Antalya’da BAKA’nın Yeni Mali Destekleri Anlatıldı
- Yazan Editör
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), proje çağrısına çıktığı 2016 Mali Destek Programları bilgilendirme toplantısını Burdur’un ardından Antalya’da da gerçekleştirdi. Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu üyesi Muammer Türker, “Sinerji elde etmeye yönelik kültürümüzde de yer bulan bereket kavramını, Kalkınma Ajansımızın faaliyetlerinde elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.
BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen de, bu yıl 3 yeni mali destek programı hazırladıklarını ve bunların da ‘Küçük Ölçekli İşletmeler’, ‘Sosyal Kalkınma’ ve ‘Sürdürülebilir Çevre’ mali destek programları olduğunu belirtti.
BAKA’nın Isparta, Antalya ve Burdur’daki projelere vereceği toplam 12 milyon TL bütçeli ‘Küçük Ölçekli İşletmeler’, ‘Sosyal Kalkınma’ ve ‘Sürdürülebilir Çevre’ alt başlıklarından oluşan 2016 Mali Destek Programları bilgilendirme toplantısı Antalya’da yapıldı. Mali destek programlarının kalkınma ajanslarının bölgesel olarak yürüttükleri stratejilere ulaşmak için kullandıkları en önemli araçlardan biri olduğunu belirten BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, “2010’dan itibaren Kalkınma Ajansımız 5 mali destek programına çıkmış, yaklaşık 66,4 milyon TL mali destek vermiş ve proje sahiplerinin katkılarıyla 128,4 milyon TL’yi geçen yatırımın gerçekleşmesini sağlamıştır.
Bin 200’den fazla kişiye de istihdam oluşturuldu. Bu sene ilk defa 3 yeni mali destek programımız var” dedi. Yaklaşık 1,5 yıl süren hazırlık çalışmalarının ardından Bölge Planı’nın geçen yılın sonunda kabul edildiğini ve Antalya, Isparta ile Burdur için 5 gelişme ekseni belirlendiğini hatırlatan Özen, şöyle devam etti:
BÖLGE PLANI VE 3 YENİ BİLEŞEN
“Bölge planımızı kriter olarak almaya başladık ve yeni mali destek programlarımız da Bölge Planımıza göre hazırlandık. Bu yıl 3 tane çok önemli bileşenimiz var. Biri KOBİ bileşeni. Daha önceki mali destek programlarımızda vardı ancak küçük ölçekli KOBİ’lerimiz yararlanamıyordu. Analizlerimiz sonucunda 1-9 arasında işçi çalıştıran ‘mikro’ tanımındaki işletmelerimiz bizim programlarımızdan çok fazla yararlanamamışlar. Aslında bu bir çeşit girişimcilik programı ve sosyal bilinçle iki ölçekli işletmeleri destekleme kararı aldık.
KOBİ’lere aktarılacak 8 milyon liranın 3 milyon lirası ‘mikro’ işletmelere 5 milyon lirası ise ‘küçük’ işletmelere verilecek. Çok önemli bir kriteri de açıklamak istiyorum. Daha önce uyguladığımız proje çağrıları başlamadan 3 ay önce kurulma şartını kaldırdık. Yani fikriniz varsa işletmenizi şirketinizi kurup hemen programa başvurabilirsiniz. Hem mikro hem de küçük işletmeler için geçerli. İkinci yeniliğimiz ise; Sosyal Kalkınma Destek Programı. Bunun için de bütçeden 2 milyon lira ayırdık ve 3 grubu seçtik; dezavantajlı gruplardan engelliler, kadınlar ile genç işsizler. Sosyal hayata katılım ve ekonomik kapasitelerin geliştirilmesiyle ilgili tüm projeleri kabul edeceğiz.
Bu program kar amacı gütmeyen kuruluşlara açık. Üçüncü ise sürdürülebilir Çevre Programı ve 2 milyon liralık bütçemiz var. Daha çok bilinçlendirme, katı atık yönetimi gibi çevre konularını içeren altyapıyı içermeyen projeleri kabul edeceğiz. 3 program da bizim için gelişme eksenlerine hitap eden, tümleşik olarak bölgesel kalkınmamıza ve hedeflerimize hizmet eden programlar olarak hazırlandı. Başvuru süresi için yaklaşık 90 gün öngörüldü. Herkese programların hayırlı olmasını diliyorum.”
SİNERJİ ELDE ETMEYE YÖNELİK ÇALIŞMA TARZI
Salonu dolduran Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör, yerel yönetim ve STK temsilcilerine teşekkür eden Antalya Valisi Muammer Türker de, kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmayı desteklemek için kurulan, dünyanın muhtelif yerlerinde örnekleri bulunan ve bölgenin dinamiklerini harekete geçiren önemli kuruluşlar olduğunu belirtti.
Yeni Mali Destek Programları’nın hayırlı olmasını dileyen ve kamu kurumları kuruluşları, belediyeler, STK’lar ve KOBİ’lerin daha fazla proje sunmalarını isteyen Vali Türker, “Bu yılki mali destek programımızda, Mikro ve Küçük işletmelerin katılımı için limitler düşürüldü. Bölgesel kalkınma mantığına uygun Antalya, Isparta ve Burdur olarak kalkınma ekseninde birbirini besleyen, asla yıkıcı veya kırıcı rekabet içerisinde olmadan birbirinin sinerjisinden istifade etmeyi hedefleyen çalışma tarzı model benimsemiş durumdayız.
İnanıyoruz ki; Antalya daha da geliştiğinde Burdur’a Isparta’ya faydası oluyor. Isparta ve Burdur’da hareketlenme olduğunda da Antalya bundan istifade ediyor. Sinerji elde etmeye yönelik kültürümüzde de yer bulan bereket kavramını, Kalkınma Ajansımızın faaliyetlerinde elde etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
BAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Bayram Altıntaş, 2016 Yılı Mali Destek Programı’nın amacı, hedefi, alt başlıkları ile ilgili konularda ayrıntı bilgiler verdi. Antalya, Isparta ve Burdur’da doğrudan finansman desteği sağlayacak mali destek programına projelerin internet üzerinden son başvuru tarihinin 8 Nisan 2016, proje dosyalarının son teslim tarihinin ise 15 Nisan 2016 olduğunu hatırlatan Altıntaş, dikkat edilmesi gereken noktalar, hangi projelerin kabul göreceğini, projelerin uygulanma yeri ve süreleri, maliyetlerin uygunluğu gibi konularda ayrıntılı bilgi verdi. Toplantı; soru-cevap bölümüyle tamamlandı.