Toptancı Hali’nde sezon açıldı
- Yazan Editör
Antalya Toptancı Hali’nde örtü altı üretim sezonunun başlaması, ilk kez kutlandı. Törende konuşan Başkan Türel, hal alanının 100 dönüm daha genişletilerek 350 dönüme çıkacağı müjdesini verdi.
Antalya Toptancı Hali tarihinde bir ilk yaşandı. 2014-2015 örtü altı üretim sezonunun açılışı törenle yapıldı. Hal esnafı ve çiftçilerin katıldığı törende konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya büyüyor, Antalya Toptancı Halimiz de büyüyor. Bu alan sizlere yetmemeye başladı. Arka tarafta benim ilk dönemimde orada yaşayan vatandaşlarımıza, TOKİ ile anlaşmak suretiyle konutlar ürettik. Kalan kısmı hala orada duruyor. Onu da çözecek planlarımız vardı ama 5 sene ara vermek zorunda kaldık. Yeniden bıraktığımız yerden devam ediyoruz. Halin 100 dönüm daha genişlemesiyle ilgili çalışmayı başlattık” dedi. Başkan Türel, “Yaklaşık 250 dönüm olan toptancı hali 350 dönüme genişlemiş olacak. Bununla ilgili imar planı tadilatını önümüzdeki meclise yetiştirmeye çalışıyoruz. Bir süre sonra size 350 dönüm de yetmeyecek. O da az gelecek. Çok daha büyük bir hal için belki 2023’te belki daha sonra neler yapılabileceği hususunda bugünden adımlarımızı atıyoruz, planlamamızı yapıyoruz. Yeni alan arayışlarımız devam ediyor” dedi.
SİZLER DÜNYAYI BESLİYORSUNUZ
Antalya Toptancı Hali’nin 12 ay, her sezonda farklı ürünlerle hizmet veren bir hal olduğunun altını çizen Başkan Türel şunları söyledi: “Bizim için sizler çok önemlisiniz. İnsanlar zaman zaman yaptığı işin öneminin farkında olmayabilir. Sizler, Antalya’nın Türkiye’nin hatta ve hatta Avrupa’nın dünyanın en önemli gıda bankası görevini yapılan kişilersiniz. Antalyamızı, ülkemizi besliyorsunuz, diğer taraftan tüccarlarımız vasıtasıyla yapılan ihracatlarla da dünyamızı besliyorsunuz. Klasik bir söz vardır. Sizin başınız ağrısa memleketin midesi bulanır. Aynen öyle bir durum. Sizler böyle bir hizmeti sunuyorken, bizlerin de sizlere karşı bir tek görevi vardır. O da, sizlerin işinize, ticaretinize destek olmak, yardımcı olmak. Siz ne kadar işlerinizi büyütürseniz, şehrimiz, ülkemiz büyür. Onun için biz sizlere yardımcı olmak adına hizmet etmekle mükellefiz.”
Başkan Türel, çiftçinin, toptancı hal esnafının sorunlarını çok iyi bildiğini belirterek şöyle devam etti: “Sürekli sizlerle birlikte yaşadığımız için sorunlarınız ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bir rüsum meselesi, sizlerin olduğu kadar benim de en önemli sorunum. Üretici, tüketici halleri ayrımı gündeme geldiğinde, başlangıçtaki oran yüzde 25 Antalya, yüzde 75 dışarıdaydı. O zaman Ankara’da görev yapıyordum. Sayın bakanımız, Hayati Bey’i milletvekillerimizle birlikte ziyaret ettik ve dedik ki ‘Sayın bakanım, bunun hepsinin Antalya’da olması lazım, bu rüsum Antalya’da toplanıyor. Bunun yüzde 25’ini bize, yüzde 75’ini ele verirseniz bu iş olmaz. Yani o dönemde ben belediye başkanı değilim ama bu Antalya’nın önemli bir meselesi. En azından rüsum paylaşımını 50-50 noktasına taşıdık. Yeterli mi, değil. Ama her şey de birden olmuyor. Bu yasanın aksaklıklarıyla ilgili defalarca heyetler sizlerle bir araya geldi, ev ödevlerini sizden aldılar, derslerini ilgili bürokratlarımız yapmaya çalıştılar. Hiçbir yasa en iyisi değildir. Ama arkasından da eklenir. En iyi, iyinin de baş düşmanıdır. Onun için meclis var. TBMM kanunları 1923 senesinden beri çıkartıyor. Ama meclisin görevi bitmiyor. Çıkarılan kanunlarda uygulamalardaki eksiklikler çözülerek yola devam ediliyor. Her çözüm de bir sorun üretiyor. Örneğin, Antalya’daki köprülü kavşakları yapmasaydık, üst geçitlere de ihtiyaç yoktu. Yasadan kaynaklanan sıkıntılarınızı gayet iyi biliyorum.”
DELİ DUMRUL VERGİSİ KALDIRILDI
Fiyatların açıklanması hususunda turizm sektörü başta olmak üzere birçok kesimin sıkıntılı durumu olduğunu gördüklerini söyleyen Başkan Türel, “Fiyatlar, bir türlü anons edilmiyor ve bu fiyatların gerçek olması konusunda sıkıntılar vardı. Bizim işimiz hak ve adalet dağıtmak. O yüzden önce adalet sonra da kalkınma diyoruz. Ve bu adaletli anlayışı derhal uygulamaya geçirdik. Şimdi artık tek fiyat var. Alan razı, satan razı. Göreve geldim, eli nasırlı çiftçi kardeşim, her gün çıkışta 7 TL adeta ‘deli dumrul’ vergisi ödüyor. Gariban çiftçiden ne alıp veremediğiniz var. Yazık değil mi. Kaldırdık, yer yerinden de oynamadı. Tüccarlara bakıyoruz, ortada 65 TL ardiye bedeli gibi bir bedel, ne için alındığı anlaşılmayan bir bedel. Kaldırdık. Kendi yetkilerimiz dahilinde olan hususlarda derhal gereğini yapıyoruz” diye konuştu.
DERME ÇATMA HALLERE SON
Yeni büyükşehir yasasıyla 40 kilometrelik sahil sınırının, 640 kilometreye çıktığını söyleyen Türel şunları ifade etti: “Büyükşehir’in ilçelerimizde, beldelerimizde, köylerimizde çok iyi hizmet verebilmesi için büyük bir şans. Büyükşehir yasasıyla ilgili bazı sıkıntılar dile getiriliyor. Bu yasanın nimetleri görüldüğünde, ne kadar doğru bir yasa olduğu anlaşılacak. 6 aydır uygulanıyor ama şu an hazırlık dönemi. Yapılanların nimetleri görüldüğünde ne kadar doğru olduğunu herkes anlayacak ve bu yasayı eleştirenler kaçacak delik arayacak. Geçmişte ne olmuş, her belde belediyemiz, yan belediye de hal var diye hal yapmış. Bir toptancı hal niteliğinden çok uzak, baraka düzeninde haller yapılmış. Antalya’da toplam 24 tane hal var. 3-4 tanesini bir tarafa koyun, 20’si bir tane hal etmez. Şimdi 6 tane bölge hali kuruyoruz. Alan tahsisi taleplerimizi yaptık. Yerleri tespit ettik. Örneğin Finike’de proje hazır, kısa süre sonra temelini atacağız. Her yerde bölge halleri içerisinde çiftçi kardeşimiz, komisyoncularımızla beraber derme çatma hallerden kurtulacak. Aynı şekilde 6 tane yeni bölge mezbahası yapıyoruz. Ticaret Borsası ile beraber bir hayvan borsası ve gelişmiş bir mezbaha yapacağız.”