Menu
RSS
Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Genel Kurul’da Güven Tazeledi

Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Gene…

Birleşik Kamu İş’e bağlı Tarım...

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta 4.1 büyüklüğünd...

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın Kolları Genel Başkanlığına Asu Kaya Seçildi

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın K…

CHP 15. Kadın Kolları Olağan K...

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi'...

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

81 ilden gelen serbest muhaseb...

Prev Next

Atlar, Düşünüldüğünden Daha Zeki

Atlar, Düşünüldüğünden Daha Zeki

Yeni bir araştırma, atların değişen kurallara sahip “ödül” temelli bir oyuna hızla uyum sağlayabildiklerini ortaya koydu.

Nottingham Trent Üniversitesi (NTU) araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışma, 20 atın davranışlarını üç aşamalı bir oyunla inceledi.

"Applied Animal Behaviour Science" dergisinde yayımlanan çalışmayı yürüten araştırmacılar, atların oyunu ne kadar çabuk kavradıklarını görünce şaşırdıklarını; atların yalnızca anlık uyaranlara tepki verdiği ve strateji geliştirmek için yeterince zeki olmadıkları yönündeki teorileri çürüttüklerini söyledi.

Araştırmacılar, yeni bulguların daha insancıl at eğitimlerine ve onların refahında iyileşmelere yol açabileceğini söyledi.

Ödül Ve Ceza

Araştırmanın ilk aşamasında, atlardan burunlarıyla bir deste karta dokunarak ödül kazanmaları istendi. İkinci aşamada ise atların, kartlara sadece "dur ışığı kapalıyken" dokunmaları gerektiği öğretildi. Ancak, bazı atlar ışığın durumunu dikkate almadan kartlara dokunmaya devam etti.

Oyunun son aşamasında, "dur ışığı" yanarken kartlara dokunan atlara ödül verilmedi. Araştırmacılar, bu cezai yaptırımın uygulanması ile birlikte atların davranışlarında hızlı bir değişim gözlemledi.

Atların, "yanlış yapmanın bir bedeli" olduğunu fark ettikleri ve bu nedenle kurallara uymayı öğrendikleri tespit edildi. Araştırmacılar, ceza uygulandığında, atların ışığın durumuna göre kartlara dokunmaları gerektiğini daha iyi anladıklarını belirtti ve atların zekâsının beklenenden daha gelişmiş olduğunu vurguladı

Baş araştırmacı Louise Evans, "Cezayı devreye soktuğumuzda atların performansında bir iyileşme bekliyorduk, ancak bu iyileşmenin bu kadar hızlı ve belirgin olması bizi şaşırttı,” dedi.

Araştırmacılar ayrıca, yanlış davranışlarının bir sonucu olmadığı sürece, atların kurallara uymadığını gözlemledi. Bianet.org

yukarı çık
0
Paylaşım