Menu
RSS

Antalya Eğitim İş Başkanı Acar: Eğitimdeki Sorunlar Çözülünceye Kadar Konunun Takipçisi Olacağız

Antalya Eğitim İş Başkanı Acar: Eğitimdeki Sorunlar Çözülünceye Kadar Konunun Takipçisi Olacağız

Eğitim- İş Sendikası Attalos Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Antalya’da yetkili sendika olduklarının altını çizen Acar,

“Antalya’da milli eğitim çalışanlarının teveccühüyle yetkili sendika olan Eğitim-İş, bu sıfata layık olmak, eğitim çalışanlarının sesi olmak adına, yetkili sendika olmanın verdiği sorumluluk duygusuyla, yıllardır yetkili ama etkisiz sendikanın görmezden geldiği, halının altına süpürdüğü sorunları gündeme getirmeye ve

bu sorunlar çözülünceye kadar da konunun takipçisi olacağını buradan ilan etmektedir” dedi.

Haberin Videosu:

Eğitim ve öğretime ait tüm sorunları paylaşan Sendika Başkanı Sadık Acar, “Tüm merkez ve taşra ilçelerimizden topladığımız verilerle çok somut bir şekilde ortaya koyacağımız eğitim-öğretime dair tüm sorunları burada tüm kamuoyu ile paylaşacağız ve önümüzdeki yıl yine bu dönemde

elde edeceğimiz verileri karşılaştıracağız. Bakalım bu bir yıllık sürenin sonucunda eğitimdeki sorunların ne kadarını çözeceksiniz? Gerçi bunca yıllık performansınıza bakılırsa bırakın sorunların tamamının ya da büyük çoğunluğunun çözülmesini korkarız ki bu sorunlar katlanarak artmaya devam edecek.

Gelin şimdi ilimizdeki bu sorunlara bir göz atalım.

Antalya’da 94 okulda onbinlerce öğrencimiz ikili eğitim yapan okullarda eğitim hayatlarına devam etmektedirler. Yıllar öncesi Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı Binali Yıldırım 2020 yılı itibariyle Türkiye’de hiçbir okulda ikili eğitim yapılmayacağını beyan etmişti

ancak aradan geçen bunca yılsonunda verilen bu söz maalesef tutulamadı” dedi

Haberin Videosu:01

İlimizde birçok okulda sınıf mevcutlarının çok fazla olduğunu hatırlatan Sadık Acar, “Bizim belirlemelerimize göre 53 okulda sınıf mevcutları 40 ve üzerinde. Bu denli kalabalık sınıflarda sağlıklı ve verimli bir eğitim-öğretim ortamının oluşmasının çok zor olduğunu eğitimciler olarak çok iyi biliyoruz.

Ve yine yüzlerce okulumuzda da sınıf mevcutları 30’un üzerinde. Hizmetli yetersizliği bir diğer meselemiz. 65 okulumuzda hizmetli yok. Bu da okulların temizliği ve düzeni konusunda sorunları beraberinde getiriyor.

Güvenlik görevlisi belki de en büyük sıkıntılarımızdan biri. Önceki yıllarda işkur aracılığıyla okullara güvenlik görevlisi sağlanıyordu ancak tasarruf etme gerekçesiyle artık okullarımıza güvenlik görevlisi verilmiyor. Bunun sonucunda da çocuklarımızın güvenliği ikinci plana atılıyor.

Bir çok okulda güvenlik konusunda hiçbir yetkinliği olmayan hizmetli ya da diğer okul personellerinden güvenlik hizmeti vermesi bekleniyor ama bu konuda uzman olmadıkları için okullarda sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

Ücretli öğretmen sayılarına değinen Başkan Sadık Acar, “Bir başka sıkıntılı mesele ise ücretli öğretmenlik uygulaması. İlimizde bizim belirlemelerimize göre 1000’in üzerinde ücretli öğretmen çalışmaktadır. Yeterince atama yapmayan bakanlık bu açığı birçoğu asgari ücretin çok altında bir gelire sahip olan

ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışmaktadır. Kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapan ataması yapılmamış bu öğretmenlerimiz kadrolu bir öğretmenin gelirinin yarısına bile sahip olamamaktadır ve bizzat devlet eliyle emek sömürüsüne uğramaktadır.

İl genelinde en çok üyeye sahip sendika olmamıza rağmen toplamda sadece 200 civarında okul idarecisi üyemiz var. Bu da gösteriyor ki okullara yönetici ataması ya da görevlendirmesi yapılırken hangi sendikaya üye olduğuna bakılıyor ve yandaş bazı sendikalara bu konuda pozitif ayrımcılık yapılıyor.

Birçok okul müdürlüğü, müdür yardımcılığı, ilçe milli eğitim ve şube müdürlüğü görevleri kadrolu atama yerine vekaleten görevlendirilmiş kişiler tarafından yürütülmektedir” diye konuştu.

Tespit ettikleri diğer sorunları maddeler halinde anlatan Başkan Acar, “Birçok okulda resim, müzik, bilişim ve teknoloji tasarım atölyesi yok ya da eksik. Öğretmenlerin ulaşım ve öğle yemeği sorunu var. Birçok kurumda idareciler kadrolu değil görevlendirme olarak çalışıyor.

Birçok okulda sendikal ayrım var ve Eğitim- İş üyelerine bıktırma politikası uygulanıyor.

 Kantin fiyatlarının yüksek olması ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamada zorlanmaları.

 Öğretmenlik Meslek Kanunu sebebiyle öğretmenler arasında oluşan gelir farkı ve bazı öğretmenlerin çalışma motivasyonlarının düşmesi.  Özellikle ikili eğitim yapan okullarda derslerin sabah çok erken saatte başlayıp akşam geç saatte bitmemeli.  Fen Laboratuvarı ve spor salonu eksiklikleri.

Yabancı uyruklu öğrenci sayısının artması ve dilimizi bilmemelerinden kaynaklanan sorunlar. Depreme dayanıksız, çürük okul binalarının yerine yeni binaların yapılmasına henüz başlanmamış olması. Öğrenci tuvaletlerinde hijyen malzemelerinin eksikliği ve eleman eksikliği sebebiyle

okulların yeterince temizlenememesi. Bazı taşra ilçelerimizde özellikle liselerde yönetici, öğretmen eksikliğinden dolayı öğrenciler lise eğitimi için ilçe dışına gitmek zorunda kalıyor ve ilçenin başarısı da düşüyor. Okul ve yurt yemekhanelerinde yemek çeşitliliği olmaması ve hijyen sorunu var.

Birçok ilçemizde aşırı derecede proje çalışması var ve bu öğretmen ve öğrencilerin asıl işlerini yapmalarına engel oluyor. Gelir seviyesi düşen eğitim çalışanlarının saygınlığını da azaldı ve bunun sonucunda veliler ve öğrenciler tarafından önemsenmemeye başlandılar” diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım