Menu
RSS

Antalya OSB’den Simbiyoz Atağı

Antalya OSB’den Simbiyoz Atağı

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların birbirlerinin atıklarından faydalanmasına imkân sağlayan “Endüstriyel Simbiyoz ve Eko-Verimlilik” projesinin tanıtım toplantısı AOSB Müdürlüğü idari hizmet binasında gerçekleşti.

Türkiye’de bulunan diğer organize sanayi bölgeleri arasında bir ilk olan, 24 ay sürecek ve ilk 6 aylık birinci etabı tamamlanan projenin tanıtım toplantısına Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih İncir, Yönetim Kurulu ve Müteşebbis Heyet üyeleri, Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Bülent Topkaya, KOSGEB Antalya Müdür Vekili Hamza Alper Doğru, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Proje Danışmanı Ferda Ulutaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri ve çok sayıda sanayici katıldı.

Rekabet Gücü Artacak

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Vekili Fatih İncir, TTGV-AOSB işbirliğiyle gerçekleşen projenin Bölge sanayicisinin yatırımlarına artı değerler katmak için atılan en büyük adımlardan biri olduğunu söyledi.

İncir, “Endüstriyel simbiyoz birbirine fiziksel olarak yakın olup, normalde birbirinden bağımsız çalışan iki veya daha fazla ekonomik işletmenin bir araya gelerek malzeme, enerji, su veya yan ürünlerin fiziksel değişimi de dâhil olmak üzere, her türlü varlığın, lojistik ve uzmanlık kaynaklarının paylaşımı ya da ortak kullanımı demektir.

Bu paylaşım ile ortaklık kültürünün benimsenmesi, ortak satın alma, ortak pazarlama, ortak eğitim gibi konularda da işbirliklerinin oluşması beklenmektedir. Böylece endüstriyel simbiyoz; bağımsız işletmeleri, daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanımı çerçevesinde bir araya getirecektir.

Ayrıca firmalar arası simbiyotik ilişkiler oluşturularak kaynak tüketiminin azaltılması, atıkların kaynağında önlenerek ya da azaltılarak daha verimli ve çevre dostu üretim ve hizmet süreçlerinin uygulanması, bu yolla hem çevre performansının iyileştirilmesi hem de ekonomik kazanım sağlanması yoluyla rekabet gücünün artırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Hedef Kaynak Tüketimini Azaltmak

Projenin ilk aşamasının sektörel ve çevresel analiz ile bilinçlendirme çalışmalarını kapsadığını anlatan İncir, “Uygulama ve sürdürülebilirlik aşaması ise ilk aşamada elde edilen çıktılar doğrultusunda hayata geçirilmesi, gerekli sistematiğin oluşturulması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik önlemlerin alınması şeklinde devam edecektir.

Proje sayesinde bu güzel vatanı emanet aldığımız çocuklarımıza karşı hayati bir sorumluluğu yerine getirerek öncelikle ülkemizdeki, beraberinde ise Bölgemizdeki kaynak tüketiminin azaltılmasını, atıkların kaynağında önlenmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

İlklerle Dolu Proje

Endüstriyel Simbiyoz ve Eko-Verimlilik projesinin bünyesinde iki farklı ilki barındırdığını söyleyen İncir, “Projenin desteklenmesi için KOSGEB’e başvurulmuş ve “Meslek Kuruluşu Proje Destek Programı” kapsamında hibe desteği alınmıştır.

Projeyi Türkiye’deki hayata geçirecek ilk organize sanayi bölgesi olmakla kalmayıp KOSGEB’den destek alan ilk meslek kuruluşu olarak da aynı projede iki farklı ilke imza atılmış olmanın heyecanını taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

yukarı çık
0
Paylaşım