Menu
RSS
Binlerce Memur Antalya Sokaklarında Haykırdı: Sefalet Zammı Değil Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz

Binlerce Memur Antalya Sokaklarında Haykırdı: Sefa…

Maaşlarına düşük zam yapıldığı...

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 Ocak Pazartesi Yürüyüşü ve Mitinge Herkes Davetli

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 O…

Yüzde 11.54'lük maaş zammına t...

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Uzun zamandır Antalya gündemin...

Prev Next

AESOB Başkanı Adlıhan Dere: İsteyen İstediği Yerde Dükkan Açamayacak

Yılda 10 bin esnafın iş yeri açıp binlercesinin iflas ettiği Antalya’da, işletme enflasyonunu önlemeye yönelik pilot çalışma başlatıldı. İş yerlerinin konum, nüfus ve ihtiyaca göre planlanacağını söyleyen AESOB Başkanı Adlıhan Dere, isteyen istediği yerde dükkan açamayacak dedi.

Ceren Deniz’in Hürriyet’teki haberine göre, İş yeri enflasyonuna çare için çalışmalara başlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü, sektörel planlamalarla sorunun çözümü hedefiyle düğmeye bastı.

İş yerlerinin coğrafi konuma, nüfusa, ihtiyaca ve talebe göre planlanması için başlatılan hazırlıklar kapsamında Antalya pilot bölgelerden biri olacak. Esnaf adına sundukları raporda ihtiyaca göre kota konulması taleplerinin gündeme alındığını söyleyen

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan başkanlığında sektör analiz toplantılarının yapıldığını söyledi.

Veri Tabanı Oluşturuldu

Yoğun göç alan bu bölgede her yıl binlerce iş yerinin açılıp kapanmasına karşı önlem için bu planlamayı çok önemli bulduklarını belirten AESOB Başkanı Dere, çalışmanın kapsamı ve amacıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“İnsanlar Antalya’ya para kazanma hayaliyle geliyor. İstediğini bulamayınca iflas ediyor. Yeni esnaf istediği yere iş yeri açarak kendini de yanındaki esnafı da mağdur ediyor. Oysa her isteyen istediği gibi iş yeri açamamalı.

Nasıl ticari taksi ve servislerde takip sistemi, eczanelerde mesafe şartı, gazete, Milli Piyango ve alkol satan bayilerde ruhsat sınırlaması varsa esnaf ve sanatkarın da nüfus konjonktürüne ve koşullara göre yapılandırılmasına ihtiyaç var.

Antalya, esnaf yoğunluğunun çok fazla olduğu lokomotif bir il olarak pilot bölge konumunda. E-devlet üzerinden yapılacak ruhsatlandırmada iş yerinin nerede, nasıl açılacağı konusunda da bir düzenleme olacak.

Bakanlık bu konuda bir altyapı ve veri tabanı oluşturdu. Önümüzdeki süreçte yasal düzenlemelerle birlikte hayata geçirilecek” dedi.

Zincir Marketler Yok Ediyor

Avrupa’da yasal düzenlemeler vasıtasıyla iş yeri ve ruhsat konusunda kısıtlamalar getirildiğini hatırlatan Adlıhan Dere, “Örneğin Barcelona’da bulvar kafeler var ve köşe dükkanlar imar planına kafe olarak işlenmiş.

O dükkanlara kafe dışında bir işletme açılamaz. Orada mahallenin tek terzisine pantolon paçası yaptırmak için bile randevu alınıyor. Londra’da bir sokakta kaç tane eczane, berber, lokanta olacağı önceden bellidir.

İşte böyle bir düzende esnaf ve sanatkarlık yapılır, para kazanılır. Bizim mevcut sistemimizde ihtiyacın üzerinde iş yeri olduğu için ne terzimiz, ne de konfeksiyoncumuz kaldı. Sayısı hızla artan ulusal zincir marketlerde büyük bir enflasyon yaşanıyor.

Tek bir marka Türkiye genelinde 35 bin market açarak esnafla yarışıyor. Esnafın hızla yok olmasına neden olan bu dengesiz dağılıma yeni düzenlemenin çare olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Ceren DENİZ/HÜRRİYET

Son değişiklikPazartesi, 04 Mart 2019 12:13
yukarı çık
0
Paylaşım