Menu
RSS

Altınokta Körler Derneği Antalya Şubesi’nden Erişilebilirlik İçin Çağrı

Altınokta Körler Derneği Antalya Şubesi’nden Erişilebilirlik İçin Çağrı

Altınokta Körler Derneği Antalya Şubesi’nde Beyaz Baston Güvenlik Günü kapsamında engelli bireyler bir araya gelerek erişilebilirlik sorunlarına dikkat çekti.

Dernek Başkanı Ahmet Oktay, “Karanlığı sizler aydınlatabilirsiniz. Karanlık, sizlerin yardımıyla aşılabilir. Kılavuz çizgisini terk et, beyaz bastonu fark et” dedi

Altınokta Körler Derneği Antalya Şubesi, Beyaz Baston Güvenlik Günü'nde Türkiye genelinde engelli bireylerin karşılaştığı erişilebilirlik sorunlarına dikkat çekmek amacıyla dernek binasında basın açıklaması yaptı. Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara da bu anlamlı günde engelli bireyleri ziyaret ederek

onların sorunlarını dinledi ve kaymakamlık olarak bu sorunların çözümü için gerekli adımları atacaklarını belirtti. Beyaz bastonun, bağımsız hareketin ve güvenliğin sembolü olduğunu vurgulayan Oktay, engelli bireylerin şehirde güvenli ve bağımsız bir şekilde hareket etmelerini engelleyen

kılavuz çizgilerin kullanılamaması, kaldırımlardaki engeller, otobüslerde sesli sinyalizasyon sistemlerinin eksikliği ve trafik ışıklarında sesli sistemlerin bulunmamasına dikkat çekti.

Bu sorunların engelli bireylerin günlük yaşamlarını zorlaştırdığını ve toplumsal hayata eşit katılımlarını sınırladığını belirten Başkan Ahmet Oktay, “Beyaz Baston Güvenlik Günü, Türkiye’nin her yerinde kutlanıyor. Ancak, ne yazık ki Antalya’da engellerin arttığı bir gün olarak anmaya başladık.

Kılavuz çizgiler üzerinde sürekli zorlanıyoruz. Altınokta Körler Derneği olarak, ‘Kaldırımların üzerindeki engelleri birlikte aşalım’ diyoruz. Karanlığı sizler aydınlatabilirsiniz. Karanlık, sizlerin yardımıyla aşılabilir. Kılavuz çizgisini terk et, beyaz bastonu fark et” dedi.

Antalya’da karayolları kanunlarının ve tüm yasaların uygulanmasını istediklerini belirten Oktay, “Geçtiğimiz perşembe günü, valilik komisyonuyla birlikte otobüslerde sesli sinyalizasyonların uygunluğunu inceledik ve uygun olduğunu gördük.

Ancak, belediye veya halk otobüsü şoförlerinin bu sistemleri içeriden kapattığını öğrendik ve derneğim adına çok üzüldüm. Bu sistemlerin bir an önce yasalaştırılarak sürekli açık kalmasını talep ediyoruz. Antalya’da hür ve güvenli bir şekilde gezmek istiyoruz.

Altınokta Körler Derneği Antalya Şubesi olarak, bu sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguluyoruz. Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması ve şehirlerin herkes için erişilebilir hale getirilmesi için kararlılıkla mücadele edeceğiz.

Kamuoyunu ve yetkilileri, şehircilik politikalarında engelli bireylerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaya ve somut adımlar atmaya davet ediyoruz. Erişilebilir bir şehir, herkes için daha yaşanabilir bir dünya demektir” diye konuştu.

Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara ise Beyaz Baston Güvenlik Günü’nü kutlayarak şu ifadeleri kullandı: “Her zaman görme engelli vatandaşlarımızın yanında olacağız. Hiçbir şekilde sizlerin sıkıntıya girmesini istemeyiz. Gerekli tedbirlerin alınması için daha çok çalışacağız ve ilgili kurumları uyaracağız.

Her zaman kapımız açık. Sıkıntınız olsa da olmasa da her zaman kaymakamlığımızın kapısı sizlere açıktır. Geldiğinizde derdinizi anlatabileceğiniz bir açık kapı bulacaksınız. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun. Baston ile ilgili başvurularınızı şahsen gerçekleştirirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

Çünkü farklı bölgelerde yaşayan insanlarımız var. Biz bölgemiz konusunda yardımcı olabiliriz, diğer bölgeler için de ilgili mercilere dileklerinizi iletebiliriz. Size gösterdiğimiz sevgi ve saygı için buradayız. Kaldırımlardaki çizgilerle ilgili gerekli duyarlılığı göstereceğiz.

Herkes bir gün engelli olabilir. Akşam elektrik kesildiğinde karanlıkta kalırsam, sizden daha çok engelli ve çaresiz durumda kalırım, ama siz yolunuzu bulursunuz. Bu yüzden sizlerden gelen talepleri inceleyip gereğini yapmaya çalışacağız. Talep sizden, yapmak bizden.”

Yaklaşık 14 yıldır elektrik ve elektronik işleriyle ilgilenen Ferdi Arslan, sesli kumbara ve sensörlü atık kovası icat ederek görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Kumbaradaki sensör, görme engellileri algılayarak sesli yönlendirme yapıyor.

Sensörlü çöp kovası ise, kişi yaklaştığında sensörü algılayıp otomatik olarak açılıyor ve kapanıyor. Ferdi Arslan, geliştirdiği bu icatların dışarıdaki yeme-içme mekanlarında, engellilerin bulunduğu bölgelerde, hastanelerde ve parklarda kullanılmasını hedefliyor.

yukarı çık
0
Paylaşım