalkınma projesi şeklinde yöresel ürünler denizine açıldık.

Bu açılmanın bir etabı da YÖREX oldu. O dönemde küreselleşen ekonominin etkisine girdiğimizi, bütün market raflarının bize ait olmayan ürünlerle dolu olduğunu gördük. Anadolu'nun değişiyle 'Sizin oraların nesi meşhur?' diye sorduk ve müthiş bir zenginliğimizin olduğunun farkına vardık.

Coğrafi işaret alabilecek 3 bin 500 ürünümüzün olduğunu tespit ettik. O dönemde 109 olan coğrafi işaretli ürün sayımız zaman içerisinde bin 639'a çıktı ve coğrafi işaretle tescil oldu. Hedefimiz 3 bin 500 ürünün tescil olması. 600 ürünümüzün de tescili kabul oldu.

YÖREX ile birlikte ürünlerimizin 3'te ikisinin tescilinin tamamlandığını söyleyebiliriz. İnşallah diğerleri de tamamlanacak."

AB'de 27 Ürüne Coğrafi Tescil

TOBB desteği ve Başkan Rifat Hisarcıklıolu'nun özel ilgisiyle coğrafi işaret konusunda Avrupa'da da atağa kalkıldığını belirten Çandır, 27 ürünün Avrupa Birliği'nde coğrafi işaretle tescillendiğine dikkat çekti ve 62 ürünün de tescil için gün saydığını bildirdi.

Oda ve borsaların YÖREX ile harekete geçtiğini belirten ve Türkiye'deki coğrafi işaretlerin yüzde 40'ının odalar ve borsalara ait olduğuna işaret eden Çandır, Avrupa'da bunun daha çok üretici birlikleri ve kooperatifler aracılığıyla olduğunu söyledi.

YÖREX ile müthiş bir farkındalık yaratıldığını kaydeden Çandır, oda ve borsaların, yerel yönetimlerin, akademi dünyasının coğrafi işaret konusunda çalışmalar yaptığına dikkat çekti.

"Yasal Eksiklikler Var"

Coğrafi işaretli ürünlerle ilgili kanunen eksikliklerin olduğunu dile getiren Çandır, bu ürünlerin taklitlerinin önüne geçilmesi için kanuni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti. "Kırsaldaki üreticinin hakkını, hukukunu koruyarak bu ürünlerin değerinin artırılmasını sağlayabiliriz" şeklinde konuşan Çandır,

coğrafi işaretli ürün tüketicilerinin miktar sorunu yaşadığını belirtti. Çandır, üreticilerin birlikte hareket etmesini sağlayacak ve onları biraraya getirecek, birlikte üreterek birlikte satacakları organizasyonları kurmak gerektiğine de işaret etti.

Türkiye'de Coğrafi İşaretler Enstitüsü kurulması ve taklitle ilgili de müeyyidelerin olması yönünde talepleri olduğunu bildiren Çandır, uluslararası alanda yapılan ne varsa Türkiye'de de yapılmasını istediklerini ifade etti. Çandır, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde

bütün portakalların Finike Portakalı olarak satılmasını da örnek gösterdi.

Yöresel Ürünlerin Pazar Payı Arttı

YÖREX'ten sonra yöresel ürünlerin pazardaki payının arttığına işaret eden Çandır, "Daha önce bir elin parmaklarını geçmeyen yöresel ürün satış yerlerini şimdi saymakta güçlük çekiyoruz. Özellikle online pazarlarda yoğun bir satış var.

Yerel yönetimler coğrafi işaretli ürünlerine sahip çıkarak marketler açacak yerel üreticiyi desteklemeye başladı" dedi. YÖREX'te yapılan yüz yüze görüşmelerle kırsaldaki ürün çeşitliliğinin Türkiye'de ve uluslarası alanda marka olan marketlerde, e-ticaret sitelerinde yer almasının sağlandığına dikkat çeken Çandır,

geçen yıl yapılan 140 görüşmenin yüzde 75'inin ticarete dönüştüğünü bildirdi. Çandır, kırsaldaki insanların normal şartlarda ulaşmasının çok zor olduğu pazarlara ulaşmalarını sağlamanın kendilerini mutlu ettiğini de sözlerine ekledi. 

"Dünyada 200 Milyar Euro'luk Coğrafi İşaretli Ürün Pastası Var, Hedef Bu Pastadan Pay Almak"

Coğrafi işaretli ürün pazarının dünyada 200 milyar Euro'luk bir paya sahip olduğunu açıklayan Çandır, "Biz kendimize misyon edindiğimiz farkındalığı artırdık ve çok büyük gelişmeler sağladık. Şimdiki hedefimiz bu 200 milyar Euro'luk pastadan nasıl pay alacağımıza odaklanmak.

2025 yılından itibaren de uluslararası alanda yapacağımız etkinliklerle Türkiye'deki bu müthiş zenginliği dünya insanlarına tanıtacağız" dedi.

Hedef 400 Bin Ziyaretçi

YÖREX'i geçtiğimiz yıl 350 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Çandır, bu yılki hedefin 400 bin ziyaretçi olduğunu bildirdi. 400 bin ziyaretçinin ANFAŞ'a yıl boyunca gelen ziyaretçi sayısının yüzde 25'ine denk geldiğini belirten Çandır, böylece ANFAŞ'a gelen 4 kişiden 1'inin YÖREX için geleceğini söyledi.

Fuara Çocuklarınızla Gelin

YÖREX'in açılışının 9 Ekim Çarşamba günü saat 11.00'da Anadolu Ateşi'nin gösterisiyle yapılacağını açıklayan Çandır, "Bizim binlerce yıllık gelenekleri, gelecek nesillere aktarma gibi bir sorumluluğumuz var" diyerek herkesi çocuklarıyla birlikte fuara davet etti.

Fuarın sabah saat 10.00'dan akşam 20.30'a kadar açık olacağını bildiren Çandır, Antalya'da sanatsal ve kültürel etkinliklerle de dolu 5 gün yaşanacağını belirtti.

Taklit Ürün Ve Tahşiş Hassasiyeti

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çandır, taklit ürün ve tahşiş konusunda çok hassas davrandıklarını bildirdi. Fuara katılmak için başvuran her firmayı ilgili il ve ilçelerindeki oda ve borsalara sorduklarını açıklayan Çandır, Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte de stantlardan örnekler alarak incelemeler yaptıklarını söyledi.

Ekonomik Sıkıntı, YÖREX'i De Etkiledi, Katılmayan Kalkınma Ajanslarına Sitem

Ekonomik sıkıntıların YÖREX'e de etki ettiğine işaret eden Çandır, her şeye rağmen rengarenk bir Türkiye haritasının görüleceğini belirtti. Bu yıl 72 ilden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden katılımcıların olacağını bildiren Çandır, oda ve borsalarla birlikte 400'den fazla firmanın katılacağını,

geçmiş yıllarda tamamı gelen 26 kalkınma ajansından ise bu yıl sadece 9'unun katılacağını açıkladı. YÖREX'in kırsal kalkınma açısından kalkınma ajanslarının temel çalışma konusu olduğuna dikkat çeken Çandır, "Onların derdi de kırsal kalkınmayı sağlamak,

bölgeler arasındaki dengesizliği önlemek" diyerek bu yıl imtina eden kalkınma ajanslarının önümüzdeki yıllarda daha farklı davranmasını beklediklerini kaydetti. Tasarruf tedbirlerinin etkili olup olmadığının sorulması üzerine Çandır, "Bu işin tasarrufu olmaz.

Üretmek, üretimi geliştirmek, kendi ürünlerimize sahip olmak için tasarruf olmaz. Tasarruf edilecek başka kanallar var" diye cevap verdi.

"Fiyatlar Ürünlerin Kalitesine Göre Makul"

Fuara gelen ürünlerin kalitelerine göre fiyatlarının makul sevide olduğunu da bildiren Çandır, yaptıkları araştırmalarda dışarıdaki ürünlerin taklit olduğu için daha ucuza satıldığını tespit ettiklerini açıkladı. Kendisinin satış yapılmamasından yana olduğunu ancak

satışların hem üreticiden hem de tüketiciden gelen taleplerden dolayı yapıldığını söyleyen Çandır, satışların temel hedefleri olmadığının altını çizdi.

ANFAŞ'ın dünyada tanınan bir marka olduğunu belirterek, YÖREX'in de Antalya markası olduğunu kaydeden ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ise, YÖREX'e ev sahipliği yapmaktan ayrıca mutluluk duyduklarını kaydetti. "YÖREX'e gelip yöresel ürünleri yiyin" diyen Bıdı,

fuara gelen bütün ürünlerin çok sağlıklı olduğunun altını çizdi.

"YÖREX'e Desteğimiz Tam"

YÖREX'e her zaman destek olduklarını söyleyen AGC Başkanı İdris Taş ise, Türkiye'nin ürünlerinin dünya çapında da tanınır hale gelmesinin önemli olduğunu vurguladı. Kente katkı koyan, katma değer katan tüm kurum ve kuruluşların yanında olduklarını belirten Taş,

şimdiye kadar 2 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayan ve kent markası haline gelen YÖREX'in kent ekonomisine de katkı sağladığını söyledi.

"YÖREX, Farkındalık Amacını Fazlasıyla Başardı"

Tüm kentin YÖREX'in büyüyüp gelişmesine şahit olduğunu söyleyen ATSO Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın ise, fuarların asıl amacının farkındalık yaratmak olduğunu belirterek, YÖREX'in bunu fazlasıyla başardığını kaydetti. ATSO olarak desteklemekten de mutlu olduklarını dile getirdi.

yukarı çık
0
Paylaşım