Menu
RSS

Antalya İMO: Depreminin 20. Yıldönümünde Soruyoruz: Antalya Depreme Hazır Mı?

Antalya İMO: Depreminin 20. Yıldönümünde Soruyoruz: Antalya Depreme Hazır Mı?

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı düzenlediği basın toplantısında, 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Antalya’nın depreme hazır olup olmadığını sordu.

İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı “Basın toplantısında bir yandan hafızalarınızı tazelerken diğer yandan ülkemizin özellikle de Antalya'nın depreme hazır olup olmadığı ile ilgili görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız.

Ve bu zaman zarfında gelinen noktaya da dikkat çekmeye çalışacağız” dedi.

Her 17 Ağustos'ta aynı şeyleri söylemekten bıkmadık, bıkmayacağız. Çünkü biz 17 Ağustos'u unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız! Unutmamak ve unutturmamak birer direniş sanatıdır. İnşaat Mühendisleri Odası da bu direniş sanatının bir parçasıdır,

parçası olmaya devam edecektir. Yetkilileri uyarmaya ve göreve davet etmeye ısrarla devam edeceğiz” diyen Balcı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Deprem Master Planı Ne işe Yarar?

Şehrin yönetiminden sorumlu karar verici kişi ve kuruluşlara deprem riski ile ilgili güncel ve güvenilir bilgi sağlanır.

Şehirde olası deprem etkisi altında meydana gelebilecek ekonomik kayıp tahmin edilir. Şehirde deprem etkisi altında en riskli bölgeler belirlenir, kentsel dönüşüm aktiviteleri için güncel ve güvenilir bilgiler elde edilir.

Deprem ve zemin bilgilerine dayalı olarak "yerleşime uygunluk" haritalar' elde edilir. Şehirdeki altyapı hasar tahminlerine dayalı olarak iyileştirme çalışmalarına veri sağlanır.

Deprem etkisi altındaki bina ve altyapı envanterinin dijital CBS platformuna taşınarak dinamik hale getirilmesi ve gelecekte verilerin değişmesi durumunda yapıları çalışmalar ve hasar tahminleri daha hızlı ve kolay şekilde güncellenebilir.

Devletin, yurt-taşının sağlıklı bir çevrede yaşama, sağlık ve refahını, can ve mal güvenliğini koruma görevi vardır. Bu görevleri bir başka kişi ya da kuruma devredemez.

Anayasanın 57. Maddesi devlete, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alma görevi yüklemiş, 125. Maddesinde de idarenin kendi eylem ve

işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu hüküm altına alınmıştır.

İmar barışı ile yasal hale getirilen ve deprem güvenliği yapı sahiplerine havale edilen ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar büyük olasılıkla olası bir depremde yıkılacak, can ve mal kayıplar' yaşanacaktır.

Bu nedenle de devlet, ortaya çıkan zararların karşılanması için büyük tazminatlar ödemek zorunda kalacaktır.

Antalya, Isparta ve Burdur illerinizin ilgili yöneticilerine, yetkili ve sorumlularına bir kez daha soruyoruz.

Antalya Depreme Hazır Mı?

•Antalya-Isparta-Burdur illerimiz depreme hazır mı?

• Mevcut yapı stokumuzun deprem riski nedir?

•Deprem Master Planı yapmayı düşünüyor musunuz?

• Afet Yönetimi ile ilgili herhangi bir çalışma var mı? Kent sakinleri bunu ne kadar biliyorlar.

• Afet sonrası Toplanma ve Çadır Yerleri olarak belirlenen yerlerden vatandaşlarımızın bilgisi var mı?

• Afet sonrası Toplanma Alanları ve Çadır Yerleri barınma, su, yemek, tuvalet, ilaç ihtiyacını karşılayacak şekilde hazır mı?

• Antalya'da deprem riskinin azaltılması gerekçesine dayalı olarak yürütülen mevcut Kentsel Dönüşüm ve Yenilenıe Uygulamaları, kimlere ve neye hizmet etmektedir...

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak, 17 Ağustos 1999 depreminin 20. yıldönümünde bir kez daha deprem tehlikesine dikkat çekiyor ve yetkilileri bu soruları cevaplandırmaya çağırıyoruz. Bu sorulara verilecek cevapların önemi için de bir kez daha uyarıyoruz.

İnsan hayatı değerlidir; siyasetçilerin oy kaygısına, sermayenin kar hırsına, niteliksiz mühendislik hizmetine ve denetimsizliğe terk edilemez. Biz inşaat mühendisleri geleceğe endişeyle değil, güvenle bakmak istiyoruz.

Bu istediğimizin her daim arkasında olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Çünkü toplumsal duyarlılığımız, yaşamın kutsallığına olan inancımız, bilimsel, mesleki gerçeklikler bunu gerektiriyor. Çünkü depreme karşı alınmamış önlemler ülkemizin hala en büyük sorunudur”

yukarı çık
0
Paylaşım