Menu
RSS

AGYİD Başkanı Özen: ‘Elektrik Zamları İşletmelerin Geleceğini Karartmasın’

AGYİD Başkanı Özen: ‘Elektrik Zamları İşletmelerin Geleceğini Karartmasın’

AGYİD üyeleri, yeni yılla birlikte yapılan zamlar ve elektrik faturalarının kiralarını geçtiğini söyleyerek, işletmelerinin devamlılığı için zamların revize edilmesini talep ederek basın açıklaması gerçekleştirdi

Shakespeare Coffee& Bıstro’da ki basın açıklamasına Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) başkanı Zeki Özen, ATSO 37'nci Grup Restaurant, Yiyecek İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Şeyhmus Kökerer, Atatürk Parkı İşletmeleri ve Esnafları Derneği Başkanı İhsan Üre ve çök sayıda işletmeci katıldı.

Elektrik zamlarıyla ilgili açıklamayı AGYİD başkanı Zeki Özen, okudu. Özen, elektrik ve doğalgaz zammı karşısında işletme faaliyetlerini sürdüremez hale geldiklerini ifade ederek, “Yeni yılla birlikte başlayan ve halen devam eden zamlar karşısında işletme faaliyetlerimizi sürdüremez hale geldik. 

Yüzde 125 gibi daha önce görülmemiş oranda gelen elektrik zamları nedeniyle işletmeler f ödeyemez duruma getirilirken, elektrik ve doğalgaz zamları sonucunda enerji maliyetleri işletmelerin ödediği kira bedelinin bile üzerine çıkmıştır. Tarih boyunca hiçbir dönemde enerji giderleri toplam ciro içerisinde bu denli yüksek yer almamıştır.

Dünyada sektörümüz incelendiğinde toplam gelirin yüzde 2 ila 2,5 oranında elektrik ciro oranını görür iken şu anda ülkemizde bu oran yüzde 10’ ların üzerine çıkmıştır. Bu koşullar işletmelerin mevcudiyetlerini tehdit eder durumdadır. Ülkemizde yaşanan ağır ekonomik kriz nedeniyle,

talepte ciddi bir daralma yaşayan kafe, restoran,  lokanta gibi yeme içme-eğlence işletmeleri zamlı maliyetli ürünleri fiyatlarına yansıtamamaktadır.  Mekânlar her geçen gün boşalırken, iş yapamazken, zararlar büyümeye devam etmektedir. Pandemi kaynaklı kapatmalar nedeniyle zaten borç ve kredi batağında bulunan

yeme-içme eğlence sektörü, enerji giderleri ve her alanda gelen zamlar nedeniyle daha büyük bir açmazın içine girmiştir. Türkiye’nin tamamını ilgilendiren, her haneyi her iş kolunu etkileyen enerji maliyetlerindeki artış,  hayat standartlarımızı, ticari faaliyetlerimizi, iş yapma kapasitemizi, verimliliğimizi onarılmaz bir  şekilde etkilemektedir.

Yetkililerden, elektrik zamlarının enflasyon oranında yüzde 30-40 seviyelerinde revize edilmesini talep etmekteyiz. Zira binlerce işvereni ve milyonlarca çalışanı olan bu büyük sektör, hayatın olağan akışının dışında yapılan bu zam ile işletmeler azalmaya ve yok olmaya mahkum hale getirilmiş olacaktır.

İşletmelerimizin devamı için yapılan zamları geri alın” dedi.  ATSO 37 Grup Komite Başkanı Şeyhmus Kökerer, Antalya'da 7 bine yakın işletme olduğunu hatırlatarak, “Böyle devam ederse işçi çıkartmaları başlar. Bu elektrik zamlarının en azından revize edilmesi, hatta geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

Atatürk Parkı İşletmeleri ve Esnafları Derneği Başkanı İhsan Üre, herkesin konudaki mağduriyetine dikkat çekti.

yukarı çık
0
Paylaşım