Menu
RSS
Faturalar Kabaracak... Elektrik Ve Doğal Gaza Zam Kapıda!

Faturalar Kabaracak... Elektrik Ve Doğal Gaza Zam …

Temmuz ayında, genel seçim ve ...

Bayram Gibi Bayram: Yurttaşlar Et Bile Alamıyor

Bayram Gibi Bayram: Yurttaşlar Et Bile Alamıyor

Yurttaşlar bırakın kurban alma...

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca b...

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Kazası

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Ka…

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,...

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Örnek Bir Belediyecilik Yapacağız

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Ö…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’...

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz Alkışlarla Karşılandı

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz…

Antalya Büyükşehir Belediyesi ...

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücad…

Antalya'nın Konyaaltı ilçesind...

Prev Next

Dünya Çevre Günü Milat Olsun, Temiz Denizler İçin Devlet Politikası Hayata Geçirilsin!

Dünya Çevre Günü Milat Olsun, Temiz Denizler İçin Devlet Politikası Hayata Geçirilsin!

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) topluluğu dünyaya Kırmızı Alarm veriyor. Özellikle 2023’te tanık olduğumuz eşi benzeri görülmemiş okyanus sıcaklığı,

buzulların geri çekilmesi ve Antarktika’daki deniz buzu kaybı özel bir endişe kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Çevre Günü öncesinde uyarılarda bulunan Camelot Maritime Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, “Denizlerdeki ve kıyılardaki kirlilik her geçen gün artıyor.

Dünya Çevre Günü vesilesi ile ‘temiz deniz, temiz çevre’ konusunda devlet politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Dünya Çevre Günü, İsveç'in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana, her yıl 5 haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanıyor.

Türkiye'de Dünya Çevre Günü, Çevre Haftası olarak 5-9 haziran tarihleri arasında kutlanıyor. Çevre Koruma Haftası'nda da çevre bilincini artırmak ve çevre sorunlarına yönelik harekete geçmek için kitle iletişim araçlarında farkındalık oluşturup konu ile ilgili çalışmalar yapılıyor.

Okyanus Isısı, Deniz Seviyesinin Yükselmesi ve Buzulların Geri Çekilmesi Konularında Rekorlar Kırıldı

Türkiye’de yabancı sahipli bir yolcu gemisini işleten ilk firma olan Camelot Maritime’ın Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, Dünya Çevre Günü öncesinde bir değerlendirmede bulundu. Çavuşoğlu, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora atıfta bulunarak;

sera gazı seviyeleri, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı ve asitlenmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, Antarktika deniz buzu örtüsü ve buzulların geri çekilmesi konularında bir kez daha rekorlar kırıldığını ve bazı durumlarda bu rekorların yerle bir edildiğinin altını özenle çizdi.

Rapora göre, sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, orman yangınları ve hızla yoğunlaşan tropikal siklonlar sefalet ve kargaşaya neden olarak milyonlarca insanın günlük yaşamını altüst etti ve milyarlarca dolarlık ekonomik kayba yol açtı. WMO raporu,

2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olduğunu ve küresel ortalama yüzey sıcaklığının sanayi öncesi temel değerin 1,45 °Celsius (± 0,12 °C belirsizlik payı ile) üzerinde olduğunu doğruladı. Bu, kayıtlara geçen en sıcak on yıllık dönem oldu

Yaşanabilir Bir Dünya İçin Temiz Denizlere ve Çevreye İhtiyaç Var!

İklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması’nın 1.5° C sınırına çok yaklaşıldığını ve bunun dünyanın geleceği açısından ciddi bir tehlike olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “WMO topluluğu dünyaya kırmızı alarm veriyor. İklim değişikliği, sıcaklıklardan çok daha fazlasıdır.

Özellikle 2023’te tanık olduğumuz eşi benzeri görülmemiş okyanus sıcaklığı, buzulların geri çekilmesi ve Antarktika’daki deniz buzu kaybı özel bir endişe kaynağıdır.” dedi.

Yaşanabilir bir dünya için temiz denizlere ve çevreye ihtiyaç olduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Biz, ekmeğimizi denizden kazanıyoruz. Denizler ve kıyılar her gün daha da çok kirleniyor. Dünya Çevre Günü kapsamında üç taraflı masmavi denizlerle çevrili ülkemizin denizlerinin korunması gerektiğini ve

bu konuda devlet politikasının artık hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı. Son olarak Çavuşoğlu, hem batı Kuzey Amerika hem de Avrupa’daki aşırı erimenin etkisiyle (1950’den bu yana) kayıtlardaki en büyük buz kaybını yaşadığını söyledi.

Antarktika’daki deniz buzu miktarı kayıtlara geçen en düşük seviyede bulunuyor. 2023 kış sonundaki maksimum miktar bir önceki rekor yılın 1 milyon km altında bulunuyor. Bu da Fransa ve Almanya’nın toplam büyüklüğüne eşit bir alan anlamına geliyor.

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığınca Yapılan Çalışmalar Bizler İçin Çok Önemli!

Son dönemde alınan kararlarla Sera Gazı salınımı için yapılan düzenlemeleri yerinde ve uygun bulduklarını belirten Camelot Genel Müdürü Gürbüz CAN, "Kirliliği ve global ısınmayı engelleyen tüm düzenlemeleri daha iyi bir gelecek için desteklemek zorundayız" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım