Menu
RSS
Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Genel Kurul’da Güven Tazeledi

Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Gene…

Birleşik Kamu İş’e bağlı Tarım...

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta 4.1 büyüklüğünd...

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın Kolları Genel Başkanlığına Asu Kaya Seçildi

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın K…

CHP 15. Kadın Kolları Olağan K...

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi'...

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

81 ilden gelen serbest muhaseb...

Lübnan: Çatışmalar, Tehlikeli Bir Sürece Evrildi

Lübnan: Çatışmalar, Tehlikeli Bir Sürece Evrildi

İsrail Savunma Bakanı Gallant,...

Prev Next

Burdur’da O Köyde Uçsuz Bucak Mor Şöleni Yaşanıyor

Burdur’da O Köyde Uçsuz Bucak Mor Şöleni Yaşanıyor

Burdur’da Lisinia Doğa Yaşam Alanı kurucusu Öztürk Sarıca, merhum yazar Fakir Baykurt’un köyü Akçaköy’ü, Fransa’nın Sault bölgesindeki gibi lavanta bahçeleriyle donattı.

Fransa’nın Marsilya bölgesine 50 kilometre uzaklıktaki yüzlerce dönüm lavanta tarlalarıyla süslü Sault bölgesi, hem tarımsal ekonomi hem de ekoturizm açısından büyük öneme ve üne sahip.

Her yıl binlerce turisti ağırlayan eşsiz mor manzara, Burdur’da merhum yazar Fakir Baykurt’un köyü Yeşilova İlçesi’ne bağlı Akçaköy’de gerçeğe dönüştü.

Akçaköy’de krom ve mermer madeni yataklarının bulunduğu alanlar da dahil olmak üzere boş arazileri madencilerden önce davranarak Hazine’den kiralayan Lisinia Doğa Yaşam Alanı kurucusu veteriner hekim Öztürk Sarıca öncülüğünde Akçaköy’de ilki 2015’in Mart ayında 400 dekarda lavanta dikimi yapıldı.

Bu yılın mart ayında ise bölgede su kaynakları için büyük tehdit oluşturan büyükbaş hayvancılığı bırakan köy halkıyla birlikte 650 dekar daha dikim yapılarak, 1050 dekarlık alan lavantalarla süslendi.

‘Lavanta Deresi’ adıyla başlatılan bu proje kapsamında iki yıl önce dikimi yapılan lavantaların bu yıl ilk hasadı gerçekleştirildi. Temmuz ve ağustos ayları döneminde eşsiz mor görselliği ve etrafa yayılan nefis kokusuyla günde ortalama 50’nin üzerinde kişinin ziyaret ettiği köyde, lavanta turizmi oluştu.

Uçsuz Bucaksız Mor Şölen

Lavanta Deresi projesinde dikimi 15 ay önce yapılan 400 dönümlük alandaki lavantaların haziran ayında çiçek açtığını ve çap olarak 75- 80 santimetreye ulaştığını belirten Öztürk Sarıca, hasadın devam ettiğini ve yaklaşık bir hafta sonra sona ereceğini söyledi.

Bu alanda elde edilen lavanta miktarının yaklaşık 20 ton olduğunu belirten Sarıca, yüzde 2 yağ oranı bulunduğunu, toplamda da 400 kilo yağ elde edileceğini açıkladı.

400 dönümlük alandaki lavantaların çapının seneye 1 metreyi aşacağını belirten Sarıca, “Görsel açıdan pazarlanması, yani eko turizm bu projede çok önemli bir amaç oluşturuyor. Uçsuz bucaksız lavanta tarlaları dünyanın her yerinde prim yapıyor" dedi.

Önümüzdeki iki yıl sonunda Akçaköy’deki Lavanta Deresi sayesinde Fransa’daki lavanta bahçelerine hem turizm, hem de mamüller açısından rakip olacaklarını söyleyen Sarıca, “Burdur Gölü’nden Salda Gölü’ne kadar olan güzergah, mor lavanta tarlaları ile süslenecek.

Önümüzdeki yıllarda damla sulama sistemiyle de lavantanın görselliği 5 ay sürdürülecek. Hazirandan ekim sonuna kadar mosmor lavanta bahçeleri turizme hizmet verecek" dedi.

Kozmetik Mamül

Akçaköy dışında Lisinia ile Salda Gölü arasındaki diğer köylerde de lavanta üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla Yeşilova Kaymakamlığı’nın ciddi destekler sunduğunu anlatan Öztürk Sarıca, bu kapsamda bu yıl 500 dekarlık lavanta dikimi yapıldığını anlattı.

Lavantanın hammadde üretiminden ziyade tüm katma değerlerinin hayata geçirilmesini önemsediklerini dile getiren Sarıca, üretimden sonraki ikinci adımın yağının çıkartılarak, kozmetik sanayiinde sabun, parfüm, kolonya, krem gibi ürünlerin, ‘Lisinia’ markasıyla mamüle dönüştürüleceğini söyledi. Sarıca, bu yönde deneme üretiminin yapıldığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydetti.

Lavanta Balı Ve Peyniri

Ekoturizm, lavanta yağı üretiminin yanı sıra, lavanta balı ve peynirinin üretiminin yapıldığını da belirten Sarıca, “Lavanta balını yaptık. Keçilerimizi lavanta posasıyla besliyoruz ve peynir olgunlaşırken de lavanta kokulu ortamda bekletiyoruz.

Lavanta peynirimiz de önümüzdeki yıl piyasaya çıkartılacak. Şu an için kozmetik ürün olarak sabun, krem, kolonya, losyon, şampuan ve yine yurtiçi ve yurtdışında kurutulmuş demet satışı yapılıyor" dedi. Kaynak: DHA

yukarı çık
0
Paylaşım