Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Geçinemeyenler Alanlardan Haykırdı: Krizin Yükünü Halkın Sırtına Yıkamazsınız

Geçinemeyenler Alanlardan Haykırdı: Krizin Yükünü Halkın Sırtına Yıkamazsınız

DİSK Emekli Sen üyeleri Halkevleri ile birlikte Attalos Meydanı’nda yaptıkları basın açıklamasında halkın yoksulluğunu, fiyat artışlarını,

memur ve emeklilerin geçinemediğini, öğrencilerin barınma ve beslenme sorunları içerisinde boğuştuğunu anlattılar. Halkevlerinden Kadriye Tuğcu, DİSK Emekli Sen Antalya Şube Başkanı Sacettin Hancıoğlu basın açıklamasını birlikte okudular. Sık sık “Bu ülke bu halk Satılık Değil”, Sermayeye değil Emekçiye bütçe”,

"AKP mezara halk iktidara” sloganlarının atıldığı basın açıklaması şöyle devam etti:

“Ülkemiz son yıllarda derin bir yoksulluk girdabının içine sürüklenmiştir. Yaşanan ekonomik krizin yükü çalışanların, emeklilerin sırtına yıkılmıştır. Halkımızın yakıcı gündemi kira derdi, geçim derdi, çarşı pazar derdi olmuştur. Artık fahiş bir hale gelen elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalan halkın canını yakmaktadır.

Bizler, çalışanlar ve emekliler hayat pahalılığı karşısında ezilirken, bankalar, şirketler yüzde 300-400 oranında kar ettiklerini açıklamaktadır. TÜİK enflasyonu %85 olarak açıklamakta ancak AKP iktidarı, kendisini yalanlarcasına bütün vergi ve harçlara %123 zam yapmaktadır.

Halkın en çok kullandığı temel ihtiyaç maddelerindeki enflasyon ise çok daha yüksek oranlardadır. Dar gelirlilerin gıda enflasyonu yüzde 146'lara çıkmıştır. Antalya gibi sebze ve meyve üretim merkezi olan bir ilde ucuz sebze ve meyveye ulaşmak giderek imkânsız hale gelmektedir.

Konut sahibi olanların oranı düşerken, kiralarsa ateş pahasıdır. Ev kiraları ülke genelinde artarken, en yüksek kira artışının yaşandığı il yıllık yüzde 257 oranı ile Antalya olmuştur.

Asrın projesi diye açıklanan, sekiz milyon yurttaşımızın başvurduğu yoksullara konut projesinde, hane geliri 18 bin TL altında olanlara başvuru hakkı tanınmıştır. İktidar yoksulluk sınırını 18 bin TL olarak ilan etmiştir. Sendikaların araştırmalarında ise yoksulluk sınırı 4 kişilik bir aile için 25 bin TL'sıdır.

Ülkemizde asgari ücret ve civarında ücret alan işçilerin sayısı çalışanların yarısına ulaşmış durumdadır. Asgari ücret genel-ortalama ücret haline gelmiştir.

Temmuz ayında yapılan ek zam ile 5.500 TL, olan asgari ücret, 2 ay geçmeden enflasyon karşısında erimiş, asgari ücretle çalışan işçiler sefalete mahkum edilmiştir. Kentimizde bir asgari ücretli işçi sadece işine gidip gelmek için ayda 500 TL şehir içi ulaşım parası vermektedir.

Antalya'da yeni ev kiralayacak bir ailenin en az bir asgari ücret kadar ödeme yapması gerekmektedir.

Turizmin başkenti olan kentimizde, turizm çalışanlarının büyük çoğunluğu asgari ücret düzeyinde ücret almaktadır. Antalya turizm çalışanları için büyük bir yoksulluk cehennemine dönüşmektedir.

Memurlar, kamu çalışanları

Antalya, öylesine pahalı bir kent haline gelmiştir ki adeta bir sürgün, cezalandırma yeri gibi olmuştur. Memurlar yaşamın çok pahalı olduğu kentimizden tayinlerini başka illere aldırmaya çalışmakta, kenti terk etmektedir.

Öğrenciler

100 bine yakın üniversite öğrencisinin yaşadığı kentimizde, gida, beslenme ve çözülemeyen yurt sorunları nedeniyle yüksek kiralar öğrenciler için en büyük sorunlardır.

Emekliler

Ülkemizde bulunan 14 milyon emeklinin yüzde 60'ı 3.500 ila 5.500 TL arası emekli aylığı almaktadır. Emeklilerin sendikal örgütlenme özgürlüğü tanınmamakta, yıllardır artırılmayan göstermelik bayram ikramiyeleri ile uyutulmaya çalışılmakta, toplumun en mağdur kesimlerinden birini emekliler oluşturmaktadır.

Emeklilerin yoksulluk sınırının üstünde en az asgari ücret kadar emekli maaşı talebi, intibak talebi, iktidar tarafından görmezden gelinmektedir. Emeklilerin en yoğun yaşadığı illerden biri Antalya olup, kentimizde 400 bin emekli vatandaşımız yaşamaktadır. Antalya emekliler için giderek başlamıştır.

20 yıllık AKP iktidarında ülkemiz, emekçiler ve yoksullar için insanca yaşanamaz bir yer haline gelmiştir.

Çalışanlara ve emeklilere, kimsenin açıkladığı verilerine inanmadığı TÜİK'in enflasyon verileri oranında, yani yüzde 20'yi bile altında zam yapmaya hazırlanıyorlar.

Sermayeye yüksek karlar yaptıran bu enflasyonist politikaların, halkı düşük ücretlerle hayat pahalılığına mahkûm etmesine müsaade etmeyelim.

Bu yoksullaştırma politikaları artarak sürerken, halkın hak taleplerini ifade etmesinin, baskı yasaları ve yasaklar ile susturulmaya çalışılmasına sessiz kalmayalım.

Yeni yıl için hazırlıkları süren bütçenin, sermayeden yana rantiyeye para aktaran bir bütçe değil, halktan yana bir bütçe olmasını istiyoruz.

Çalışanlara insanca yaşayabilecek ücret.

En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

Geçinmek için halktan yana bütçe yapılsın.

GEÇİNEMEYENLER”

yukarı çık
0
Paylaşım