Menu
RSS

Petrol Fiyatı Tüm Dünyada Düşerken Türkiye’de Artıyor: Benzine 29 Kuruş Zam

Petrol Fiyatı Tüm Dünyada Düşerken Türkiye’de Artıyor: Benzine 29 Kuruş Zam

Petrol fiyatı dünya çapında düşerken Türkiye'de zamlanıyor. Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından geçerli olmak üzere 29 kuruş zam yapıldı Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından geçerli olmak üzere 29 kuruş zam yapıldı.

AA muhabirinin Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) aldığı bilgiye göre, Ankara’da ortalama 4,97 liradan satılan benzinin litre fiyatı 5,26 lira olacak.

Benzinin litresi İstanbul’da 4,83 liradan 5,12 liraya, İzmir’de 5 liradan 5,29 liraya yükselecek.

Dünya’da Koronavirüsü salgını nedeniyle azalan talebe bağlı olarak petrol fiyatlarında yaşanan düşüş devam ediyor. Enerji zengini ülkelerin salgın süreci öncesi petrol üzerinden başlattığı ticaret savaşları sonucu petrol varil fiyatları uzun süredir düşüşteydi.

Brent petrolün fiyatı salgın ile beraber 20 doların altına indi. ABD’de vadeli petrol fiyatları sıfırın altını gördü. 24 Şubat’ta 57,85 dolar olan petrol brent fiyatı bugün itibariyle 22 dolar civarında seyrediyor.

Petrolün varil fiyatındaki bu olağanüstü düşüşe rağmen Türkiye’de benzinin litresi pahalanıyor.

EPGİS’in AA’ya verdiği mülakatta bu tezat duruma herhangi bir yanıt verilmezken akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasına dair şu cümlelere yer verildi:

“Akaryakıt fiyatlarını, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikleri baz alan rafineriler hesaplıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor”

1 Liralık Benzinin 65 Kuruşu Vergi

Türkiye’de akaryakıt bütçe açısından önemli gelir kalemlerinden biri. Keza alınan her 1 liralık benzinin 48 kuruşu vergi olarak Hazine’ye gidiyor.

Salgın öncesinde dahi açık veren bütçenin salgın döneminde kayba uğramaması adına yapılan zamlarla krizin faturası tüketiciye yüklenirken, vergi adaletsizliği artıyor. Gazeteduvar

yukarı çık
0
Paylaşım