Menu
RSS

Kumluca Belediye Başkanı Köleoğlu Hakkında 5 Maddede Suç Duyurusunda Bulunuldu

Kumluca Belediye Başkanı Köleoğlu Hakkında 5 Maddede Suç Duyurusunda Bulunuldu

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu son günlerde tartışmaların odağında olan bir kişi haline geldi.

Bir yandan DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’na üye olan işçileri çöpe sürme, üç sendikalı işçiyi işten atma iddialarının odağında. Bu gelişmelere ek olarak aşağıda aeçıkça belirtilen 5 maddeyi ihlal suçlamasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Avukat Polat Balkan ve Avukat Ayşe Evrim Zeybek Akçay

“SUÇLAR : Gerek sendikaya üye olma hakkını engellemek, gerekse sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlayarak;

1-Anayasanın “Sendika kurma hakkı” başlıklı 51. Maddesinde,

2-Türk Ceza Kanunu’nun “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali” başlıklı 117. ve “Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” başlıklı 118. Maddelerinde,

3-Türk Ceza Kanunu’nun “Görevi kötüye kullanma” başlıklı 257. Maddesinde,

4-6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 19, 24 ve 25. Maddelerinde düzenlenen suçlar ve

5-Soruşturma sırasında tespit edilecek diğer suçlar” için savcılığa suç duyurusunda bulundular. Ayrıca DİSK te Köleoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukat Polat Balkan ve Avukat Ayşe Evrim Zeybek Akçay tarafından yapılan suç duyurusunda şunlar belirtildi: (olayda ismi geçenlerin isimlerinin sadece baş harflerini yazdık, adres ve TC kimlik noları silinmiş halde yayınladık)

“KUMLUCA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

ŞİKAYETÇİ  : İ. O.

VEKİLLERİ  : Av. Ayşe Evrim ZEYBEK AKÇAY–Av. Polat BALKAN

                    Soğuksu Mahallesi 308. Sokak Adabel Sitesi A Blok

                     No: 42 K:10 D:31 Muratpaşa/ANTALYA

ŞÜPHELİLER   

                     1- Mustafa KÖLEOĞLU (Kumluca Belediye Başkanı)

                       2- Soruşturma sırasında tespit edilecek diğer şüpheliler.                              

SUÇLAR : Gerek sendikaya üye olma hakkını engellemek, gerekse sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlayarak;

1-Anayasanın “Sendika kurma hakkı” başlıklı 51. Maddesinde,

2-Türk Ceza Kanunu’nun “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali” başlıklı 117. ve “Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” başlıklı 118. Maddelerinde,

3-Türk Ceza Kanunu’nun “Görevi kötüye kullanma” başlıklı 257. Maddesinde,

4-6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 19, 24 ve 25. Maddelerinde düzenlenen suçlar ve

5-Soruşturma sırasında tespit edilecek diğer suçlar.                                                       

SUÇ TARİHLERİ : 31/03/2019 tarihinde yapılan yerel seçimler sonrası

AÇIKLAMALAR :

1-Şüphelilerden Mustafa KÖLEOĞLU, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimler sonucunda Kumluca Belediye Başkanı seçilmiştir.

2-Şüpheli seçildikten sonra, üstlendiği kamu görevinin ağırlığı, ciddiyeti ve saygınlığıyla bağdaşmayan, Anayasa, hukuk ve yasalarla güvence altına alınan hak ve özgürlükleri ihlal eden, yok sayan, keyfi tutum ve davranışlar sergilemiş ve sergilemeye de devam etmektedir.

3-İşyerinde yaklaşık 60 kadrolu işçi çalışmaktadır (Bunlardan bazılarının günlük ücretleri, bordrolarında yasal asgari ücretin bile altında gözükmektedir). İşçilerden bazıları daha önce Türk-İş’e bağlı Belediye–İş Sendikasına üyeyken, bu dönem DİSK/Genel–İş Sendikası’na üye olmuşlardır.

İşyerinde Belediye-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu dönemde de, işçiler çeşitli engellemeler ve zorluklarla karşılaşmış, Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan ve işyerinde geçerli olan bu toplu iş sözleşmesi bile işveren tarafından uygulanması gerektiği gibi uygulanmamıştır.

İşyerinde keyfiyete dayalı bir yönetim anlayışı olduğunu belirten işçiler, yasal ve sözleşmeden doğan hakları olan ikramiyelerinin ödenmediğini, günlük ücretlerinin yasaya aykırı bir biçimde işveren tarafından düşürüldüğünü, fazla mesai ve tatil günleri çalışmalarının da ödenmediğini iddia etmektedirler.

Bu işçilerden en düşük kıdemi olanının 20 yıllık kıdemi bulunduğunu belirtmeliyiz.

Bu aşamada, Sayın Savcılıkça, iddialarımızla ilgili olarak, toplu iş sözleşmesinin ve işçilerin bordrolarının getirtilerek, toplu iş sözleşmesinin hukuka uygun bir şekilde uygulanıp uygulanmadığının, usulsüzlük yapılıp yapılmadığının, suça konu eylem ve işlemler olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla bilirkişi incelemesi yaptırılmasını talep ediyoruz.

4-İşyerinde bir süre önce DİSK/Genel–İş Sendikası işçiler arasında örgütlenme çalışmasını tamamlamış, toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürütme ve imzalama yetkisi almış, yaklaşık üç ay süren görüşmeler sonunda anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alınmıştır.

Grev kararı sendikacılar tarafından 29 Ağustos 2022 Pazartesi günü Kumluca Belediye Başkanlığı binasına asılmıştır. Buna ilişkin DİSK/Genel–İş Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Vedat KÜÇÜK’ün sosyal medya paylaşımlarının linklerini sunuyoruz:

(https://twitter.com/VedatKUCUK_/status/1565347792960520196?s=20&t=5AoT2Dauo3NKnsGD6Da9ZA, https://twitter.com/VedatKUCUK_/status/1565348545900998656?s=20&t=5AoT2Dauo3NKnsGD6Da9ZA).

Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlerin özeti bile iddialarımızın doğruluğunu ortaya koyacaktır: “İŞÇİLERE SENDİKADAN İSTİFA ETMELERİ İÇİN BASKI YAPILIYOR… Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu'nun, seçim öncesinde; ‘sendikasız işçi kardeşlerimizin hepsinin

sendikal haklarını kazanması için mücadele edeceğiz, bunlar için size söz veriyorum’ diye söz verdiğini, ancak seçim bittikten sonra verilen sözlerin hepsinin unutulduğunu, ayrıca işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapılmaya başlandığını aktaran işçiler,

Temmuz ayında kendilerine ‘sendikadan istifa ederseniz yapılan işlere göre net 8 bin -TL ile net 10 bin TL ücret verileceği söylendiğini’ de ifade ettiler. İşçiler, ‘Bir kısım arkadaşımız baskılara dayanamayarak sendikadan istifa etti ve onlarla bireysel iş sözleşmesi yapıldı, belirttikleri ücretleri vermeye başladılar.

Sendikadan istifa etmeyen 30 kişiye ise bu ay asgari ücretin bile altında ödeme yapıldı’…. belediye yönetimi ile görüşebilmek ve toplu sözleşme müzakerelerine başlayabilmek için her yolu denediklerini, ancak ne yazık ki sonuç alamadıklarını söyledi.

Vedat Küçük, ‘Sendika olarak Bakanlıktan yetki belgesini aldıktan sonra işverene toplu sözleşme çağrısını yaptık. Yasal süre içinde belediye yönetimi yanıt vermeyince bu sefer İŞKUR üzerinden toplantı çağrısı yapıldı. İşveren o toplantıya da katılmadı. Bunun üzerine Resmi Arabulucu aşamasına geçildi.

Arabulucunun ısrarları sonucu bir toplantıya belediye adına bir avukat geldi. Avukat ise herhangi bir madde müzakeresi yapmayacağını belirterek sadece uyuşmazlık tutanağını imzaladı. Sonrasında da belediye ile herhangi bir görüşme yapılamadı…

Küçük ayrıca ‘CHP il ve ilçe yönetimleri ile ve milletvekilleri ile de görüşüldüğünü, hepsinden görüşmelerin başlaması için destek istendiğini ancak belediye başkanının kendilerini dikkate almadığını belirttiler’ dedi. Bu süreçten sonra yasal olarak grev sürecine girdiklerini belirten Küçük,

görüşmeler başlamaz ve anlaşma sağlanamaz ise greve çıkacaklarını belirtti. Sendikal baskılara da değinen Küçük, ‘Üyelerimiz belediye bürokratları tarafından odalara çağrılarak Sendikamızdan istifaya zorlanıyor. İstifa edenlere bireysel iş sözleşmesi yapılarak ücretlerine zam yapılıyor.

İşin tuhaf tarafı belediyenin sendikadan istifa edenlere vermeye başladığı ücret ise Sendikamızın toplu sözleşmede istediği taleplere yakın bir düzey olması. Buradan anlaşılıyor ki, belediye yönetimi ile uyuşmazlığımız parasal konulardaki taleplerimiz değil.

Görünen şudur: Belediye yönetimi Kumluca Belediyesi’nde sendikalı bir çalışma düzeni yerine Harranlı bir çalışma düzeni istiyor’….

Kumluca Belediyesi'nde sendikalaşmaya öncülük eden işçi arkadaşlarının ve işyeri sendika temsilcilerinin görev yerlerinin değiştirildiğini de aktaran Küçük, ‘Bugün Türkiye işçi sınıfının hali ortada. Bütün işçilerin, emekçilerin aldıkları ücretlerin nasıl pula döndüğü de ortada.

Bütün bunlara karşı mücadele etmesini beklediğimiz bir sosyal demokrat yönetim anlayışının belediye çalışanlarına bu şekilde davranması kabul edilemez. Onlar Kumluca halkından oy isterken halkçı, demokratik, katılımcı, emeğe değer veren bir yönetimi getireceklerini vaadettiler” dedi.

5-Yukarıda da belirtildiği gibi, grev kararı sendikacılar tarafından 29 Ağustos 2022 Pazartesi günü Kumluca Belediye Başkanlığı binasına asıldıktan 3 gün sonra, 01/09/2022 Perşembe günü Kumluca Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nün 01/09/2022 tarih ve 12906 sayılı,

“Görev yeri Değişikliği” konulu yazısıyla aralarında işyeri sendika temsilcisi müvekkilim İ. O.’nun da olduğu toplam 8 işçi yıllardır çalıştıkları Fen İşleri Müdürlüğü’nden Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne gönderilmiştir! Bu işlemin amacı, nedeni ve zamanlaması düşünüldüğünde, işçilerin cezalandırıldığı,

müvekkilimin ayrıca sendikal haklarının yok sayılıp ihlal edildiği ve diğer işçilere de gözdağı verildiği tartışmasızdır.

6-Yine aynı gün, 01/09/2022 Pazartesi günü, sendika üyesi işçilerden O. A. …..ve T. B.’un ….. iş sözleşmeleri, işveren tarafından, tek taraflı olarak, hiçbir hak ve alacakları ödenmeden, İş Kanunu’nun 25/2-h (Kod:49)

(İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi) gerekçe gösterilerek feshedilmiştir. Bu aşamada, şimdilik, Sayın Savcılıkça, şüpheli ve soruşturma sırasında tespit edilecek diğer şüpheliler tarafından, sendikaya üye olmamaları,

üye olanların da istifa etmeleri yönünde işçilere uygulanan baskı ve zorlamalar ile toplu iş sözleşmesi hükümlerinin gereği gibi uygulanıp uygulanmadığı hakkında bilgilerini vereceğimiz ve müvekkilimizle aynı işyerinde birlikte yıllardır çalışan tanıklarımız T. B., O. A.Ş, E. A. ve H. G.’in tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz.

6.1-O. A. …..

6.2-T. B. …..

6.3-E. A. …….

6.4-H. G. …….

7-Şüpheli ve soruşturma sırasında tespit edilecek diğer şüpheliler, hukuka aykırı ve yasadışı usul ve yöntemlerle, işyerinde geçerli toplu iş sözleşmesi hükümlerini bile gereği gibi uygulamamakta, sözleşme hükümlerini geçersiz ve etkisiz kılmak için bireysel iş sözleşmeleri imzalamakta, baskılarla,

tehditlerle işçileri tedirgin edip korkutmakta, çalışma barışını bozmakta, işçilerin özgür iradelerini sakatlayarak, çalışma, sendikaya üye olma ve toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanma gibi en temel hak ve özgürlüklerini ihlal etmekte, kısıtlamakta ve böylelikle hem Anayasa,

hem Türk Ceza Kanunu ve hem de 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nu hükümlerini çiğnemekte, ihlal etmekte ısrarcıdır!

8-Anayasal, demokratik bir hukuk devletinde, adı, sıfatı, işgal ettiği makamı vs ne olursa olsun hiç kimsenin kendini hukukun ve kuralların üzerinde göremeyeceğine, özellikle kamu görevi yapanların keyfiliğine geçit verilmeyeceğine ve hiç kimsenin de suç işleme özgürlüğüne sahip olamayacağına inanıyoruz.                                                                                                           

KANITLAR           : Kumluca Belediyesi kayıtları, Kumluca Belediyesi ile Belediye–İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi ve buna ilişkin kayıtlar, bordrolar, tanık anlatımları, bilirkişi incelemesi ile yasal ve takdiri her türlü kanıt.  

HUKUKİ DAYANAKLAR   : Anayasa, TCK, 6356 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM                             : Yukarıda açıklanan nedenlerle,

Kumluca Belediye Başkanı şüpheli Mustafa KÖLEOĞLU ve soruşturma sırasında tespit edilecek diğer şüpheliler hakkında,

1-Anayasanın “Sendika kurma hakkı” başlıklı 51.   Maddesinde,

2-Türk Ceza Kanunu’nun “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali” başlıklı 117. ve “Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” başlıklı 118. Maddelerinde,

3-Türk Ceza Kanunu’nun “Görevi kötüye kullanma” başlıklı 257. Maddesinde,

4-6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 19, 24 ve 25. Maddelerinde düzenlenen suçlar ve

5-Soruşturma sırasında tespit edilecek diğer suçlar nedeniyle soruşturma yapılmasını ve eylemlerine uyan cezalara çarptırılmaları için haklarında iddianame düzenlenmesini müvekkilimiz adına arz ve talep ederiz. Saygılarımızla. 02/09/2022

Şikayetçi İ. O.

Vekilleri Av. Ayşe Evrim ZEYBEK AKÇAY–Av. Polat BALKAN”

yukarı çık
0
Paylaşım