Menu
RSS
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Örnek Bir Belediyecilik Yapacağız

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Ö…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’...

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz Alkışlarla Karşılandı

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz…

Antalya Büyükşehir Belediyesi ...

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücad…

Antalya'nın Konyaaltı ilçesind...

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğrenciler Okula Gönderilmeyecek

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğren…

“Müfredatı Geri Çekin Platform...

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

CHP meclis gurubunda CHP Genel...

Kurban Bayramı Tatili 9 Gün Oldu

Kurban Bayramı Tatili 9 Gün Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine ...

Prev Next

Rusya’ya Yaş Sebze Ve Meyve İhracatında Büyük Düşüş

Rusya’ya Yaş Sebze Ve Meyve İhracatında Büyük Düşüş

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Ali Kavak, ambargo nedeniyle 2015'in ilk 6 ayında Rusya'ya yapılan 450 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yaparken bu rakamın 2016'nın aynı döneminde 91 milyona düştüğünü belirterek, "Şimdi iki ülke arasında atılan bu olum adımlardan en çok yaş sebze ve meyve sektörü yararlanacak" dedi.

Ali Kavak, Rusya'yla son dönemde yaşanan gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi. İki ülke arasında atılan olumlu adımların ardından yaş sebze ve meyve ihracatında yeniden bir canlanma beklentisine girdiklerini belirten Kavak, şöyle dedi:

"Rusya, yaş sebze ve meyve açısından önemli bir pazar. Türkiye, yaş sebze meyve ihracatının hemen hemen yarısını Rusya Federasyonu'na yapıyor. Uçak kriziyle her iki ülke arasında başlayan gerilim, en çok yaş sebze meyve sektörünü olumsuz yönde etkiledi.

Cumhurbaşkanımızın attığı bu önemli adımı biz yürekten destekliyoruz, iki ülke arasındaki gerilimleri yumuşatmaya yönelik atılan bu adımları destekliyoruz, ayrıca bu olumlu adımlardan en çok yaş sebze ve meyve sektörü yararlanacak."

İhracat Yüzde 80 Oranında Düştü

Uçak krizi sonrası Rusya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle yaş sebze ve meyve ihracatında ciddi bir düşüş yaşandığını ifade eden Kavak, şöyle devam etti:

"Çünkü ihracatımızın yüzde 50'ye yakınını biz bu ülkeye yapıyoruz. Uygulanan ambargo sonucu bizim Rusya'ya yönelik ihracatımızda yüzde 80'lere varan bir düşüş var. 2016 yılının ilk 6 ayına baktığımızda, geçen sene yaptığımız ihracatın sadece yüzde 20'sini gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Yani ihracatımızda yüzde 80'lere varan bir düşüş var. 2015 yılının ilk 6 ayında 450 milyon dolar civarında bir ihracatımız varken, maalesef bu yılın ilk 6 ayında sadece 91 milyon dolarlık bir yaş sebze meyve ihracatımız yapılmış. Bu Rusya pazarının bizler için ne kadar önemli odluğunun en güzel göstergesidir."

Yeni Pazarlar İhracatçıyı Kurtardı

Rusya ile yaşanan sorunun ardından yeni pazarlara yöneldiklerini belirten Ali Kavak, "Rusya'daki bu olumsuzluktan yaşadığımız pazar kaybını, ihracatçı arkadaşlarımızın girişimci ruhlarıyla, telafi etme yoluna gittiler.

Burada başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz, 2016 yılının ilk 6 ayında yaş sebze meyve alanında ihracatımız toplamda sadece yüzde 3-4 civarında düşüş kaydetti. Bu da şunu gösteriyor, bizim Rusya pazarındaki kaybımızın büyük bir kısmını mevcut pazarlarımızda ve alternatif pazarlarımızda telafi etmiş bulunuyoruz.

Ancak şunu da belirtmek lazım, Rusya pazarına devam edilse, yasaklar getirilmeseydi, bu sene ihracatımızda yüzde 15-20'lere varan bir artış söz konusu olacaktı" dedi.

Ortadoğu'ya Giden Yolumuz Suriye'den Geçiyor

Rusya ile yaşanan iyi gelişmelerin, zor günler geçiren nakliye ve ambalaj sektörünü de önemli ölçüde sevindireceğine dikkat çeken AKİB Başkanı Ali kavak, son olarak şunları söyledi:

"Biliyorsunuz Hatay, Türkiye'nin yaş sebze meyve ihracatında önemli bir merkez, yaş sebze meyve ihracatının yaklaşık 4'te biri bu merkezden yapılıyor. Buna bağlı olarak nakliye ve ambalaj sektörü Hatay'da çok gelişmiş durumda.

Son yaşanan Ortadoğu'daki gelişmelerden kaynaklanan gelişmeler en çok nakliye ve ambalaj sektörünü olumsuz etkiledi. Hatay'da bu üç sektör hem yarattıkları istihdam, hem ülkemize sağladığı döviz girdisi ve ekonomik değer itibariyle çok önemli konumda.

Yani bu üç sektör Hatay'daki ekonominin lokomotifi konumunda olan sektörler. Bizim önemli pazarlarımızdan birisi Ortadoğu, Ortadoğu'ya giden transit yolumuz ise Suriye'den geçiyor. Bu yolun kapanmasıyla oradaki pazar payımızda ciddi anlamda sıkıntılar yaşamaya başladık.

Yaş sebze ve meyve ihracatında yaşanan sıkıntılar direkt olarak nakliye sektörüne yansıyor olumsuz şekilde. Rusya'yla ilişkilerin normalleşmesi istikametinde atılan bu adımların diğer komşu ve çevre ülkelerle olan ilişkilerimizin de normale dönüşmesi noktasında önemli bir adım olarak gerçekleşir umudundayız." Kaynak: Cumhuriyet

yukarı çık
0
Paylaşım