Menu
RSS
Faturalar Kabaracak... Elektrik Ve Doğal Gaza Zam Kapıda!

Faturalar Kabaracak... Elektrik Ve Doğal Gaza Zam …

Temmuz ayında, genel seçim ve ...

Bayram Gibi Bayram: Yurttaşlar Et Bile Alamıyor

Bayram Gibi Bayram: Yurttaşlar Et Bile Alamıyor

Yurttaşlar bırakın kurban alma...

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca b...

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Kazası

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Ka…

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,...

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Örnek Bir Belediyecilik Yapacağız

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Ö…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’...

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz Alkışlarla Karşılandı

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz…

Antalya Büyükşehir Belediyesi ...

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücad…

Antalya'nın Konyaaltı ilçesind...

Prev Next

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde geçtiğimiz Ramazan Bayramında bir kişinin hayatını kaybetmesi 7 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan teleferik kazasıyla ilgili tutuklanan

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ilk duruşmada yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edildi. Tutuksuz yargılanan sanıklardan teleferiğin otomasyon görevlisi Suphi kaplan ise tutuklandı. Diğer sanıkların tahliye talebi reddedildi. 5'i tutuklu 12’sanıklı dava eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Özgür Özel tahliye haberini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sırasında Antalya’dan gelen telefonla öğrendi.

Kocagöz’ün Avukatı Süleyman Çalıkuşu ise müvekkilini şu sözlerle savundu: “Müvekkilim 2023 Kasım’daki istifası kabul edilmiş, SGK çıkışını yapmış, bünyesinde 12 şirket olan ANET A.Ş. de ehil kişilere gerekli yetki devrini yapmıştır.

Savcılık, hukuk tanımazlık yaparak olaydan 137 gün önce istifa eden müvekkilim hakkında da suçlamada bulunmuştur. İstifadan 4 ay 17 gün sonra olan kazayla ilgili ‘korozyon’ iddiası doğru değil. 137 gün boyunca günlük, haftalık, aylık ve yıllık bakımlar yapılmış.

Yetki devrinin yapılmış olmasına rağmen kamu davasının açılması doğru değildir. Bu konuda Yargıtay kararları da var.”

Sanıkların "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" ve "trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma" suçlarından 27'şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

CHP’li Kocagöz ve sanıkların bulunduğu duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Antalya milletvekilleri Sururi Çorabatır, Cavit Arı, Aliye Coşar, Aykut Kaya, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, ilçe belediye başkanları,

CHP Antalya il ve ilçe örgütleri ve çok sayıda katılımcı da izledi.

Mesut Kocagöz’e tahliye kararı ve yurtdışına çıkış yasağı verildi. Diğer 11 sanığın tutuklu yargılanmasına karar verildi.

12 sanıklı teleferik davasında, 60 kişilik duruşma salonu dolması üzerine salona giriş çıkışlar durduruldu.

Polis, duruşma salonuna giriş çıkışları kontrol ederken, adliye bahçesinde terörle mücadele ve çevik kuvvet ekipleri görev yaptı. Antalya Adliyesi önünde ise trafik ekipleri devriye bekledi.

Davanın ilk duruşmasında savunmalar ve müşteki beyanları alındı. Yazılı müşteki beyanların ardından sanık savunmaları alındı.Duruşmada ilk ifadeyi veren Ahmet Buğra Samsunlu suçlamaları kabul etmedi. Samsunlu ifadesinde, “Teleferik tesisi ANET A.Ş.’nin bir şubesi. 2020’de ANET A.Ş.’de genel müdür yardımcısı oldum. Sonra genel müdürlüğe vekaleten getirildim. 19 işletmesi olan bir şirket. 259'dan fazla personeli var.

Ben olay tarihinde genel müdür vekiliydim. Teleferik tesisinin binlerce parçası ve aksamı var. Tesiste günlük, haftalık, aylık, 3 aylık ve yıllık bakımlar yapılıyordu. Tesisin çalıştırılması ve bakımı için Mega Tower şirketiyle anlaşma yapılmıştı. Ben olay tarihinde Kepez’deki ANET Genel Müdürlüğü’ndeydim.

Bana olayı Mesut Kocagöz bildirdi. Kriz masası kuruldu. Gece boyu çalıştık. Olaydan sonra 3 gün uykusuz kaldım" dedi.

Mahkeme başkanının bakım süresinin neden kısaltıldığına ilişkin sorusu üzere söz alan müşteki avukatı, “Suçlamaları kabul etmiyoruz. Bakımlar sırasında 156 kalemden 19’unun yapıldığına ilişkin iddialara da ön bilirkişi raporuna da itiraz ediyoruz. Sürekli bakım yapılmasa teleferik sürekli arıza verirdi.

156 dan 19 kaleminin gerçekleştirildiğini iddia eden bakımdan sorumlu firmadır” diye konuştu.

Duruşmada söz alan ikinci sanık Özgür Ermiş, “Teleferiğin bakım işlerinde çalışıyordum. Bakımları tamamen yaptığımıza inanıyorum. 3 aylık bakım 14 gün sürdü. Bize üstlerimiz 14 günde bitecek dediler. Serkan Yellice ile Okan Erol bize bu talimatı verdi” ifadelerini kullandı.

Ermiş’in ardından söz alan avukatı, sanığın beraatini istedi.

Üçüncü sanık Edip Kemal Bahadır ise savunmasında şu ifadeleri kullandı: “Ben emekli polis müdürüyüm. Olay tarihinde ANET A.Ş. Yönetim Kurulu’nda başkanvekiliydim. Eski ifadelerimi tekrar ediyorum. Suçum ve sorumluluğum yok.”

Bahadır’ın söz alan avukatı, “Müvekkilimin sağlık mazereti var. İddianamede benim müvekkilimden genel müdür diye bahsedilmiş. Bu doğru değil. İddianame özensiz hazırlanmış. Müvekkilim suçsuzdur” dedi.

Antalya Adliyesi 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada hakim karşısına çıkan eski ANET A.Ş. Genel Müdürü ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, Teleferiğin bakımını yapan şirket, Uludağ, Davraz gibi teleferik işletmelerinin bakımını da yapıyor. İhmaller zinciri iddiası doğru değil” dedi.

Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıklar, müştekiler ve taraf avukatlarının katıldığı duruşmada savunmasını yapan CHP’li Mesut Kocagöz, konuşmasına teleferik kazasında vefat eden Memiş Enes Gümüş’e rahmet, yakınlarına sabır dileyerek başladı.

İfadesinde 28 Kasım 2023’te ANET A.Ş.’deki genel müdürlük görevinden istifa ettiğini belirten Kocagöz, “ANET A.Ş. istifamı kabul etmiş. SGK çıkışımı yapmış. YSK seçime girmeme sakınca görmemiş. Benim istifa ettiğim 28.11.2023’ten kaza tarihine kadar 4 ay 17 gün geçti.

O tarihte yeni genel müdür ve yönetim kurulu başkanı seçildi. Bu süreçte teleferiğin bakımı da yapılmış. 28 Kasım’da istifa edip başkanlığa aday olduktan sonra ben seçim çalışmalarından dolayı evime bile gitmedim. Nisan ayından beri tutukluyum.

35 yıllık devlet memurluğu geçmişim var, bunun 25 yılı yöneticilik. Geçmişe dönük suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

İddianamede yeterliliği olmayan çalışan kadrosu iddialarına konu olan Mega Tower şirketiyle ilgili konuşan Kocagöz, “Bu şirket, Uludağ, Davraz gibi teleferik işletmelerinin bakımını da yapıyor. Ben mühendis değilim. İşi işin ehline vermek görevimiz. Bu firma, sertifikalı bir firma.

Kazanın olduğu direkteki civataların eski olduğuna dair iddialar doğru değil. Hizmet alımında ihmaller zinciri olduğu da doğru değil. Teleferik hattında insan taşınıyor. 3 haftada bir direkler kontrol edilir, edilmesi gerekir. Değişen parçaların, yapılan işlerin, alınan cihazların fotoğrafı çekilir,

dosyalara eklenir ve hak ediş buna göre hesaplanırdı” diye konuştu.

Kocagöz’ün Avukatı Süleyman Çalıkuşu ise müvekkilini şu sözlerle savundu: “Müvekkilim 2023 Kasım’daki istifası kabul edilmiş, SGK çıkışını yapmış, bünyesinde 12 şirket olan ANET A.Ş. de ehil kişilere gerekli yetki devrini yapmıştır.

Savcılık, hukuk tanımazlık yaparak olaydan 137 gün önce istifa eden müvekkilim hakkında da suçlamada bulunmuştur. İstifadan 4 ay 17 gün sonra olan kazayla ilgili ‘korozyon’ iddiası doğru değil. 137 gün boyunca günlük, haftalık, aylık ve yıllık bakımlar yapılmış.

Yetki devrinin yapılmış olmasına rağmen kamu davasının açılması doğru değildir. Bu konuda Yargıtay kararları da var.”

Mega Tower Yönetim Kurulu Başkanı olarak kendisini tanıtan Serdar Tezcan da “Suçlamaları kabul etmiyorum. Sertifikamın olmadığına ve yetkisiz personel çalıştırdığıma dair iddialar doğru değil. Türkiye’de bir numarayız. Biz teknik eğitimleri kendi bünyemizde veriyoruz.

Tespit ettiğimiz 156 kalemlik bakım listesini Buğra Samsunlu’ya aralık ayında gönderdik. Bize 19 kalem için ocak ayında onay geldi. 19 kalemi bana Buğra bey gönderdi. Bakımlar 14 gün değil 2 ay sürdü. Sözleşmemiz 2 aydı. Bir buçuk ay malzeme temini için geçti” diyerek süreci anlattı.

Şirketin sahibinin avukatı Hasan Uğur, kazadan sonra olay yeri incelemesinin üstünkörü yapıldığını savunarak, “Firma, sertifikası olan bir firma. Müvekkilim 2023’te ANET’e 156 işle ilgili listeyi gönderdi. Listenin tamamına olur verilmediği için 19 kalemin bakımları yapıldı.

Müvekkilimin bu konuda bir sorumluluğu ya da kusuru yoktur” dedi.

Avukat Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticaret Bakanlığı geçen yıl denetim yapmış, onay vermiş. Bilirkişiler işin uzmanı olmadığı için alel acele rapor hazırlamış. Bu hatalı rapora göre de iddianame hazırlanmış. Bilirkişiler eksik ve hatalı raporlama yapmış.

Şirket bünyesinde çalışanların tamamının teleferikte uzman olması gerekmiyor. Yardımcı personelin uzman olması gerekmiyor. Anadolu Teleferik malzeme temin eden şirkettir. Bakımı yapan Mega Tower. Anadolu Teleferik ve Mega Tower kadar sertifikası olan kuruluş da yok.

Ticaret Bakanlığı’na teleferik alanında şerefiye olan şirket var mı diye sorulmasını talep ediyoruz. Burada insan hatası mı var, makine hatası mı ortaya konulması gerekir. Burada benim müvekkilim şirket sahibidir. Yetkiyi, sorumluluğu işin ehli kişilere vermiştir. Kendisi sorumlu değildir.

Sorumluların belirlenmesini talep ediyoruz.”

Teleferik kazasında hayatını kaybeden Memiş Enes Gümüş’ün ailesinin şikayetini çekmediği tek sanık olarak mahkemede savunma yapan Serkan Yellice’nin elektrikli pano operatörü olduğu ve daha önce hükmün açıklanması geri bırakılan bir sabıkasının olduğu belirtildi.

Kasten yaralamadan sabıkalı olduğu ifade edildi. Savunmasında olay günü “yangın var” diye ihbar geldiğini iddia eden Yellice, “İhbar bana yapılmadı. Bana Okan söyledi. Ekranda arıza yoktu. O ihbar üzerine teleferiği durdurdum. Suphi Kaplan’a sistemi kontrol et dedim. Arıza olmadığını söyledi.

Geçen yıllarda yangın olmuştu. Aklıma o geldi. Biz böyle durumda sistemi kapatır, sorun yoksa tekrar çalıştırırız. Çünkü bazen asılsız ihbarlar geliyor. Teleferiği tekrar çalıştırınca arıza oldu. Resetleme yaptım, ona rağmen arızalar silinmedi.

Kazadan önce Suphi'nin beni arayıp aramadığını hatırlamıyorum” diye savundu. Yellice, “sistemi durdurma” diyenin Ahmet Buğra Samsunlu ve Serdar Tezcanlı’nın babası Reşit Tezcanlı olduğunu ileri sürdü.

Suphi Kaplan ise savunmasında suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “Ağır bakım 156 kalemden 19 kaleme düşürüldü. 14 günde bakım tamamlandı. Ben otomasyon sorumlusu değilim. Orada ben Serkan Yellice’nin emrinde çalışıyordum. Düşük tork uyarısını o gün 2-3 saat aralıkla birkaç kez gördüm.

Serkan Yellice’ye bildirdim. ‘Düşük tork uyarısı’ sistem resetlenince siliniyor. Ben olay günü sistemi resetledim. Restelediğimi Serkan ekrandan görüyordu. Ben Serkan Yellice’nın talimatına göre hareket ederek, resetlemeyi yaptım” dedi.

Duruşmada kaza günü olaydan önce otomasyon odasında kaydedilen güvenlik kamerasındaki görüntülerin monitör incelemesi de yapıldı. Suphi Kaplan, video kayıtlarındaki mavi tişörtlü kişinin kendisi olduğunu belirterek, “O esnada ne yaptığımı hatırlamıyorum” dedi.

Serkan Yellice ise monitörle ilgili bilgi verirken, “Suphi’nin bastığı buton resetleme düğmesidir” dedi.

Sanık olarak dinlenen Okan Erol, “Makine mühendisiyim. İhbar gelince Serkan Bey’e bildirdim. Benim tesise müdahale etme yetkim yok. Tesis durduktan sonra çalıştırdığında sistem arıza verdi. 156 kalemin 19’a düşmesine ben karar vermedim.

Otomasyon sistemi düşük tork uyarısı verdiğinde bunu ekrandan Suphi Kaplan görür. Bu durumda otomasyon sorumlusu Serkan Yellice’ye bildirmesi gerekir” dedi.

Okan Erol’un avukatı da duruşmada, “Sorumluluk Mega Tower şirketine aittir. Yetkisi olmayan kişileri işe alan da Ikan Erol değildir” dedi.

Duruşmada ifade veren sanık Hüseyin Ay, asıl mesleğinin sıhhi tesisatçılık olduğunu belirterek, “Ben sucu olarak işe girdim. Teleferik bakımı yapmıyordum” diye bilgi verdi.

Aziz Azizoğlu isimli sanık ise “Ben sucuyum. Sadece teleferik şirketi üzerinden çalışmaktayım. Olayla alakam yok” diye savunmasını yaptı.

Duruşmada, 15 yaşındaki Elif Özcan şikayetçi olmadığını söyledi. Özcan’ın babası müşteki Ahmet Özcan da verdiği ifadede, “Şikayetçi değiliz. Kızım yaralanmadı” dedi. Parçalanan kabindeki müştekilerin avukatları, “Suçu birbirlerine atmaya çalışıyorlar” diyerek şikayetçi olduklarını söyledi.

7 yaşındaki Fatma Karık, “Çok korktum, şikayetçiyim” diye konuştu.

Müşteki Abdullah Karık, “Olayda yaralanmadık ama biri 3 diğeri 6 yaşındaki çocuklarımla 23 saat havada kaldık. Şikayetçiyim” dedi.

Müşteki Soner Yalçın da “Olay dönüş yolunda gerçekleşti. Eşim ve 2 çocuğumla havada asılı kaldıktan 8 saat sonra kurtarıldık” diye konuştu. Müşteki Havva Yalçın ise “Direkten kıvılcım geldi. Sonra karardı. Şikayetçi değilim” dedi.

Hakkında tahliye kararı verilen CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, duruşmadan sonra nakledildiği Antalya L Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Kocagöz, seçildikten sonra başkanlık koltuğuna iki hafta oturduğu Kepez Belediyesi’nin önünde saat 20.00’de bir konuşma yapacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kocagöz’ün teleferik davasının ilk duruşmasında tahliyesini, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kutladı:

“Kepez Mesut Başkanı, Mesut Kepez'i çok özledi. Konyaaltı Tünektepe Teleferik Tesisleri'nde yaşanan üzücü olayın ardından tutuklanarak 59 gündür cezaevinde; ailesinden, sevdiklerinden ve hizmet etmekten onur duyduğu Kepez halkından uzak tutulan Mesut Kocagöz kardeşimiz

adaletin tecelli etmesiyle birlikte özgürlüğüne kavuştu. Mesut kardeşime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dün olduğu gibi bundan sonra da Antalya'ya ve Kepez'e hizmet etmek için birlikte yol yürümeye devam edeceğiz.”

yukarı çık
0
Paylaşım