Menu
RSS

Kumluca’da İzinsiz Hafriyat Çalışmasına Sıkı Takip

Kumluca’da İzinsiz Hafriyat Çalışmasına Sıkı Takip

Kumluca’da tarım arazilerinin korunması, erozyonun önlenmesi, çevre kirliliği, insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla, izinsiz hafriyat çalışmalarına sıkı takip yapılacağı bildirildi.

Kumluca’da izinsiz hafriyat çalışmalarıyla ilgili vatandaşlardan alınan yoğun şikâyetlere çözüm bulunması amacıyla Kaymakam Polat Kara Başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gürcan yıldırım, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Emniyet Müdürü Mustafa Kararaslan, Orman işletme Müdürü Vekili Cevdet Altaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adem Aydın, Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı adına Ziraat Mühendisi Hasan Eryavuz, Jeoloji Yüksek Mühendisi Gülşen Akan ve ilgili birim müdürleri katıldı.

Toplantıda konuşan Kumluca Kaymakamı Polat Kara, ilçe genelinde yapılan hafriyat çalışmalarıyla ilgili bazı sorunlar yaşandığını, bu sorunların başında da heyelan, hafriyat çalışmaları sırasında yolların bozulması, çevre kirliliği ve insanların can ve mal güvenliklerinin tehlikeye düşürülmesi gibi sıkıntılar meydana geldiğini söyledi.

Yaşanan bu olumsuzlukların önüne geçilebilmesi amacıyla ilgili birilerle ortak görüş ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bir araya geldiklerini ifade eden Kara, “Amacımız burada insanların yapacakları çalışmaları kısıtlamak değil.

Yapılacak olan çalışmaların kontrollü, çevreye ve insanlara zarar vermeden yapılmasını sağlamak. Burada herkesin yasal mevzuatlar çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmesi halinde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmasının önüne geçileceğini düşünüyorum” dedi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da, ilçe genelinde iki türlü hafriyat çalışması bulunduğunu, bunların her ikisinin de uygun şekilde yapılmaması halinde hem çevreye, hem insanlara hem de doğaya zarar verdiğini söyledi.

Bölge yapılan hafriyat çalışmalarından birincisinin inşaat alanlarından çıkan hafriyatlar olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Bu tür hafriyatların taşınması ve depolama alanıyla ilgili sıkıntılar yaşıyor ve sürekli şikâyetler alıyoruz.

İkincisi ise tarım arazilerinin dolgusu veya tarım arazisi yapımıyla ilgili hafriyat çalışmaları. Burada ortaya çıkan sorun ise, taşıma sırasında yollara verilen zararlar, taşıma araçlarından çevreye yayılan tozlar, araçların trafik güvenliğini tehlikeye düşürmesi gibi sorunlar ortaya çıkıyor.

Ayrıca tarım arazisi oluşturma amacıyla yapılan hafriyat çalışmaları sonrasında ise, doğal dengenin bozulmasıyla heyelan, toprak kayması gibi afetler yaşanabiliyor. Tüm bunların kontrollü bir şekilde yapılması daha uygun ve doğru olacaktır” dedi.

Toplantıda ilgili kurum müdürleri de söz alarak, hafriyat çalışmaları konusunda kendi kurumlarının yaşadığı sorunları dile getirdiler ve yaşanan sorunların önlenebilmesi yasal mevzuatları aktardılar.

Toplantı sonunda tekrar söz alan Kumluca Kaymakamı Polat Kara, ilçe genelinde yapılacak hafriyat çalışmalarıyla ilgili bundan sonrası için izlenecek yol haritasının ortaya çıktığını ve bu toplantıda bazı somut kararlar aldıklarını belirtti.

Bu kararların başında hafriyat çalışmasıyla ilgili çalışma yapacak olanların Toprak Koruma Kurulundan izin almak için Kaymakamlığa müracaat etmeleri gerektiğini ifade eden Kara, “Toprak Koruma Kurulundan alınacak iznin ardından ancak hafriyat çalışmaları yapılabilecek.

Bunun dışında yapılacak tüm çalışmalar Toprak Koruma Kanunu, Çevre Kanunu, Maden Kanunu uyarınca cezalandırılacak.

Ayrıca hafriyat çalışmaları sırasında çevre ve doğanın korunması, kamusal alanlarda oluşan zararların önüne geçilmesi ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğiyle ilgili Jandarma, Emniyet, Belediye, Orman İşletme Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından kontroller yapılacak.

Yapılacak kontroller sırasında gerek hafriyatın taşınması, gerekse hafriyat temin edilen yerlerde beyana aykırı durumlar söz konusu olması halinde ilgili kurumlar tarafından tutanak tutularak cezai yaptırım uygulanacak” diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım