Menu
RSS

Antalya Bu Şekilde Büyümeye Devam Ederse 20 Yıl Sonra Turizmi Konuşmamıza Gerek Kalmayacaktır

Antalya Bu Şekilde Büyümeye Devam Ederse 20 Yıl Sonra Turizmi Konuşmamıza Gerek Kalmayacaktır

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), 2023 Faaliyet Dönemi 6. Olağan Toplantısı 11 Nisan Salı günü Akra Otel’de gerçekleşti.

“Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Hayalimizdeki Türkiye” temasıyla düzenlenen toplantıda Antalya için birkaç noktaya değindi. Akıncı “Antalya’dan örnek vererek devam etmek istiyorum” diye başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“ANSİAD olarak, Cumhuriyetimizin 100. Yılı vesilesiyle İkinci Yüzyılda Antalya çalışmasını başlattık. 28 Mart’ta Antalya’nın 2033 vizyonu üzerine ilk toplantımızı yaptık ve 2006’da yapmış olduğumuz 2023 vizyon çalışmasını değerlendirdik.

Antalya ekonomisi, turizmi, sanayisi, tarımı, ihracatı hızlı bir büyüme kaydetmiştir, ama buna rağmen Antalya orta gelir tuzağından çıkamamıştır. Gerek TÜRKONFED gerekse biz orta gelir tuzağından büyümeyle değil, yapısal değişimle çıkıldığını çok konuştuk, ama bunu topluma ve yönetici kesime halen anlatamadık.

Antalya bu şekilde büyümeye devam ederse 20 yıl sonra turizmi konuşmamıza gerek kalmayacaktır.

Bugün konuşmamı uzatmamak için sadece birkaç noktaya değinerek tamamlayacağım. Antalya sayısal olarak büyümüştür, ama niteliksel olarak istediğimiz gelişmeyi kaydedememiştir. Plansız kentleşme, göç, altyapı sorunları, kent kültürünün ve kimliğinin yok olması, çevre kirliliği,

kent estetiğinde gerileme, kültür ve sanat kenti hedeflerinde yetersiz gelişme gibi bir dizi eksikliğimiz bulunmaktadır.

Antalya için artık sayısal hedeflerden önce Türkiye için konuştuğumuz ilkeleri konuşmalı

Antalya’da yerel demokrasiyi kurmakla işe başlamalıyız. Antalya siyasetinde de liyakat, hukuk, dürüstlük, şeffaflık, katılımcılık esas olmalıdır.

Antalya siyasetinde de siyaset, ticaret arasına duvar örmeliyiz. Antalya basını siyasetten ve ticaretten bağımsız olmalıdır.

Antalya’da kentlilik bilinci, kentlilik sorumluluğunu güçlendirmeliyiz.  Siyasi ayrışmanın, grup siyasetinin kenti parçalamasına, ahlaki ve kültürel yozlaşma yaratmasına engel olmalıyız.

Antalya’nın coğrafik olarak taşıma kapasitesi dolmuştur. Buna rağmen plansız, altyapısız, aşırı yapılaşma ve imar tadilatları halen devam etmektedir. Bu nedenle Antalya’da göçü ve nüfus artışını azaltacak ve nitelik kazandıracak gerçek bir şehir ve imar planı olmalıdır. 

Yabancılara konut satışı üzerinden vatandaşlık verilmesi uygulamasından vazgeçilmeli veya vatandaşlık koşulları ağırlaştırılmalıdır.

Antalya, sürdürülebilir kalkınma ve çevre hedeflerinde AB hedeflerini esas alarak uygulamaya başlamalıdır.

Antalya ekonomisi artık tamamen yüksek teknoloji yatırımlarıyla büyümeli, bütün tahsisler bu çerçevede yapılmalıdır.

Bu yönde daha pek çok şey söylemek, gelecek hayalleri ve hedefleri belirlemek mümkündür, fakat önce yanlış gidişe bir dur dememiz, Antalyalı olmanın, Antalya’yı temsil etmenin şartlarını belirleyerek başlamamız gerekiyor.

Bu nedenle Antalya için hayalimi de yine dünyada çağdaş uygarlık düzeyinde en ileri kentler arasında yer almak cümlesiyle özetlemek istiyorum.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılı 100 sonrası değildir, yarındır, gelecek aydır, 2023 yılıdır. Ya 1923’e layık olacağız ya da kendimizi kandırmaya devam edeceğiz. 1923’e layık bir Türkiye ve Antalya dileyerek sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

yukarı çık
0
Paylaşım