İlk Türk Uçağı da Kepez'e Geliyor
- Yazan Haber Kaktus
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, tren vagonundan sonra Dokuma'ya uçak getiriyor. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve üretilen 'Devrim' otomobilinin bir benzerini üreten Kepez Belediyesi, şimdi de ilk Türk uçağı 'Vecihi K-6'nın bir örneğini yapıyor.
Kepez Belediyesi, Türk mühendisler tarafından tasarlanan, üretilen ancak seri üretimine geçilemeyen yerli yapım ulaşım araçlarının hatıralarını ilçede yaşatıyor.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de bu amaçla ülke tarihinde iz bırakmış, şehrin caddelerinde gezmiş, hatıralarda yer edinmiş araçları bir müzede sergilenmesine yönelik bir proje hazırladı. Bu amaçla eski Dokuma Fabrikası binası içerisinde klasik araçlar müzesi oluşturuluyor.
Devrim Kepez'de
Bu müzede Türk mühendislerince tasarlanan ve üretilen ilk milli otomobil Devrim'in modeli de yer alıyor. Başkan Tütüncü, ilk milli otomobilin üretim hikâyesine dikkat çekmek amacıyla 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla,
Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda 129 günde üretilen Devrim'in 2 prototipini (modelini) yaptırdı. Türk mühendisleri tarafından 3 adet üretilen Devrim otomobili, 29 Ekim 1961'de Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Paşa'ya sunuldu.
Ancak Paşa'nın bindiği 2 numaralı Devrim otomobili yeterli benzin olmadığı için 100 metre kadar gittikten sonra durdu. Bu nedenle proje başarısız kabul edildi ve rafa kaldırıldı.
Vecihi Hürkuş'a Vefa
Başkan Hakan Tütüncü şimdi de Devrim otomobili gibi bir hikâyesi olan İlk Türk uçağı 'Vecihi K-6' modelinin bir örneğini Dokuma müzesine kazandırmaya hazırlanıyor. Vecihi Hürkuş, Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri.
Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi. Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretmiştir. İlk sivil ve askeri uçağı yapan, ilk özel havayolu şirketini kuran ve aynı zamanda ilk düşman uçağını vuran da Vecihi Hürkuş'tur.
Hürkuş, 1924 yılında Yunanlardan elde edilen savaş ganimetlerinden yararlanarak ilk Türk uçağı olan 'Vecihi K-6'yı inşa etmişti. Uçağın uçuş sertifikası alabilmesi için izne ihtiyacı vardı.
Bunun için bir heyet oluşturuldu fakat heyetin yeterli donanıma sahip olmamasından dolayı uçuş lisansı alınamadı. 28 Ağustos 1925'te 15 dakikalık ilk deneme uçuşunu yapan Hürkuş'un uçağına, izinsiz uçtuğu gerekçesiyle el koyuldu ve kendisine de 15 gün hapis cezası verildi.
Hürkuş, 1936'da Antalya'da
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Hürkuş'un bu başarı hikâyesinin ve Antalya ile ilgili anısının bilinmesi amacıyla ilk Türk uçağı olan 'Vecihi K-6' modelinin bir örneğini yaptırıyor.
Vecihi Hürkuş, 1936'nın Aralık ayında uçağı ile Antalya'da gelmiş, Hürkuş'un kullandığı uçak, bugün Andızlı Mezarlığının bulunduğu alandaki toprak piste iniş yapmıştı. Uzman kişilerce önümüzdeki günlerde prototipi yapılacak olan Vecihi K-6, Dokuma Yerleşkesi'nde sergilenecek.