Antalya'da Akapunktur Ve Hacamata Devlet Güvencesi
- Yazan Kaktus Haber
Antalya Kamu Hastaneleri bünyesinde, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi açıldı. Halk arasında "hacamat" olarak bilinen kupa terapisi, "merdiven altı" olarak tabir edilen sağlıksız ortamlardan alınarak uzman hekimler eşliğinde vatandaşların hizmetine sunuldu.
Sağlık Bakanlığınca, geleneksel tedavi yöntemlerinin sağlıksız koşullarda yapılmasının önlenmesi amacıyla uygulanmaya başlanılan "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları" projesi kapsamında Antalya'da kurulan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezinde(GETAT), akupunktur, apiterapi, fitoterapi, kupa ve ozon uygulaması klinik ortamında halka hizmet vermeye başladı.
Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet vermeye başlayan merkezde ilk hastalar kabul edildi.
Vatandaşlar özellikle uzman hekimler eşliğinde modern yöntemle uygulanan kupa tedavisi yani hacamata büyük ilgi gösterdi.
İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür ve Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Necat Yılmaz ve eğitim alan doktorlar uygulamayı ilgiyle izledi.
Prof. Dr. Necat Yılmaz, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi’nin(GETAT), Sağlık Bilimleri Üniversitesi kapsamında, Antalya Eğitim ve araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet vermeye başladığını söyledi.
GETAT ile tamamlayıcı terapilerin, merdiven altından çıkarılıp bilimsel ve çağdaş merkezlerde yapılmaya başladığını dile getiren Yılmaz, “ Sağlık Bakanlığımız bu uygulamaları destekliyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi ise bu uygulamaların bilimsel uygulanabilirlik alt yapısını sağlamaktadır.
Türkiye’deki en modern merkezlerinden birini şehrimize kazandırdık. Geleneksel ve tamamlayıcı terapiler binlerce yıldır uygulanan teknikler olup, günümüzde son derece revaç bulmaya başlamıştır. Merkezimizde akapunktur, hipnoz, kupa tedavisi sık yapılıyor. Bunun yanında ozon, apiterapi, fitoterapi uygulamasını bilimsel olarak yapacağız” dedi.
Bu merkezde eğiticilerin, eğitiminin de sağlanacağını dile getiren Yılmaz, buradan yetişen doktorların ülke genelindeki merkezlerde hizmet vereceğinin altını çizdi
Prof. Dr. Yılmaz, uygulamaların seanslarına göre belirli ücretlerinin olduğunu sözlerine ekledi.
İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür ise Antalya’da 5 alanda hem uygulamayı hem de eğitimi hedeflediklerini belirterek, apiterapi ve kupa tedavisinin başarıyla tamamlandığını kaydetti.
3 yıl önce Sağlık Bakanlığının geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile ilgili genelgeyi yayınladığını hatırlatan Hülür, “ Bu yönetmelikle 15 uygulama belirlendi. Kimlerin kurs alacağı belirlendi.
Bu mevzuatla, eğitim, içerik, uygulamanın nasıl olacağı, hangi malzemelerin kullanılacağı ve kimlerin eğitim alacağına bir standart getirildi.
Antalya ili geleneksel uygulamaların yaygın olduğu bir il. Bu düzenlemeyle tamamlayıcı tedaviler daha sertifikalı ve resmi yapılabilir hale geldi. Vatandaşlarımızın hacamata yoğun ilgisi var” diye konuştu.