Menu
RSS

2022 Yılının Şubat Ayında 33 Kadın Gazeteci Şiddete, Tehdide Veya Tacize Maruz Kaldı

2022 Yılının Şubat Ayında 33 Kadın Gazeteci Şiddete, Tehdide Veya Tacize Maruz Kaldı

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) her ay paylaştığı aylık raporların bir devamı olarak Şubat ayı basın özgürlüğü raporunu yayımladı.

Bu rapora göre 2022 yılının Şubat ayında; 33 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı

2022 yılının Şubat ayında 33 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri ve saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarını kaydetmeye ve gazetecilerin haklarını savunmaya devam ediyor.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu 2022 yılı Şubat ayı raporunu açıkladı. Türkiye, Kanada ve Azerbaycan kadın gazetecilere yönelik en çok şiddet, tehdit ve taciz vakalarının kaydedildiği ülkeler oldu.

Rapora göre, 2022 yılının Şubat ayında 33 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı.

Şubat ayında dünya genelinde 16 kadın gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle hakim karşısına çıkarıldı. Söz konusu yasal yolla gazetecilerin tacizi bu ayın en çok kaydedilen vakaları arasına girdi. Yasal yolla tacizi, çevrimiçi karalama kampanyaları takip etti.

Dünya genelinde altı kadın gazeteci yazdıkları haber veya eleştirel yorumları nedeniyle sosyal medya platformlarında hedef gösterildi. Dört kadın ise gözaltına alındı.

Türkiye’de en az 19 kadın gazeteci mesleki faaliyetlerine yönelik şiddet ve tacize maruz kaldı.

16 kadın gazeteci gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek haklarında yöneltilen suçlamalara yönelik hakim karşısına çıktı.

İki kadın gazeteci evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla gözaltına alındı.

Bir kadın gazeteci onanmış hapis cezası nedeniyle cezaevine gönderildi.

Bir kadın gazeteci ise sahada haber takibi yaparken polis tarafından şiddete uğradı. Gazetecinin çekim yapması engellendi.

CFWIJ ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini de başladığı günden beri yakından takip ediyoruz. Ukrayna’da sahada çatışmaları takip eden gazetecilere özel güvenlikleri ve savaş alanlarında dikkat etmeleri gereken noktalara yönelik özel bir dosya oluşturdu.

Sendika.Org

yukarı çık
0
Paylaşım