Menu
RSS

Mühendis, mimar ve şehir plancıları Politeknik 3. Genel Kurulu’nda buluştu

  • Yazan 
Mühendis, mimar ve şehir plancıları Politeknik 3. Genel Kurulu’nda buluştu

Halkın mühendisleri, mimarları ve şehir plancıları Politeknik 3. Olağan Genel Kurulu’nda buluştu. Kent ve doğa, güvence, işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi başlıklarının ön plana çıktığı genel kurulda, mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları mücadele deneyimlerini, gelecek dönemin mücadele çizgisini ve programını konuştu.

Politeknik 3. Olağan Genel Kurulu dün (14 Eylül) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirildi. Kentlerin ve doğanın talanına, güvencesizliğe, emeğin yok sayılmasına, mesleğinin itibarsızlaştırılmasına, güvenli çalışma hakkının yok sayılmasına ve iş cinayetlerine karşı mücadele eden mühendisler, mimarlar ve şehir plancılarının katıldığı Genel Gurul’da TMMOB’ye bağlı meslek odalarının yönetim kurulu üyeleri, Kuzey Ormaları Savunması, İstanbul Kent Savunması, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ve Enerji-Sen, genel kurulda dayanışma ve mücadeleyi birlikte büyütme mesajı verdi.

Politeknik 3. Olağan Genel Kurulu’na İstanbul, Eskişehir, Kocaeli, Ankara ve Bursa’dan gelen mühendis, mimar ve şehir plancıları katıldı. Genç mühendislerin yoğun katılımı dikkat çekti.

Genel kurul divanı için TMMOB YK ve Politeknik üyesi Neriman Usta başkan olarak seçildi. Politeknik 3. Olağan Genel Kurulu divanın seçilmesinin ardından Politeknik Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Hocaoğulları’nın açılış konuşmasıyla başladı.

Pınar Hocaoğulları, “Giderek güvencesizleşen mühendislerin emek mücadelesini kurmak ve bu çizgiyi TMMOB’de görünür kılmak iddiasını yükseltmeye devam ediyoruz. Kentine, doğasına, emeğine, iş güvencesine, geleceğine sahip çıkan mühendisler ‘Gündüz işte gece direnişteyi’ diyerek Haziran İsyanı’nın en önemli öznelerinden oldular. Bizler de ilk günden itibaren çadırımızla bu isyanın tam ortasındaydık” şeklinde konuştu. Halkın mühendisleri olarak mücadele dolu 2 yılı geride bıraktıklarını belirten Hocaoğulları “Kimi zaman iş cinayetlerine karşı sahadaydık, teknik incelemelerde bulunduk, teknik raporlarla güvenli çalışma hakkımızı yok sayan katilleri ortaya çıkardık. Kimi zaman yaşam alanlarımıza göz dikenlerin karşısına dikildik. Kimi zaman öğretmenlerle bir okulu yeşillendirdik” ifadelerini kullandı. Hocaoğulları, konuşmasının sonunda Politeknik 3. Olağan Genel Kurulu’nu halkın mühendisleri mücadelesini büyütme buluşması olarak ördüklerini belirtti.

Pınar Hocaoğulları’nın ardından TMMOB Onur Kurulu üyesi Cengiz Göltaş ve Elektrik Mühendisleri Odası YK Başkanı Hüseyin Yeşil Politeknik 3. Olağan Genel Kurulu’nu kürsüden selamladırlar.

Genel Kurul’un ilk gündemi kent ve doğa mücadelesi oldu. Bu bölümde ilk sözü Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması adına Onur Akgül aldı. Akgül Haziran İsyanı’yla birlikte sıçrayan kent ve doğa mücadelesinin Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması gibi iki ortak zemini doğurduğunu, bugün İstanbul’da yürütülen mega yıkım projelerine karşı el birliğiyle direndiklerini ifade etti. Akgün son olarak “Galataport’tan Validebağ’a, Haydarpaşa’dan Sarıyer’e, bostanlardan kuzey ormanlarına kadar her alanda yağmayı ve talanı durdurmak için mücadele etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Kent ve doğa mücadelesi gündeminde kürsüye çıkan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emine Girgin meslek odası adına genel kurulu selamladığını belirterek konuşmasına başladı. Girgin “Haziran İsyanı’nı Karadeniz’deki HES projelerinin, kentteki talan projelerinin, yaşam alanlarımızı gasp eden projelerin karşısındaki bir isyan olarak okumalıyız. Çevre mühendisleri olarak sokakta doğayı savunmaya devam edeceğiz. Politeknik ile bu mücadelede yan yanayız” ifadelerini kullandı.

Girgin’in ardından kürsüye çıkan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Akif Burak Atlar ise kente, doğaya ve meslek alanlarına yoğun bir saldırı olduğunu belirtti. Atlar, “Herhangi bir yaşam alanında, en ufak bir kentsel saldırıda, kentlilerin bir araya geldiği ve yaşam alanlarına yönelik mücadelerini daha yüksek sesle dile getirdiklerini görüyoruz. Bu da geleceğe daha umutlu bakmamız sağlıyor. Bu mücadeleyi biz kazanacağız” şeklinde konuştu.

Kent ve doğa mücadelesi gündeminde son olarak kürsüye çıkan Politeknik üyesi Mimar H. Ekin Sarıca “Gezi Parkı’nda başlayan süreçle birlikte tüm mücadele alanlarında mühendisleri, mimarları ve şehir plancılarını görüyoruz. Yağmanın, talanın iktidarı AKP’nin karşısında parklarımızı, ormanımızı, bostanımızı, yaşam alanlarımızı savunmaya devam ediyoruz. Halkın mühendisleri olarak halkın yararına olmayan projelerin mühendisi, mimarı, plancısı olmayacağımızı söylüyor ve tüm meslektaşlarımızı bu alanda örgütlü mücadeleye davet ediyoruz.”

Genel kurulun ikinci gündemi güvence mücadelesiydi. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Politeknik Yönetim Kurulu üyesi Makine Mühendisi Burak Ergene, güvencesizliğin ücretli mühendislerin temel sorunu olduğunu ve her geçen gün artan emek sömürüsünün durdurulması adına ücretli mühendislerin hak örgütünün yaratılması gerektiğini söyledi. Ergene, esnek çalışma saatleri ve düşük ücret uygulamalarını özellikle ücretli genç mühendislerin yakıcı olarak yaşadığını bu nedenle “mühendis asgari ücret” mücadelesini TMMOB’nin de sahiplenmesi adına ısrarlarını sürdüreceklerini ifade etti. Ergene sözlerini “Politeknik olarak güvencesizliğe karşı mühendis, mimar ve plancıların mücadele adresi olmayı sürdüreceğiz” diyerek tamamladı.

Güvence mücadelesi gündeminde kürsüye çıkan Demokrat Gıda Mühendisleri’nden Şafak Öğren çeşitli aşamalardan geçen gıda mühendisliği bölümünün günümüzde ciddi bir işsizlikle karşı karşıya olduğunu, güvenceli gelecek mücadelesinin büyütülmesi adına çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı.

Öğren’nin konuşmasının ardından kürsüye çıkan Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Burak Çatlıoğlu meslek odalarında AKP’li bir ekiple mücadele ederek oda yönetimine geldiklerini ve bundan sonra Politeknik gibi mücadele ve demoraksiden yana güçlerle beraber mücadele edeceklerini ifade etti. Çatlıoğlu “400 binden fazla üyesi olan TMMOB’in yaptığı eylem çağrılarına neden en fazla 40 kişinin katıldığını tartışmamız gerekiyor” dedi.

Divan başkanı Neriman Usta, 100.000′nin üzerinde mühendis ve teknik elemanın iş bıraktığı ve taleplerini yükselttiği mühendis, mimar ve şehir plancıları dayanışma günü olarak belirlenmiş 19 Eylül günü için sokakta mücadele çağrısı yaptı.

Genel kurulun üçüncü gündemi işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesiydi. Gündeme dair kürsüye ilk çıkan Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman AKP’nin son 12-13 yıl içinde yarattığı emek alanındaki tasfiye ve değersizleştirme döneminde iş cinayetlerinin korkunç boyutlara ulaştığını belirtti. Duman, emek alanında işçi ve mühendislerin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda ortak mücadelelerinin zorunlu olduğunu ve AKP’nin saldırılarının ancak bu şekilde durdurulacağını belirtti.

Politeknik üyesi iş güvenliği uzmanı Serkan Vayiç ise “Uzmanlar olarak, güvencesiz, düşük ücretlerle çalıştırılıyoruz. AKP’nin işçi sağlığı iş güvenliği düzenlemeleri sadece patronlar için. İş cinayetlerine karşı güvenli çalışma hayatı yaratmak adına halkın uzmanları olacağız” dedi.

Politeknik üyesi Ersin Kiriş kürsüde yaptığı konuşmasında kentleri ve doğayı yağmalayanların aynı zamanda bu yıkım projelerini işçi kanıyla yükselttiğini söyledi. Kiriş, Politeknik olarak Soma’dan 3. Köprü’ye yaşanan her iş cinayetinin peşinde olduklarını, işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesini büyütmeye devam edeceklerini söyledi.

Kürsüye gelen Maden Mühendisleri Odası YK üyesi Mehmet Makar TMMOB’nin un iş güvenliği uzmanlarının sorunları konusunda çalışma yapması ve komisyonlar kurup işletmesi gerektiğini belirtti Makar, Politeknik’in TMMOB 43. Genel Kurul’nda verdiği “İş Güvenliği Uzmanları Kurultayı” önergesinin çok önemli ve anlamlı olduğunu ifade etti.

Kimya Mühendisleri Odası YK üyesi Ali Uluşahin, Soma’nın piyasanın insafına terk edilmiş bir cinayet olduğunu söyledi. Ali Uluşahin TMMOB’nin Soma katliamından sonra hala bir rapor açıklayamadığına değindi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden Makina Mühendisi Ertuğrul Bilir “İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda meslektaşlarımız sadece iş güvenliği uzmanlarını sorumlu görüyor oysaki bu tüm mühendislerin sorumluluk alanıdır. Bu anlamda bir örgütlenme ertelenemez bir şekilde önümüzde duruyor” ifadelerini kullandı.

Genel kurulun son gündeminde ise Politeknik-Genç mücadelesi vardı. Mühendislik öğrencileri, üniversitede piyasacı ve bilimsel olmayan eğitime karşı verdikleri mücadeleleri anlattılar. İTÜ Şehir Bölge Planlama öğrencisi Burcu Yanar Soma katliamı sonrası gerçekleştirdikleri Maden Fakültesi işgalini aktarırken yine İTÜ İnşaat Mühendisliği öğrencisi Selçuk Yılmaz Haziran İsyanı sonrası üniversite mezuniyet törenlerinde yaşanan protestoları anlattı. Kocaeli Üniversitesi’nden Erdal Çağlar da üniversitede verdikleri mücadelelerle geleceğin halkın mühendislerini yaratmaya çalıştıklarını ifade etti.

Politeknik- Genç konuşmaları sonrasında kürsüye gelen Politeknik üyesi Efe Ersöz, Halkevleri Yaz Okulları’nda; 3 senedir, halkın mühendisleri olarak eğlenceli bilim dersleri verdiklerini, gerici ve paralı eğitime karşı bilimsel bilgiyi toplumsallaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Genel kurulda son olarak söz alan İnşaat Mühendisi Baran Akat, Politeknik’in Şengal ile dayanışmak amacıyla başlattığı kampanyayı aktardı. Akat, halkın mühendisleri olarak savaşa ve gericiliğe karşı dayanışmayı büyütme sözü verdi.

Politeknik’in 3. Dönem Yönetim Kurulu’nda Pınar Hocaoğulları, Neriman Usta, Hayati Can, H. Ekin Sarıca ve Ersin Kiriş yer alırken yedek üyeler Serkan Vayiç, Burak Ergene, Sule Savaş, Gökhan Zengin, Özgür Yergin, Volkan Bilgin, Selin Bostan ve Burcu Yanar oldu.

Kaynak: Politeknik.org.tr

yukarı çık
0
Paylaşım