Antalyalı İşadamlarından Belgrad'da Yatırım Arayışı
- Yazan Haber Kaktus
Antalya'da Organize Sanayi Bölgesi ve Döşemealtı İlçesi'nde faaliyet gösteren sanayici ve işadamlarının oluşturduğu Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD), ihracat ve uluslararası ekonomik işbirliğinin artırılması yönünde bu yılın son yurtdışı ziyaretini Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gerçekleştirdi.
DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, yönetim kurulu ve üye işadamlarının katılımıyla gerçekleştirilen Sırbistan İş Forumu, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği'nin destekleriyle gerçekleştiriliyor.
Bu kapsamda ilk görüşme Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay ve Ticaret Müşaviri İsmail Bozdemir ile gerçekleşti. Toplantı bitiminde DÖSİAD Başkanı Gencer, Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'a Döşemealtı halısı armağan etti.
2.5 Milyar Dolarlık Üretime Sahip Osb
Crowne Plaza Belgrad Hotel'deki toplantıda Gültekin Gencer, Döşemealtı'nda kurulu Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin makine sanayi üzerine olduğunu belirterek, “OSB'li işadamlarımız ülkenin içine sığmayıp uluslararası arenalara büyük çapta ve erken açılmış olmalarıyla bugün bölgemizde 50'nin üzerinde ülkeye ihracat yapan firmalarımız var.
Yurtdışında fabrika kuranlar ve büyük çapta iş alan arkadaşlarımız var ve yaklaşık 2.5 milyar dolarlık üretimi olan bir organize sanayine sahip şehir olduk. Turizmin Türkiye'nin başkentiyiz.
DÖSİAD kurulduğu günden bu yana uluslararası iş forumları yolunda ciddi mesafe katetti. İlk iş forumunu KKTC'de düzenledik. Çok sayıda ülkede devam ettirildi. Fas'tan sonra bu yılın en son ziyareti Sırbistan oldu" dedi.
Her Yol Roma'dan Önce Belgrad'a Çıkar
Belgrad'ın Türkiye ile ekonomik işbirliğinin çok eski tarihi olduğunu anlatan Büyükelçi Bozay, “İstanbul'un ana giriş kapısı Belgrad kapısıdır, Belgrad'a giriş de İstanbul'dur ve bu bir tesadüf değildir. Tarih boyunca burası çok önemli bir geçiş noktasıdır. Romalılar, Osmanlılar, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu burayı güzel şehir olduğu için değil ta Almanya'nın göbeğinden gelen Tuna'nın ve Slovenya'dan çıkan Sava'nın birleştiği ana bir bileşim noktası olduğu için, Her yol Roma'ya çıkar, fakat Roma'ya çıkmadan önce Belgrad'dan geçer. Bunu farkeden ecdadımız daha etkin hale gelmeye çalışmış fakat 1521'de ancak burası kontrol altına alınmış. Sonra da hep bir ticaret merkezi olarak da işlemiş" diye konuştu.
Belgrad Bizim Mahallemiz
Belgrad'ın bizim mahallemiz olduğunu ve burayı Türk işadamları doldurmazsa başka ülkelerin geleceğini dile getiren Büyükelçi Bozay, iki ülke arasında en üst düzey siyasi iradelerin yeniden eski ticaret köprülerini kurma yönündeki adımları sonrasında 2010'da Serbest Ticaret Anlaşması ve Vizeden Muafiyet Anlaşması'nın imzalandığını kaydetti.
AB'nin düzenlemeleriyle uyumlu şekilde Sırbistan'la ticaretin geliştirildiği ve 2015'in başında gümrüklerin sanayi ürünlerinde tamamen sıfırlandığını belirten Bozay, anlaşmalar üzerine buralarda fabrikalar kurulmaya başlandığını ve ilk fabrikanın 300 kişilik, şimdi 1300 kişiye ulaşan bir tekstil fabrikası olduğunu dile getirdi.
İlişkiler Çok İyi
16 Ekim'de Nis'te 2 bin kişilik fabrika kurulacağını anlatan Büyükelçi Bozay, “Geçen temmuzda BMW, Audi, Mercedes ve Volkswagen için ısıtma-soğutma sistemleri, oto yedek parçası fabrikası kuruldu.
Burada İtalyanlar için tekstil üretiyoruz, yeni bir yedek paça fabrikası daha açıyoruz ve gümrüksüz ürünler gönderiliyor. Burası çok pembe olsa zaten bize Fransız, İtalyan, Alman bırakmaz. Ama işadamlarımız güçlü müteşebbis özelliğiyle her zaman öne çıkıyor. İlişkilerimiz Sırbistan'la çok iyi, başbakanları bize fırsatlar veriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın buraya doğrudan teması, ilgisi var" dedi.
Türkiye-Sırbistan-Bosna Üçlü Ekonomik Mekanizma
Türkiye, Sırbistan ve Bosna'nın üçlü bir ekonomi mekanizması kurduğunu belirten Mehmet Kemal Bozay, 26 Ekim'de İstanbul'da üçlü iş forumu yapılacağını açıkladı. Zeytinburnu'nda Sırp ve Bosnalılar için bir ticaret merkezi kurulma işleminin devam etiğini de anlatan Bozay, “İş dünyası buradan her türlü bilgilere ulaşılabilecek.
Burası gelişen bir yer. Bizim arka bahçemiz ve mahallemiz ve Antalya'nın da ne kadar güçlü olduğunu biliyoruz. Daha önce Isparta, Burdur, Konya, İzmir, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Ankara'dan heyetler geldi. Buranın doğru yer ve doğru zaman olduğuna inanıyorum. Çünkü 2-3 yıl sonra bu fırsatlar olmayacak" dedi.
Sırbistan'da Fırsatlar
Sırbistan'da yatırımcılar için fırsatları da anlatan Büyükelçi Bozay, “Türkiye ve Bulgaristan'dan çok daha iyi işçi bulunabiliyor. İki ulaşım, İstanbul'a göre Avrupa için yarıyol farkettiriyor. Üç, burada da hazır bir tesis bulunuyor. Sırplarda eski dönemden bir disiplin var. 1950-70 yıllarında dünyadaki en büyük ekonomik büyüme bu bölgede olmuş.
Oradan bir gelenek, üretime yatkınlık var. Burada kurduğunuz fabrika 4-5 sene sonra AB'de kurduğunuz fabrika olacak. 2-3 sene sonra aynı fırsatı bulamazsınız, eğer şimdi burada yerleşirseniz 3 sene sonra AB'ye girmiş de olacaksınız" diye konuştu.
Turizmde Türkler İk Sırada
Sırbistan'ın turizminde geçen yıl birinci Bosna'nın birinci, Türkiye'nin ikinci, bu sene Karadağ'ın birinci, Türkiye'nin ikinci olduğunu belirten Bozay, “Başbakanın ifadesine göre aslında birinci Türkiye. Çünkü Bosna ve Karadağ'dan akraba ziyaretine geliyorlar. Biz aslında fiili olarak birinci sıradayız. Temmuz rakamlarına 21 bin 370 turist Karadağ'dan geldi, 20 bin 240 da Türkiye'den geldi.
Seviyoruz buraları çünkü, vize yok. Hırvatistan vize koyunca Hırvatistan'ın turisti de buraya gelmeye başladı. İki, her seviyeden insan gelebiliyor. Termal kaynakları çok iyi ama tesisler dökülüyor. Golf ve bu alanlarda yatırım için ciddi fırsatlar var" dedi.
180 Euro Asgari Ücret
Sırbistan'ın 40-45 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu anlatan ticaret müşaviri İsmail Bozdemir, Türkiye ile arasında son 5-6 yıldır sürekli artan bir ticaret olduğunu kaydetti. Bozdemir, 20 milyar dolar civarında bir ithalat hacmi olan Sırbistan için Türkiye 14 yıl önce 14'üncü sıradayken bu yıl 7'nciliğe yükseldiğini dile getirdi.
En önemli noktanın serbest ticaret anlaşmaları ağı olduğunu belirten Bozdemir, “AB, bölge ülkeleriyle, Rusya-Belarus-Kazakistan'la serbest ticaret anlaşması var. Bizim de bunların çoğuyla var ama Sırbistan'ın artısı Rusya-Belarus-Kazakistan ve coğrafi konum yatırımcımız açısından önemli. Asgari ücret 180 Euro, ancak Belgrad'da bu ücrete eleman bulmak çok zor.
Genellikle Türk yatırımlar güney şehirlere yapılıyor ve buralarda 180 Euro asgari ücretle çalıştırılabilecek personel sıkıntısı yaşanmıyor. 8.3 milyon Euro'nun üzerinde yatırım yapanlara kurumlar vergisi muafiyeti var. İstihdam teşvikleri nakdi veriliyor" dedi.