Menu
RSS
Binlerce Memur Antalya Sokaklarında Haykırdı: Sefalet Zammı Değil Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz

Binlerce Memur Antalya Sokaklarında Haykırdı: Sefa…

Maaşlarına düşük zam yapıldığı...

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 Ocak Pazartesi Yürüyüşü ve Mitinge Herkes Davetli

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 O…

Yüzde 11.54'lük maaş zammına t...

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Uzun zamandır Antalya gündemin...

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket Hakkında Bilgi Verildi

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket H…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nü...

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Antalya’nın Manavgat ilçesinde...

Prev Next

Antalya Genel İş Sendikası: Krizi İşçiler Çıkarmadı, Bedelini de Ödemeyeceğiz!

DİSK’e Bağlı Genel İş Sendikası Antalya Şubesi yaşanan ekonomik krizi işçilerin çıkarmadığını, bunun için de bu krizin faturasını işçilerin ödemeyeceğini belirtti. Genel İş Sendikası Antalya Şubesi adına yapılan yazılı açıklamada,

“Asgari ücretle çalışan milyonlarca işçi yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında son derece zor koşullardadır. Buna bir de işsiz kalma riski eklenmiştir” denilmekte.

Açıklama ekonomik krizin ulaştığı boyutlara değinerek, gerek sendikalı işçilerin gerekse de asgari ücretle çalışan emekçilerin durumlarının düzeltilmesi gerektiği üzerine durarak şöyle devam etmekte:

“Ekonomide uzunca bir süredir bozulan göstergeler bir mali krize dönüşmek üzeredir. Kamu maliyesi alanındaki bozulmalar, dış borçların çevrilmesinde yaşanan sorunlar ve dış kaynak bulmanın giderek zorlaşması döviz kuruna yansımıştır.

Ekonomide yaşanan zorluklar Cumhurbaşkanlığı yönetimini, isabeti tartışılmakla birlikte, önlem almak zorunda bırakmıştır.

9 Ağustos günü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla kamu idarelerinde tek hesap dönemine geçilmiş; aynı Resmi Gazete’de bununla ilgili bir de uygulama yönetmeliği yayımlanmıştır.

Bu Karar’la birlikte belediyeler ve şirketleri de dahil olmak üzere tüm kamu idarelerinin gelir ve harcamaları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yönetimine geçmiştir. Tüm harcamalar Bakanlık onayı ile yapılabilecektir.

Bu kabul edilebilir değildir; belediyeler üzerinde ağır bir ekonomik ve yönetsel vesayet anlamına gelmektedir.

Ayrıca Ağustos ayından başlamak üzere belediyelere gönderilen merkez payından yüzde 25 kesinti yapılacağı söylentileri ortalıkta dolaşmaktadır.

Bozulan kamu maliyesi dengesiyle birlikte faizler artmaya başlamış tüketici enflasyonu yüzde 25’e yaklaşmıştır.

Yüksek enflasyonun ve TL’nin yaşadığı tarihi değer kaybının da tetiklediği hayat pahalılığının sonucunda işçi ücretleri mum gibi erimeye başlamıştır. Bu konuda önlem alınması artık zorunludur.

Özellikle kamuda personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımının sona erdirilmesi sonucu YHK tarafından ilan edilen ve 1 Ocak 2018- 30 Haziran 2020 arası dönemde 6’şar aylık dönemler için ilan edilen

çıplak ücretlere yüzde 4 oranında yapılan artışlar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında işçileri ve ailelerini açmaza sürüklemiştir. Daha bugünden işçilerin reel ücretlerinde erime yüzde 10’u geçmiştir.

Aynı durum asgari ücret için de geçerlidir. Asgari ücretle çalışan milyonlarca işçi yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında son derece zor koşullardadır. Buna bir de işsiz kalma riski eklenmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Yönetimi acilen kamuya geçiş yapan yaklaşık 1 milyon işçinin ücret zamlarını güncellemeli, en azından gerçekleşen enflasyon oranında ücret artışları yapmalıdır.

Yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar nedeniyle asgari ücrette artış yapılmalıdır.

Kamu maliyesinde yaşanan zorluklar nedeniyle belediyelere yansıyan tasarruf önlemleri işçilerin fazla çalıştırılmasına ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi gibi uygulamalara dönüşmeye başlamıştır.

Kamuda “tek hazine kurumlar hesabı” uygulamasına geçişin belediye bütçelerine getireceği kısıtlamaların farkında olmakla birlikte tasarruf denilince ilk akla gelenin belediye işçilerinin ücretleri ve hakları olmasını kabullenmiyoruz.

Ülkemizin bu tarihsel ekonomik ve mali krizden çıkması işçi sınıfının ve sendikamızın temel beklentisidir; ancak krizden çıkış için alınacak önlemlerin belirlenmesinde sendikaların görüşlerinin alınması ve

krizin faturasının işçi sınıfına yıkılmamasını talep ediyoruz.

Ayrıca ve en önemlisi olarak bugüne kadar devlet kaynaklarıyla büyüyen rantiye kesimine ise bu kriz ortamında hiçbir biçimde ve hiçbir yol ve yöntemle kamu kaynağı aktarılmaması talebini yüksek sesle ifade ediyoruz”

yukarı çık
0
Paylaşım