Menu
RSS

Antalya ŞPO Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin Koruma Alanı Statüsünden Çıkartılmasını Mahkemeye Taşıdı

Antalya ŞPO Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin Koruma Alanı Statüsünden Çıkartılmasını Mahkemeye Taşıdı

TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bir kararname ile “Kesin Korunacak Hassas Alan” sınırlarından çıkarılmış,

daha sonra ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alan “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak kararlaştırılmasını Danıştay’a dava açarak yürütmesinin durdurulması ve kararın kesin iptalini talep etti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası vekili Av. Koray Cengiz tarafından açılan davanın detayları şöyle:

“Dava Konusu: Antalya İli, Muratpaşa İlçesi sınırları içerisinde ilan edilen Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Doğal Sit Alanının koruma statüsünün revize edilmesine ilişkin Bakanlık makamının 09.09.2024 tarih ve 10399331 Sayılı Olur’unun

öncelikle yürütmesinin durdurulmasına takiben iptaline karar verilmesi talebidir.

Davanın Esası Hakkındaki Açıklamalarımız

1.Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, Bahçelievler Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Doğal Sit Alanı 20.05.2020 Tarih ve 104368 Sayılı Bakanlık makamı oluru ile “Nitelikli Doğal Koruma Alanında” ve 08.06.2020 Tarih ve 2629 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile

“Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edilmiştir.

2.Ancak Tescilli Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Doğal Sit Alanının bir bölümü için (Konyaaltı Varyant Bölümü) Revize Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporunda, Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca değerlendirilmesi sonucunda

12.07.2024 Tarih ve 1123 Sayılı Karar ile “Kesin Korunacak Hassas Alan” sınırlarının revize edilmesi ve revize edilen kısımların “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescillenmesine karar verilmiştir.

Bunun üzerine 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109/2. Maddesi gereğince 06.09.2024 tarih ve 8949 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı alınmış ve Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Kesin Korunacak Hassas Alan sınırları ekli koordinat listesi ile yeniden belirlenmiştir.

Bu karar 07.09.2024 tarih ve 32655 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır.

Ardından Bakanlık Makamının 09.09.2024 tarih ve 10399331 Sayılı Olur’u ile “Kesin Korunacak Hassas Alan” ve “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” tescili tamamlanarak dava konusu alan “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” haline getirilmiştir. Bu karar da 13.09.2024 Tarih ve 32661 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Diğer bir ifadeyle, alana ilişkin 2 tane idari işlem bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Kararı ile önce alan “Kesin Korunacak Hassas Alan” sınırlarından çıkarılmıştır. Daha sonra ise Bakanlık Makamının 09.09.2024 tarih ve 10399331 Sayılı Olur’u “Kesin Korunacak Hassas Alan” sınırından çıkarılan bu yerler bu kez “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” haline getirilmiştir.

Tarafımızdan her iki idari işlemin de iptali istenmektedir. Ancak Cumhurbaşkanı kararlarına karşı Danıştay nezdinde ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kararlarına karşı idare mahkemeleri nezdinde dava açılabileceğinden 2 ayrı dava olarak açılmıştır.

Bu kapsamda 06.09.2024 tarih ve 8949 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararına karşı Danıştay nezdinde dava açılmış olduğu hususunun da dikkate alınmasını talep ediyoruz. Davaya ilişkin bilgiler ayrıca Mahkemenize iletilecektir.

3.Falez Kıyı bandını bütüncül incelediğimizde günümüze kadar falezlerin olduğu kısım “Kesin Korunacak Hassas Alan” iken kuzey yönündeki kara kısmının ise “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olduğu görülmektedir. Böylelikle 7 Eylül 2024 tarih ve 32655 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile

falezlerin Piri Reis Caddesi hizasının batısında kalan ve Konyaaltı Varyantı’nı da kapsayan bölgenin "Kesin Korunacak Hassas Alan" statüsünden çıkarıldığı, 13 Eylül 2024 tarih ve 32661 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsüne dönüştürüldüğü öğrenilmiştir.

7 Aralık 2019 Tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu 109 sayılı Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı doğrultusunda sit alanları içerisinde yapılabilecek kullanım koşulları belirlenmiştir.

Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin Varyant Kısmı “Kesin Korunacak Hassas Alanlar” kapsamında iken İlke Kararı doğrultusunda hiçbir yapı vb. tesise izin verilmediği görülürken,  “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsüne düşüldüğü için; günübirlik tesisler, iskele, balıkçı barınağı,

su sporları, güneşlenme terası (ahşap iskele vs.), teleferik, telesiyej vb. faaliyetlerin yapılmasının önü açılmaktadır.

Tüm falez kıyı bandı incelendiğinde; Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin denizle buluştuğu falez kısımları "Kesin Korunacak Hassas Alan" olup, gerisindeki mevcut yapıların ve kullanımların olduğu alanlar bu statünün dışında bırakılarak “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” şeklinde belirlenmiştir.

Ancak Varyant kısmındaki mevcut yapıların ve kullanımların bulunduğu alanlar 2020 yılında "Kesin Korunacak Hassas Alan" şeklinde tescil edilmiş olup, diğer bölgelerde dikkate alınan mevcut doku, bu kısmında göz önünde bulundurulmadığı anlaşılmıştır.

Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin denizle buluştuğu tüm bölgeler "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak devam ettirilirken sadece yeni revize edilen Varyant Kısmının sit derecesinin düşürüldüğü,

bütüncül falez bandı korumasına bakılmaksızın tamamının “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” na dönüştürüldüğü görülmektedir.

Bilinmelidir ki! Antalya Falezleri, deniz seviyesinden yükselerek keskin, sarp kayalık oluşumu ile dramatik bir manzaraya sahip olup milyonlarca yıl süren erozyon ve deniz hareketlerinin bir sonucu olarak şekillenmiştir.

Antalya’nın geleceği ve sürdürülebilirliği için böylesi jeolojik açıdan ilginç doğa harikası falezler mutlaka korunmalıdır. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak, hepimizin sorumluluğundadır.

7 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan kararın değerlendirilmesi ve özellikle falezlerin denizle buluştuğu kısımlarda devamlılığın korunması adına "Kesin Korunacak Hassas Alan" statüsünün geri kazandırılması gerekmektedir.

Kentin eşsiz doğal mirasının gelecekte geri dönülmez ekolojik, estetik ve jeolojik kayıplara yol açacağının tespiti ile bu bağlamda Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin Varyant Kısmında; bilimsel ve çevresel değerlere saygı göstererek doğal mirasımızı korumaya devam etmemizin üstün kamu yararı barındırdığı irdelenmelidir.

Sonuç olarak dava konusu işlemin kamu yararına aykırı olduğu, Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin Varyant Kısmında yoğunluk arttırıcı nitelikte olduğu, aykırı ve kötü emsal teşkil edeceği, plan bütünlüğünü bozduğu,

kamu yararı taşımadığı şehircilik ilkelerine uymadığı dikkate alınarak ve özellikle konunun Danıştay nezdinde iptalini istemiş olduğumuz 06.09.2024 tarih ve 8949 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte değerlendirilmesini talep etmek gerekmiştir.

Sonuç Ve İstem: Açıklanan ve resen saptanacak nedenlerle; Antalya İli, Muratpaşa İlçesi sınırları içerisinde ilan edilen Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Kesin Korunacak Hassas Alan sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin

06.09.2024 tarih ve 8949 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının öncelikle yürütmesinin durdurulmasına takiben iptaline karar verilmesini, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı yana yükletilmesine karar verilmesini talep ederiz.

yukarı çık
0
Paylaşım