Menu
RSS
Binlerce Memur Antalya Sokaklarında Haykırdı: Sefalet Zammı Değil Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz

Binlerce Memur Antalya Sokaklarında Haykırdı: Sefa…

Maaşlarına düşük zam yapıldığı...

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 Ocak Pazartesi Yürüyüşü ve Mitinge Herkes Davetli

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 O…

Yüzde 11.54'lük maaş zammına t...

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Uzun zamandır Antalya gündemin...

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket Hakkında Bilgi Verildi

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket H…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nü...

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Antalya’nın Manavgat ilçesinde...

Prev Next

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Tat: Yangın Kaderimiz Olmasın

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Tat: Yangın Kaderimiz Olmasın

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Tat  76 kişinin ölümüne yol açan Bolu Kartalkaya Oteli ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Bolu Kartalkaya’ da meydana gelen otel yangınında yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Yangın Kader Değildir

Yangınları tedbirsizlik sonucu meydana gelen felaketler olarak niteleyen Başkan Şaban Tat, şu ifadeleri kullandı: "Yangının nedeninden daha önemli olan, gerekli önlemlerin alınmamasıdır.

Öncelik, yangının çıkış kaynağını ortadan kaldırmak olduğu kadar, yangın anında hızlı ve etkili müdahale imkânı sağlayacak sistemlerin kurulması ve can kaybını önlemek için gereken tedbirlerin alınmasıdır.

Çıkış sebebi ne olursa olsun, günümüz teknolojisi yangın felaketlerinin önlenmesi ve büyümesinin engellenmesi için yeterli olanaklar sunmaktadır. Ancak, ülkemizdeki yetersiz uygulamalar, denetim eksiklikleri ve eksik mevzuat düzenlemeleri, yangınların büyük felaketlere dönüşmesine yol açmaktadır."

Periyodik Kontroller Önemli

Bir binanın yangına karşı güvenli olabilmesi için yalnızca elektronik algılama ve söndürme sistemleriyle donatılmasının yeterli olmadığını belirten Başkan Tat, şu ifadeleri kullandı: "Yangın güvenliği için, bu sistemlerin düzenli olarak bakımının yapılması ve her an çalışır durumda tutulması gerekmektedir.

Sistemlerin işlevlerini tam olarak yerine getirip getirmediğine ilişkin kontroller ise, yıllık periyotlarla bu alanda uzmanlaşmış elektik-elektronik mühendisleri tarafından gerçekleştirilmelidir.

Elektronik algılama ve söndürme sistemleri, kamuya açık ve insanların toplu halde bulunduğu yurtlar, okullar, hastaneler, oteller, cezaevleri, metro istasyonları, ibadethaneler gibi tüm binalarda zorunlu hale getirilmelidir.

Bu sistemlerin bakımının ve yıllık kontrollerinin sağlanabilmesi için acilen mevzuat değişikliği yapılmalıdır. Gerekli düzenlemeler yapılmadan, bu tür trajedilerin önlenmesi mümkün değildir."

Gerekli Önlemler Alınmalı

Yangın güvenliği açısından alınması gereken önlemlerin başında yangın algılama ve uyarı sistemlerinin kurulması, yangına müdahale edebilecek yangın tüplerinin binalarda bulunması, yangın merdivenlerinin inşa edilmesi ve her zaman kullanılabilir halde tutulması gerektiğini vurgulayan Başkan Tat,

ayrıca yangın risk raporlarının hazırlanmasının önemine değindi. Yangın raporlarına bakıldığında, yangın çıkış sebeplerinin başında elektrik kontağının en başta geldiğini belirten Tat, şu ifadeleri kullandı:

Can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için binalardaki elektrik tesisatlarının uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından projelendirilmesi bir ön koşuldur. Tesislerin yapımında mutlaka standartlara uygun malzemeler kullanılmalı, işletmeye alma aşamasında ise tesisat kontrolleri,

bilgi sahibi ve deneyimli elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yapılmalıdır.

İşletme sürecinde, trafolara ilişkin tüm bakım faaliyetleri Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu uzman mühendis gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, elektrik tesisatları, topraklama sistemleri ve yıldırımdan korunma sistemlerinin periyodik kontrolleri düzenli olarak

uzman mühendisler tarafından yapılmalı ve bu kontroller sonucunda hazırlanan raporlar birer formalite olarak raflara kaldırılmamalıdır. Bu raporlarda tespit edilen eksiklikler ve hatalar en kısa sürede giderilmelidir.

Binalardaki elektrik ve elektronik tesisatların düzenli bakımı ve periyodik kontrolleri, hayati bir öneme sahiptir ve asla ihmal edilmemelidir.

İlgili Bakanlıklara Çağrı

İlgili Bakanlıklara çağrıda bulunan Başkan Şaban Tat, yangın güvenliği sistemlerinin sürekliliğini sağlayacak düzenlemelerin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatları İşletme Sorumlusu'na ilişkin düzenlemelerin, Elektrik Mühendisleri Odası'nın öngördüğü standartlarla uyumlu şekilde, üçüncü tarafları da kapsayacak şekilde yönetmelik değişiklikleriyle hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde yürürlükte olan 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik', yukarıda belirttiğimiz mühendislik gereklerini tam anlamıyla hüküm altına almadığı gibi, mesleğimizi ilgilendiren pek çok konuda eksiklik ve aksaklıklar içermektedir.

Elektrik tesisatlarının uluslararası standartlara uygun şekilde kurulabilmesi için 'Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'ndeki eksiklerin, meslektaşlarımızın görüşleri doğrultusunda giderilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Bu tür felaketlerin önüne geçilmesi ve can kayıplarının yaşanmaması için gerekli teknik ve idari mevzuatlar ivedilikle güncellenmeli, mühendislik ve mimarlık mesleklerinin bina projelendirme, uygulama ve işletme aşamalarında eksiksiz bir şekilde görev almasını sağlayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır.”

Tat, Uyarısını Yineledi

Yetkililere bir kez daha çağrıda bulunan Başkan Şaban Tat, şu ifadeleri kullandı:

"Yönetmelikte yer alan ve can güvenliği açısından risk oluşturan eksiklikler derhal giderilmelidir. Can güvenliği tedbirlerinin, başta kamuya açık binalar olmak üzere tüm yapı ve tesisler için zorunlu hale getirilmesi; kazaları ve hatta ölümleri engelleme adına büyük önem arz etmektedir.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği'nin kapsamı genişletilmeli ve periyodik kontrollerin yapılabilmesi için gerekli tesisat kontrollerine ilişkin mevzuat değişiklikleri acilen hayata geçirilmelidir.

Sorumlu tüm kurumlar, koordineli bir şekilde birlikte hareket ederek yeni faciaların ve can kayıplarının önlenmesi adına üzerlerine düşen görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir.”

yukarı çık
0
Paylaşım