Menu
RSS

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar: Bir An Önce Çocuk Hakkı İzleme Komisyonun Kurulması Bir Zorunluluktur

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar: Bir An Önce Çocuk Hakkı İzleme Komisyonun Kurulması Bir Zorunluluktur

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada Narin cinayetinden sonra mevcut sistemin çocukları korumakta yetersiz kaldığını,

bunun için Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu yasa teklifinin bir an önce kabul edilerek yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Videosu:

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar kürsüde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ülkemizde, maalesef, Narin cinayeti sonrası çocukların korunmasında sistemin yetersizliğini bir kez daha gördük.

Çocukların korunmasıyla ilgili çalışmaların eksikliği ve yetersiz oluşu nedeniyle her gün çocuk mağduriyeti artmaktadır.

2023 TÜİK verilerine göre Türkiye’de 22.2 milyon çocuk yaşamaktadır. Çocuk işçiliği, çocuk istismarı, çocuk yaşta evlilik, çocuk yoksulluğu gibi, başlığında "çocuk" olan birçok sorun 22 yılda artarak devam etmektedir.

Çocukların korunması için evrensel standartları, çocukların durumlarını iyileştirmeyi belirleyen bu hukuki anlaşmaya tarafız; ancak verilere göre uygulanmadığı açıkça ortadadır.

Türkiye Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 14 Eylül 1990 tarihinde imzalamış, TBMM 9 Aralık 1994 tarihinde kabul etmiş, 4 Mayıs 1995 tarihi itibariyle yürürlüğe koymuştur.

Çocukların korunması için evrensel standartları, çocukların durumlarını iyileştirmeyi belirleyen bu hukuki anlaşmaya tarafız. Ancak verilere göre uygulanmadığı açıkça ortadadır.

Adalet Bakanlığının Adalet İstatistikleri 2023 raporuna göre çocukların cinsel istismarı iddiasıyla 2023 yılında 40.713 yeni dosya açılmış, 2015-2023 yılları arasında çocukların cinsel istismarı suçuna ilişkin açılan dosya sayısı yüzde 94 artmış,

2023 yılında çocukların cinsel istismara uğradığı iddiasıyla 14.299 dosya için kamu davası açılmış.

FİSA Çocuk Hakları Merkezi verilerine göre 2023 yılında en az 2.107 çocuk önlenebilir nedenlerle hayatını kaybetmiş; 20 çocuğumuz intihar, 36 çocuk gördüğü şiddet, 245 çocuk ihmal nedeniyle vefat etmiş.

Yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının olmadığı, yargının siyasallaştığı bir sistemde çocuğa karşı işlenen suçlarda da adalet olmuyor.

Bunun sorumlusu mevcut iktidarın ta kendisidir.

Türkiye'de çocuk işçi sayısı 2023 yılında 759 bine yükselmiştir.

Ayrıca görevini düzgün yapmayan TÜİK, her konuda olduğu gibi kayıp çocuklarla ilgili de 2016 yılından beri veri paylaşmamaktadır.

Ülkedeki ekonomik krizden en fazla etkilenen grupların başında çocuklar gelmektedir.

OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda yüzde 21,8 oranla Türkiye 2'nci sıradadır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu kurulması için kanun teklifi verildi. Çocuklarımız için bir an önce bu komisyonun kurulması artık bir zorunluluktur.

yukarı çık
0
Paylaşım