Menu
RSS
Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca b...

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Kazası

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Ka…

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,...

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Örnek Bir Belediyecilik Yapacağız

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Ö…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’...

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz Alkışlarla Karşılandı

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz…

Antalya Büyükşehir Belediyesi ...

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücad…

Antalya'nın Konyaaltı ilçesind...

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğrenciler Okula Gönderilmeyecek

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğren…

“Müfredatı Geri Çekin Platform...

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

CHP meclis gurubunda CHP Genel...

Prev Next

Antalya’da OGM'den Salep Eylem Planı!

Antalya’da OGM'den Salep Eylem Planı!

Orman Genel Müdürlüğü'nce (OGM) hayata geçirilen 'Salep Eylem Planı' ile ülke toprakları saleple buluşturuluyor. Toplam 2 milyon 250 bin dekar alanda türün doğal olarak çoğaltılması sağlanacak. OGM, salebin alan ve ürün envanteri yapılarak koruma planlarının hazırlanması, doğal ortamında çoğaltılması,

geliştirilmesine yönelik araştırma yapılması, fidanlıklarda yetiştirilecek salebin doğal yayılış alanlarına transferi, gen kaynağı amaçlı tohum bahçelerinin oluşturulması, yerel halkın ve kaynak yöneticilerinin eğitimini kapsayan 'Salep Eylem Planı'nı hayata geçirdi. Eylem planında öncelikli amacın, salep veren orkide türlerinin yayılış alanlarını belirlemek olduğu kaydedildi.

Eylem planı kapsamında toplam 1 milyon 500 bin dekar alanda envanter çalışması yapılacağı, 2016 yılı itibari ile 570 bin dekar alanda envanter yapıldığı kaydedildi.

ISPARTA'DA İLK UYGULAMA 2015 YILINDA YAPILDI

Isparta'da ilk uygulamanın 2015 yılında yapıldığı, 2016'da tekrar edildiği kaydedilirken, çoklu yumru verme karakterinde olan türlerin öncelikle fidanlıkta çimlendirildiği, ardından doğal olarak yayılış gösterdiği uygun alanlara taşındığı belirtildi.

SALEBE TALEP ARTTI

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Başkanı Ali Çandır, orkide köklerinde yumru oluşturarak yetişen salebin ağırlıklı olarak Toros Dağları'nın eteklerinde yetiştiğini belirtti. Ali Çandır, "Salebin merkezi Burdur ilimize bağlı Bucak ilçemizdir.

Salebin yüzde 70-80'inin doğal olarak yetiştiği Bucak, bölge ekonomisine ciddi katkı sağlamaktadır. Dondurma ve sıcak içecek olarak tüketilen salebe olan talep son yıllarda artarken, orkidelerin aşırı ve tekniğe uygun hasat edilmemesi, kaçak söküm bitkinin yok olma tehlikesini beraberinde getirmektedir" dedi.

Çandır, orkidelerin OGM tarafından koruma planlarına dahil edilmesi, çoğaltılması, geliştirilmesi, doğal yayılış alanlarına taşınması ve gen kaynağı maksatlı tohum bahçelerinin oluşturulmasının bölgede özel bir yere sahip olan salep bitkisinin ticari değerinin yükseltilmesi ve tüm dünyada tanıtılması amacıyla coğrafi işaret çalışmalarının da bir önce tamamlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

yukarı çık
0
Paylaşım