Menu
RSS
Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 Ocak Pazartesi Yürüyüşü ve Mitinge Herkes Davetli

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 O…

Yüzde 11.54'lük maaş zammına t...

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Uzun zamandır Antalya gündemin...

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket Hakkında Bilgi Verildi

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket H…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nü...

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Antalya’nın Manavgat ilçesinde...

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin Yereldeki Uzantısı; Utanmadan İftira Atıyorsunuz

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin …

CHP Antalya İl Başkanı Nail Ka...

Prev Next

Adı Kolay Yapımı Zor Peynir: Kar Dolu Kuyuda Yapılan Elmalı Söğle Peyniri

Adı Kolay Yapımı Zor Peynir: Kar Dolu Kuyuda Yapılan Elmalı Söğle Peyniri

Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde yıllardır üretilen Söğle peyniri, yaylalarda derinliği 10 metrelik içi kar dolu çukurlarda 2 ay bekletilerek yapılıyor. Elmalı'ya bağlı Büyük Söğle ve Küçük Söğle mahallelerinde yıllardır devam eden bir gelenekle peynir üretimi yapılıyor.

Adını mahalleden alan 'Söğle peyniri', yörede yetiştirilen keçi sütünden üretiliyor. Yazın 1800- 2500 metre arasındaki yaylalara çıkan keçi sürülerinden sağılan süt, 40 derecede pişiriliyor. Ardından kazanlarda mayalanarak oluşan peynir suyuyla beraber beyaz bez torbalara konularak süzülüyor.

Bu şekilde 5- 15 gün arasında biriktirilen peynirler, daha önce tuzlanarak hazırlanan keçi derilerine dolduruluyor. Bu şekilde temmuz ayında 10 metre derinliğinde, içi kar dolu kuyulara bırakılan peynirler ekim ayı başına kadar bekletiliyor. İçi peynir dolu tulumlar imece usulü indirildiği kuyulardan yine aynı yöntemle alınıyor.

Söğle Mahallesi Bakırkuyular bölgesindeki kuyuların sahipleri Durmuş Kızılkaya, Asım Kaplan, Ramazan Gezer, Hüseyin Bayram, Gülsüm Türkdoğan ve Ali Kaya da imece usulü peynir derilerini kuyulardan çıkardı. Peynir üreticilerine Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü arkeolog Durmuş Altan da eşlik etti.

'BİZE KALAN KÜLTÜR MİRASI'

Hüseyin Bayram, "Bu peynir üretme yöntemi yörede yüzyıllardır devam ediyor. Dedelerimizden, babalarımızdan bize kalan bir kültür mirası. Biz de bu mirası yaşatmaya çalışıyoruz.

Bu kuyuların tarihini bilmiyoruz. Ama binlerce yıldan geldiğini tahmin ediyoruz. Her kuyuya 20- 24 tulum atıyoruz. Her tulumda 60- 80 kilo arası peynir var. Peynirin kilosunu 40- 45 liraya satıyoruz.

Pazar sorunu yok. Bu peynirin lezzetini bilenler buraya kadar gelip alıyor. Bir kısmını da Elmalı, Kumluca, Finike ve Demre pazarlarında satıyoruz" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım