Menu
RSS
Akdeniz'de 4.1 Büyüklüğünde Deprem!

Akdeniz'de 4.1 Büyüklüğünde Deprem!

AFAD tarafından yapılan açıkla...

Antalya DİSK: TUİK Gerçekleri Açıkla, Ekmeğimle Oynama!

Antalya DİSK: TUİK Gerçekleri Açıkla, Ekmeğimle Oy…

TÜİK’in açıkladığı resmi veril...

Antalya EMO: EPDK Elektrik Fiyatlarına Zam Yaptı: Yeni Bir Yoksullaşma Dalgası Kapıda

Antalya EMO: EPDK Elektrik Fiyatlarına Zam Yaptı: …

Elektriğe 1 Temmuz’dan itibare...

Elektriğe Dev Zam! 1 Temmuz'dan İtibaren Geçerli

Elektriğe Dev Zam! 1 Temmuz'dan İtibaren Geçerli

EPDK, elektriğe yüzde 38 oranı...

Bolivya'da Halk Ve Hükümet Darbe Girişimini Bastırdı

Bolivya'da Halk Ve Hükümet Darbe Girişimini Bastır…

Bolivya'da kabine değişikliği ...

Prev Next

CHP’li Budak: AKP’nin Dış Politika Faturası Büyüyor

CHP’li Budak: AKP’nin Dış Politika Faturası Büyüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP Hükümeti’nin iç ve dış politikadaki hataları nedeniyle yaş sebze ve meyve ihracatında ciddi bir gerileme yaşandığını, üreticilerin zor duruma düştüğünü belirtti.

Budak, üreticilerin uğradığı zararın boyutlarının belirlenmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaş sebze ve meyve üreticilerinin ihracattaki daralma nedeniyle yaşadıkları sorunların belirlenmesi amacıyla hazırladığı araştırma önergesini, TBMM Başkanlığı’na sundu.

Türkiye’de yaklaşık 663 bin dekar alanda örtü altı üretim yapıldığını ve üretim miktarının yıllık 6.5 milyon ton düzeyinde olduğunu kaydeden Budak, 2015 yılında yaklaşık 3.3 milyon ton ihracat yapıldığını ve 2 milyar dolar gelir elde edildiğini bildirdi.

AKP Hükümetlerinin iç ve dış politikadaki hatalarının Türkiye’ye ağır faturalar çıkardığını, başta turizm olmak üzere ekonominin tüm alanlarının süreçten olumsuz etkilendiğini kaydeden Budak, bu kapsamda yaş sebze ve meyve ihracatında büyük düşüş yaşandığın belirtti.

“İhracattaki daralma doğal olarak ürün fiyatlarına da yansımakta, fiyatlar düşmekte ve üreticiler emeklerinin karşılığını alamamaktadır” diyen Budak, yaş sebze ve meyve ihracatındaki gerilemede Rusya ile yaşanan krizin etkisinin de büyük olduğunu ifade etti. Budak,  şunları söyledi:

Rusya’ya İhracat Sıfırlanıyor

“Antalya, Isparta ve Burdur’un dâhil olduğu Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği verilerine göre, 1 Ocak-15 Mayıs döneminde bitkisel ürün ihracatı geçen yıla göre yüzde 9.1 gerilerken, yaş sebze ve meyve ihracatında gerileme oranı yüzde 26.9 olmuştur.

Rusya’ya yapılan ihracat ise neredeyse sıfırlanmış durumdadır. Geçen yıl 4.5 aylık dönemde Rusya’ya 104.6 milyon dolarlık ihracat yapılırken,  2016’nın aynı döneminde 6 milyon dolarlık ihracat yapılabilmiştir.

Gerileme oranı yüzde 94 olarak gerçekleşmiştir. En önemli ihraç ürünlerinden biri olan domateste ihracat kaybı yüzde 41 düzeyindedir. Batı Akdeniz İhracatçı Birliği bölgesinden geçen yıl 106.5 milyon dolarlık domates ihracatı gerçekleştirilirken, bu yıl 62.7 milyon dolarlık domates ihracatı yapılabilmiştir.”

Ürünler Tarlada Kalıyor

Budak, şöyle devam etti;

“İhracattaki daralma, doğrudan üreticileri vurmaktadır. Ürün fiyatları düşmekte, üreticiler maliyetlerinin altında fiyatlarla ürünlerini satmak zorunda kalmaktadır. Ürünlerin hiç toplanmadan tarlalarda bırakıldığı örnekler de ortaya çıkmaktadır.

Geçimlerini sağlamakta zorlanan üreticiler zor durumda kalması, üretimde de kesintiye yol açmaktadır. Türkiye’nin kalkınmasının yolu daha fazla üretim, daha fazla ihracattan geçmektedir.

Bu ortamda üreticiler de emeklerinin karşılığını alacak, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik de kabul edilebilir seviyelere düşecektir. Türkiye,  ihracatını arttırarak sürdüreceği bir yapıyı kurmalıdır.

Bu nedenlerle yaş sebze ve meyve ihracatında yaşanan sorunların ve üreticilere yansımalarının araştırılması, üretimin devamlılığını sağlayacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”

yukarı çık
0
Paylaşım