Menu
RSS
Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Genel Kurul’da Güven Tazeledi

Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Gene…

Birleşik Kamu İş’e bağlı Tarım...

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta 4.1 büyüklüğünd...

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın Kolları Genel Başkanlığına Asu Kaya Seçildi

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın K…

CHP 15. Kadın Kolları Olağan K...

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi'...

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

81 ilden gelen serbest muhaseb...

Lübnan: Çatışmalar, Tehlikeli Bir Sürece Evrildi

Lübnan: Çatışmalar, Tehlikeli Bir Sürece Evrildi

İsrail Savunma Bakanı Gallant,...

Prev Next

Öğretmenlik Meslek Kanunu Görüşmeleri Ertelendi

Öğretmenlik Meslek Kanunu Görüşmeleri Ertelendi

22 maddelik birinci bölümü Genel Kurul'da oylanarak kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi görüşmeleri ekim ayına ertelendi.

Sendikaların, eğitimcilerin ve muhalefetin itirazlarına rağmen TBMM Genel Kurulu’na getirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) Teklifi görüşmeleri ekim ayına ertelendi.

Tartışılan kanun teklifinin 22 maddelik birinci bölümü Genel Kurul'da oylanarak kabul edilmişti. Diğer görüşmeler için ise bugüne tarih verildi ancak görüşmeler Meclis tatili sonrasına, ekim ayına ertelendi.

ÖMK NELER GETİRİYOR?

Milli Eğitim Akademisi Kurulacak

Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için MEB bünyesine bağlı olarak “Milli Eğitim Akademisi” kurulacak. Milli Eğitim Akademisinde aday öğretmenler için 3 veya 4 dönemden oluşan ‘hazırlık eğitimi’ verilecek.

Hazırlık eğitimi, teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak. Her bir dönem en az 10 en fazla 14 haftadan oluşacak. Hazırlık eğitimine alınacak adayların birçok şartı yerine getirmesi de gerekiyor.

Sözleşmeli Olarak Atanacaklar

Öğretmen adayları hazırlık eğitiminde teorik dersler için en az iki yazılı sınavdan geçecek, “yazılı sınavların ortalaması 60 ve üzeri olanlar” başarılı sayılacak. Uygulama derslerinde ise birinci değerlendirmenin yüzde 20’si, ikincinin yüzde 30’u ve üçüncü değerlendirmenin ise

yüzde 50’si alınarak geçme notunda 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Hazırlık eğitiminin sonunda, teorik derslerinden ortalama yüzde 40 uygulamalı derslerin ortalamasından yüzde 60’ının toplamı alınarak atanabilecek.

Hazırlık eğitimini tamamlayarak yapılacak sınavda başarılı olan aday öğretmenler, sözleşmeli öğretmen olarak atanacak.

Müfettişler Yeterliliği Ölçecek

Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi yaptıkları denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Akademi tarafından eğitime alınacak.

Yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacak. Yönetici adayları da eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirildiklerinde akademi tarafından yönetici yetiştirme programına alınacak.

Öğretmenlere Ceza Sistemi

Öğretmen ve yöneticiler hakkında 657 sayılı Kanun’un disiplin hükümleri uygulanacak. Öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunanlara aylıktan kesme cezası verilecek.

Son zamanlarda artan eğitimde şiddete ilişkin ise öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezaların ‘yarı oranında’ artırılması ve hapis cezasının ertelenmemesi hükümleri yer aldı.

Uzman Ve Başöğretmenlik

AYM kararı gereğince yeni kanunda uzman öğretmen ve başöğretmenlikte sınav kalktı. Öğretmenlikte en az on yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından uzman öğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara uzman öğretmen unvanı verilecek.

yukarı çık
0
Paylaşım