Menu
RSS

ATSO 37.Grup Komite Başkanı Kökerer: Esnaf Borçlarını Ödeyemez Durumda

ATSO 37.Grup Komite Başkanı Kökerer: Esnaf Borçlarını Ödeyemez Durumda

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 37. Grup Restoran, Yiyecek – İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Şeyhmus Kökerer, Atatürk Parkı içerisindeki esnaflarla birlikte basın toplantısı düzenleyerek sektörde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Esnafların ekmek derdine düştüğünü vurgulayan Kökerer, kiraları ve borçları ödeyemez durumda olduklarını, yüksek faizle kredi çekmek zorunda kaldıklarını bildirdi. Düşük faizli ertelemeli krediye ulaşamadıklarına da işaret eden Kökerer,

işletmelerin kapalı olması nedeniyle ellerindeki stoklu ürünlerin de ziyan olduğunu söyledi. Seslerine kulak verilmesini ve sorunlarına çözüm bulunmasını isteyen Kökerer, oda başkanlarını, siyasi partilerin il başkanlarını

ziyaret edeceklerini ve pasif eylem yapma düşüncesinde olduklarını kaydetti.

Sektörleriyle ilgili ATSO’ya kayıtlı 2 bin 590 üyeleri bulunduğunu bildiren Kökerer, “Üyelerimizin 950’si pasif, 1590’ı ise aktif. Antalya’da Kahveciler Odası’na bağlı bin, Lokantacılar Odası’na bağlı da 3 bin üye var. Antalya genelinde o

dalara bağlı yiyecek-içecek sektöründe hizmet veren toplam 6 bin 590 üye bulunuyor” açıklamasında bulundu.

16 Mart’tan itibaren işletmelerin kapandığını hatırlatan Kökerer, “Bu işletmeler 9 aydır iş yapamamakta. Nargile kafeler kapalı olmasına rağmen Nargile Ruhsat Belgesi alındı, 4 bin 590 lira. Yatırmayanların ruhsat belgeleri iptal edildi.

Açılmayan bir işletmenin ruhsat belgesinin iptal edilmesini sizin takdirinize bırakıyorum” diye konuştu.

“Yiyecek-içecek, yemek sektöründe stoklu çalışılır. Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi stoklu çalıştığı için stoktaki ürünlerimizin ziyan olması. Bir üyemizin 330 bin liralık ürünü ziyan oldu, atıldı.

Kendi kafemde dahi 10 bin liralık ürünümüz ziyan oldu” diyen Kökerer, “İkincisi kira sorunu. Kirasını ödeyemeyen çoğu işletmenin bir kısmı kapatıldı, bir kısmının icrada ürünleri satıldı.

İşyerlerimizin açılacağına inandığımız için, ayakta durabilmek için kredi çektik. Belirlenen tarihlerde iş yerlerimiz açılmadığından dolayı kredileri ödeyemedik. Çoğu arkadaşımız kırmızı çizgi yedi.

Kredi Garanti Fonu’ndan 1 yıl ertelemeli kredi imkanı tanındı ama bankalara para gelmediği için alamadık. Diğer kredilerimizi kapatabilmek için yüksek faizle kredi çekmek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılandırmayla ilgili son müracaat tarihinin ertelenmesinin sevindirici olduğunu belirten Kökerer, “Ödemelere Nisan ayında başlanacak. Dilerim salgın biran önce biter ve yapılandırmamızı yaparız. Yoksa yapılandırmayı da ödeyemeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Kredi borçlarının işyerleri açılıncaya kadar ertelenmesini isteyen Kökerer, “Bize kredileri hibe edin demiyoruz. Düşük faizle erteleyin. Biz bu taşın altına elimizi koyduysak, sizde lütfen parmağınızı koyun” açıklamasında bulundu.

Odalara aidatların, belediyelere vergilerin, ruhsat bedellerinin yatırılmaya devam ettiğine dikkat çeken Kökerer, “Yatırılmazsa faiz işleyecek. Devletin bize yapacağı kiralarımızı ve yapılandırmayı ileri tarihlere ötelemek.

1 yıl ertelemeli kredileri düşük faizle vermek. Bizim amacımız ne muhalefeti ne de iktidarı desteklemek. Biz ekmeğimizin peşindeyiz” dedi.

Son olarak Oda başkanları ve siyasi parti il başkanlarını bir heyet kurarak ziyaret etmeyi planladıklarını bildiren Kökerer, “Sorunları zaten biliyorlar ama oda başkanlarına pasif eylem yapmak istediğimizi bildireceğiz.

Pasif eylem dediğimiz şey meydanlara çıkmak değil. Her işletme sorunlarını yazarak afiş şeklinde kendi dükkanına asacak. İktidar ve muhalefet partilerinin il başkanlarına sorunlarımızı aktaracağız.

Sorunlarımızı genel başkanlarına iletmelerini isteyeceğiz” ifadelerini kullandı.

yukarı çık
0
Paylaşım