Menu
RSS
Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Antalya’nın Manavgat ilçesinde...

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin Yereldeki Uzantısı; Utanmadan İftira Atıyorsunuz

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin …

CHP Antalya İl Başkanı Nail Ka...

TKP: Maraş Katliamı Bu Düzenin Açık Yüzüdür

TKP: Maraş Katliamı Bu Düzenin Açık Yüzüdür

Türkiye Komünist Partisi (TKP)...

Halkın Eğitiminden Tasarruf Olmaz

Halkın Eğitiminden Tasarruf Olmaz

Haberi okuyunca donup kaldım. ...

Muratpaşa CHP İlçe Başkanı Kıran: CHP Belediyelere Haciz Kıskacı Düpedüz Faşizmdir!

Muratpaşa CHP İlçe Başkanı Kıran: CHP Belediyelere…

CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Can...

Sahim Sen: Asgari Ücretin Belirlenmesinde İnsan Onuru Ve Yaşam Kalitesi Öncelikli Olmalı!

Sahim Sen: Asgari Ücretin Belirlenmesinde İnsan On…

Türkiye’nin en önemli gündem m...

Kızılarık Mahallesi Halkı: Mahalle Bizim, Ev Bizim, Direneceğiz

Kızılarık Mahallesi Halkı: Mahalle Bizim, Ev Bizim…

Kızılıarık Mahallesi halkı evl...

Antalya’nın Kaotik Ulaşımı

Antalya’nın Kaotik Ulaşımı

Antalya’da’’ kent içi trafik p...

Muratpaşa Belediyesi'nden Kızılarık Mahallesi'ne Tahliye Talebine Sert İtiraz: Zulmetmeyin!

Muratpaşa Belediyesi'nden Kızılarık Mahallesi'ne T…

Muratpaşa Belediyesi, Kızıları...

Prev Next

Kalp Hastalıklarının Ekonomiye Yükü Yılda 170 Milyar Euro

Kalp Hastalıklarının Ekonomiye Yükü Yılda 170 Milyar Euro

Kalbimiz hepimiz için kuşkusuz çok değerli. Ancak ona bu değerini ne kadar hissettirebiliyor, ona ne kadar iyi bakabiliyoruz? Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenlerinin başında

hala kalp ve damar hastalıklarının geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kalp Sağlığı Koordinatörü ve Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek “Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2014 verilerine göre hastalığa bağlı ölümlerin %60’tan fazlası kalp hastalığına bağlı olarak gerçekleşiyor.

Kalp-damar hastalıklarına bağlı olarak yılda ülkemizde yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu rakamın 2020 yılına doğru 400 bin dolayına yükseleceği tahmin ediliyor. Kalp ve damar hastalıklarının Avrupa Birliği ekonomisine ise yılda yaklaşık 170 milyar Euro yük oluşturduğu tahmin ediliyor” dedi.

11-17 Nisan Kalp Haftası kapsamında kalp sağlığının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sertaç Çiçek sağlıklı yaşam, erken tanı ve tedaviyle kalp hastalıklarının kontrol altına alınabildiğine, hatta büyük oranda önlenebildiğine dikkat çekiyor.

Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor. Kalp ve damar hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek ve kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla 11-17 Nisan Kalp Haftası olarak kutlanıyor.

Sağlık sektöründe harcanan her 6 doların 1 doları kalp damar hastalıkları için harcandığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kalp Sağlığı Koordinatörü ve Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek “Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı Eylem Planı’na (2015-2020) göre kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2030 yılında tüm dünyada 22,2 milyon olacağı tahmin ediliyor” dedi.

2020 Yılında Kalp Ve Damar Hastalıklarına Bağlı Ölümler %36 İle En Sık Ölüm Sebebi Olacak

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ölüm verileri, toplam ölümlerin içinde kalp hastalıklarının payının gittikçe artma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Kalp hastalıkları 1989’da yüzde 40, 1993’te yüzde 45, 2009’da yüzde 40 ve 2013’te yüzde 39,6, 2014 yılında yüzde 40,4 ile tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almıştır.

Tüm dünyada devam eden ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha belirgin olan global geçişle birlikte 2020 yılında kalp ve damar hastalıklara bağlı ölümlerin % 36 ile en sık ölüm nedeni olacağı ve bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümlerin % 15’lere gerileyeceği düşünülüyor.

Türkiye’de kesin rakamlar olmamakla birlikte, kalp ve damar hastalıklarının Avrupa Birliği ekonomisine yılda 170 milyar Euro dolayında bir yük oluşturduğu tahmin ediliyor.

Bu, yılda birey başına ortalama 372 Euro ediyor. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler ve çalışamama nedeniyle üretim kaybı ise AB için 35 milyar Euro olarak hesaplanırken, bunun 24.4 milyar Euro’sunun ölümlere, 10.6 milyar Euro’sunun da çalışamamaya bağlı olduğu düşünülüyor.

Türk Kardiyoloji Derneği’nin verilerine göre dünyada yılda 17 milyon kişi, Avrupa Birliği’nde ise yılda 2 milyon kişinin yaşamını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden dolayı kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Sertaç Çiçek, “Türkiye’de kesin rakamlar olmamakla birlikte bugün için bu rakamın ülkemizde 200 bin dolayında olduğu tahmin edilmektedir.

Türkiye’de genç nüfus yapısına karşın ölümlerin yüksek oranda görülmesi, önümüzdeki yıllarda nüfusun yaşlanması ile birlikte bu anlamda korkunç boyutlara ulaşabilecek bir patlamanın habercisi olabilir.

Şu anda kabaca 65 yaş üzerindeki nüfus yaklaşık % 5 kadarken, önümüzdeki 10-15 yılda bunun iki katına çıkabileceği tahmin edilmektedir. Buna paralel olarak kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin, 2020 yılına doğru 400 bin dolayına yükseleceği olasılığı vardır” dedi.

Sağlıklı Yaşamı Benimseyerek Kalp Sağlığı Korunabilir

Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık önlemlerinin değeri daha iyi anlaşılmaya başlandığını aktaran Anadolu Sağlık Merkezi Kalp Sağlığı Koordinatörü ve Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek “Sağlıklı beslenme, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, spor, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır” dedi.

Kalp Sağlığı İçin Öneriler

  • Hayvanî gıdalardan ve katı yağlardan uzak durun
  • Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun
  • Düzenli bir şekilde her gün en az yarım saat yürüyüş yapın.
  • Akşam geç saatlerde yemek yemeyi bırakın. Tok bir mideyle yatmak, özellikle bilinmeyen kalp damar hastalıklarını tetikleyerek kalp krizine neden olabilir.
  • Ekmek tüketiminizi sınırlandırın, lifli gıdalar tüketin
  • Düzenli sağlık kontrolü yaptırın
yukarı çık
0
Paylaşım