Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Prev Next

Antalya’da DEVA’lı Kadınlar Bir Araya Geldi

Antalya’da DEVA’lı Kadınlar Bir Araya Geldi

Deva Partisi Kadın Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nuray Özkul organizasyonunda Devalı kadınlar bir araya geldi. Buluşmada Avukat Merve Aydemir

5 Aralık ile ilgili konuşma yaparken, partiye yeni katılan üyelere de rozet takıldı

Ali Babacan’ın Genel Başkan olduğu Deva Partisi geleneksel kadın buluşması il binasında gerçekleşti. 5 Aralık kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümünün kutlandığı buluşmayı Deva Partisi Kadın Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nuray Özkul organize etti.

Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen’in de selamını ileten Özkul, “Cumhuriyet’in ilanı ile kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişler ve bunun sonucunda da toplumsal alanda görünebilir olup, çalışma hayatına katılabilmişlerdir.

5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve seçim kanunumuzda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmişlerdir. Bundan sonra ilk olarak belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlarımız, 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili ile Mecliste yer almıştı” dedi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Günümüzde kadınların en temel hakkı olan yaşama hakkını dahi kullanamaz hale geldiğini vurgulayan Nuray Özkul, “Karar alma mekanizmalarında kadının eşit temsille yer alması gerektiğini savunan ve mücadele eden kadınlar olarak bizler bugün kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar aldıklarında

bunu canlarıyla ödediklerini görmenin büyük ızdırabı ve öfkesi içerisindeyiz. Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit bir vatandaş olması yönünde önemli adımlar atılmış ve bu yönde yasal düzenlemeler yapılmışsa da, bugün hala kadınlarımızın “eşit vatandaş” olamadıkları açıktır.

Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız karar alma mekanizmalarında yeterince yer almamaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması devletin sorumluluğundadır” diye konuştu.

Aydemir Rakamlarla Konuştu

Nuray Özkul’un ardında söz alan İl Disiplin Kurulu üyesi avukat Merve Aydemir, 5 Aralık’la ilgili kısa bir sunum yaptı. Siyasette kadına verilen yeri rakamlarla anlatan Aydemir, “22 ülkeyi, 650 milyon insanı kadınlar yönetiyor. 2020 yılı verilerine göre parlamentoda kadın temsili açısından Türkiye %17,3 oranıyla

193 ülke arasında 122.sırada yer almaktadır. Türkiye’de hala hiç kadın milletvekili çıkaramamış 20 il bulunmaktadır. 2019 yerel seçimlerinde 30 büyükşehir belediyesinden yalnızca 3 ünde kadın belediye başkanı görev yapmaktadır.

Kadınların siyaset arenasındaki görünürlükleri yok denecek kadar azdır. Siyaset cinsiyetlendirilemez! Bugün Türkiye’de %35 cinsiyet kotası ile kadının karar mekanizmalarında olmasına önem veren ve genel merkez yapılanmasından il ve ilçelere uzanan teşkilatlarında,

kadınları öncü çözümlerin paydaşı yapan, ülkesinin geleceği için yola çıkan ve cesur kelimesinin anlam bulduğu yer DEVA Partisi olmuştur” dedi. Konuşmaların ardından partiye yeni katılan üyeler rozetleri takıldı.

yukarı çık
0
Paylaşım