Menu
RSS
Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Genel Kurul’da Güven Tazeledi

Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Gene…

Birleşik Kamu İş’e bağlı Tarım...

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta 4.1 büyüklüğünd...

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın Kolları Genel Başkanlığına Asu Kaya Seçildi

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın K…

CHP 15. Kadın Kolları Olağan K...

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi'...

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

81 ilden gelen serbest muhaseb...

Lübnan: Çatışmalar, Tehlikeli Bir Sürece Evrildi

Lübnan: Çatışmalar, Tehlikeli Bir Sürece Evrildi

İsrail Savunma Bakanı Gallant,...

Prev Next

Cumartesi Anneleri 1011. Hafta: Gazeteci Ferhat Tepe İçin Adalet

Cumartesi Anneleri 1011. Hafta: Gazeteci Ferhat Tepe İçin Adalet

Cumartesi Anneleri 1011. hafta eylemlerinde Özgür Gündem Bitlis Muhabiri Ferhat Tepe için adalet istedi. Cumartesi Anneleri iç hukuk yollarını tükettikten sonra başvurdukları

Anayasa Mahkemesi’nin soruşturmanın sürüncemede bırakıldığını kaydederek “etkili soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle hak ihlali kararı verdiğini hatırlattı

Cumartesi Anneleri 1011. haftasında Galatasaray Meydanı’nı kapatan barikatların önünde toplandı. Anneler bu haftaki eylemlerinde gazeteci Ferhat Tepe için adalet istedi.

19 yaşındaki Ferhat Tepe, Özgür Gündem gazetesi Bitlis muhabiriydi. Ağır hak ihlallerine maruz kalanların sesini duyurmaya çalışıyordu.

Ferhat, 28 Temmuz 1993 tarihinde Bitlis şehir merkezinde, silahlı ve telsizli üç kişi tarafından kaçırıldı. Ailenin ve çalıştığı gazetenin ısrarlı başvurularına rağmen, devletin ilgili tüm kurumları onun gözaltına alınmadığını söyledi.

Kaçırılmanın ardından, ailenin evine telefon eden bir kişi, Ferhat Tepe’yi, Türk İntikam Tugayı adına kaçırdıklarını, serbest bırakılması için babası İshak Tepe’nin partisinden istifa etmesi ve 1 milyar lira para ödemesi gerektiğini söyledi.

O dönemde DEP Bitlis İl Başkanı olan İshak Tepe, telefonda konuştuğu kişinin sesini, kısa süre önce bir toplantıda kendisini tehdit eden Tatvan Tugay Komutanı Korkmaz Tağma’nın sesine benzettiğini kamuoyuyla paylaştı.

Ailesi Ferhat’ı “meçhul kişi” olarak gömüldüğü kimsesizler mezarlığında buldu

Her yerde Ferhat’ı arayan ailesi ve gazetesi onun ağır işkence görmüş bedenine 13 gün sonra  “meçhul kişi” olarak gömüldüğü Elazığ Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı. Resmî kayıtlara göre Ferhat, kaçırıldığı yere yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki Hazar Gölü’ne yüzmeye gitmiş,

ancak yüzme bilmediği için boğulmuş ve balıkçılar tarafından bulunmuştu.

Aile Tepe’nin bedeninde ağır işkence izleri buldu. Ayrıca, onu kaçırılırken gören ve Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı’nda işkenceli sorguda gördüğünü açıklayan 14 tanık mevcuttu. Buna rağmen, iç hukuk yollarından bir sonuç alınamadı.

Bunun üzerine aile AİHM’e başvurdu.  AİHM,  Ferhat Tepe soruşturmasında “şaşırtıcı eksiklikler” olduğunu tespit etti. Olayın aydınlanması için Hükümetin, AİHM’le işbirliği yapmadığını; gerekli bilgi,

belge ve tanıklara ulaşımı engellediğini ve etkin bir cezai soruşturma yürütmediğini belirterek Türkiye’yi mahkum etti.

AYM, “Etkili Soruşturma Yapılmadı” Dedi

Ailenin son olarak başvurduğu Anayasa Mahkemesi, 16 haziran 2016 tarihli kararında, Ferhat Tepe doyasında savcılığın soruşturmayı genişletmek için somut bir talimat vermediğini, olayı aydınlatacak adımlar atmadığını,

delillerin toplanmasında gerekli özeni göstermediğini ve soruşturmanın sürüncemede bırakıldığını kaydederek “etkili soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi. Ancak zamanaşımını gerekçe göstererek dosyanın yeniden açılmasını engelledi.

Sonuç olarak, AİHM’in de belirttiği gibi, iç hukukta “etkili bir soruşturma yürütme hususunda bilinçli olarak gösterilen yargısal direnç”  bugüne kadar devam etti. Adli süreç, Ferhat Tepe’yi işkenceyle öldürenler ve bedenini kaybedenler için cezasızlıkla sonuçlandı.

Cumartesi Anneleri, Ferhat’ın kaybedilişinin 31. yılında bir kez daha vurguladı:

“Devlet etkin soruşturma yapma yükümlülüğünü yerine getirsin”

Türkiye’de yaygın bir sorun olan cezasızlık uygulamaları, mevcut iç hukuk yollarının kayıp yakınlarına hiçbir çözüm sunmamasına neden olmaktadır. Etkili bir soruşturmanın amacı, hesap verebilirliği sağlamak ve suçlular üzerinde caydırıcı etki yaratmaktır.

Devletin etkin soruşturma yapma yükümlülüğünü yerine getirmemesi, benzer suçların bugün ve gelecekte işlenmesine zemin hazırlamaktadır.

Cumartesi Anneleri, kaç yıl geçerse geçsin Ferhat Tepe ve tüm kayıpları için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceklerini söyleyerek açıklamalarını sonlandırdı.

yukarı çık
0
Paylaşım