Menu
RSS

Antalya Kent Konseyi Emekliler Meclisi’nden 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü Açıklaması

Antalya Kent Konseyi Emekliler Meclisi’nden 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü Açıklaması

“Dünya Yaşlılar Günü her yıl 1 Ekim’de kutlanan özel bir gündür. Dünyada ve ülkemizde toplam nüfus içinde yaşlı nüfusun oranı hızla artmaktadır.

Bilim ve teknolojideki gelişmelerin yaşam koşullarını iyileştirilmesi, bilinçli yaşama kültürünün yaygınlaşması, doğumların azalması, sağlık alanındaki gelişmeler sonucu erken ölümlerin ve çocuk ölümlerinin azalmasıyla birlikte doğumda beklenen yaşam süresi uzadı.

Yani toplumlar hızla yaşlanmaktadır. Bu süreç gelişmiş ülkelerde yüz yıldır sürmesine rağmen, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde son otuz kırk yılda hız kazanmıştır. Gelişmiş ülkeler süreci yüz yıldır yaşadığı için çalışan sayısını arttırarak, yasal düzenlemeler yaparak,

iş yaşamı süresini uzatarak uzayan emeklilik yaşamının, artan sağlık ve bakım giderlerinin ekonomilerine zarar vermesini ve bunun yaşam standardını düşürmesini önlemeye çalışmışladır. Ancak bizim gibi ülkelerde süreç geç başladığı ve hızlı ilerlediği için hazırlıksız yakalanan

devletler yeterli önlemi alamamıştır.

Bu gelişmeleri yakından izleyen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; 14 Aralık 1990 tarihinde Yaşlı nüfusun fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal olarak bütünlüğünü koruyarak yaşamını sürdürebilmesi, toplumda hak ettiği değeri ve yaşam doyumu elde etmesi dileğiyle,

“Yaş Eşitliğine Yolculuk” sloganıyla ve oy birliğiyle 1 Ekim gününü, ‘’Dünya Yaşlılar Günü’’ olarak kabul etmiştir.

Amaç: Genel nüfus içerisindeki oranı artan yaşlıların yaşam standardının düşmemesi; yaşlanan toplumda yaşlıların artan barınma, korunma, sağlık ve bakım giderlerinin toplumun sırtına yük olarak binmemesi için çözüm önerileri ortaya koymak ve farkındalık yaratmak.

Yaşlılar bu günleri gerçekleştiren ve geleceği gerçekleştirmek üzere görevini gençlere ve devretmiş olan geçmişin liderleridir. Onların toplumda hak ettiği yeri ve değeri elde edebilmeleri, hak ettikleri yaşam standardında yaşamaları ve yaşam doyumu elde edebilmeleri gerekmektedir.

Bunun için devlet yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları yaşlıların temsilcilerini de aralarına alarak bir konsensus oluşturmalı ve yaşlı yaşamının arzu edilen şekilde çağdaş uygarlık

Anayasamızın 61. Maddesine göre  “Yaşlılar Devletçe korunur. Yaşlılara devlet yardımı, sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir.” Denmektedir.

Antalya Kent Konseyi Emekliler Meclisi olarak şehrimizde emeklilerin ve yaşlıların yaşamına özen gösterilmesini istiyoruz. Kolaylıkla sağlanabilecek önlem ve uygulamaların yaşlı yaşamına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

Basit Düzenlemelerle Çözümlenebilecek Sorunlar:

Hastanelerden kolay randevu alabilmek ve doğru tedavinin uygulanmasına rehberlik edilmesi

Çevre düzenlemesi yapılarak parklarda, otobüs duraklarında ve yol kenarlarında yapılabilecek basit düzenlemelerle yaşlıların rahat etmesinin sağlanması.

Toplu ulaşım araçlarında yaşlılara gerekli indirimin yapılması

Şehirde yaşlıların geçici istirahat edebileceği, akranlarıyla iletişim kurabileceği, eğitim alabileceği “Yaşlı Evleri” uygulamalarının yaygınlaştırılması.

Emeklilere vize uygulamasının kaldırılması.

Ekonomik destek amacıyla yaşlılara devletin ve yerel yönetimlerin sunduğu hizmet ve ürünlerde indirim uygulanması (su, gıda ürünleri vs.)

Yaşlılara Toplu ulaşımda, devlet dairelerinde, hastanelerde ve topluluklarda gereken ilginin ve saygının gösterilmesi gerekir

yukarı çık
0
Paylaşım