Menu
RSS
Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket Hakkında Bilgi Verildi

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket H…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nü...

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Antalya’nın Manavgat ilçesinde...

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin Yereldeki Uzantısı; Utanmadan İftira Atıyorsunuz

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin …

CHP Antalya İl Başkanı Nail Ka...

TKP: Maraş Katliamı Bu Düzenin Açık Yüzüdür

TKP: Maraş Katliamı Bu Düzenin Açık Yüzüdür

Türkiye Komünist Partisi (TKP)...

Halkın Eğitiminden Tasarruf Olmaz

Halkın Eğitiminden Tasarruf Olmaz

Haberi okuyunca donup kaldım. ...

Muratpaşa CHP İlçe Başkanı Kıran: CHP Belediyelere Haciz Kıskacı Düpedüz Faşizmdir!

Muratpaşa CHP İlçe Başkanı Kıran: CHP Belediyelere…

CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Can...

Sahim Sen: Asgari Ücretin Belirlenmesinde İnsan Onuru Ve Yaşam Kalitesi Öncelikli Olmalı!

Sahim Sen: Asgari Ücretin Belirlenmesinde İnsan On…

Türkiye’nin en önemli gündem m...

Kızılarık Mahallesi Halkı: Mahalle Bizim, Ev Bizim, Direneceğiz

Kızılarık Mahallesi Halkı: Mahalle Bizim, Ev Bizim…

Kızılıarık Mahallesi halkı evl...

Antalya’nın Kaotik Ulaşımı

Antalya’nın Kaotik Ulaşımı

Antalya’da’’ kent içi trafik p...

Prev Next

Davut Çetin’den Mayıs Ayı Enflasyonu Açıklaması

Davut Çetin’den Mayıs Ayı Enflasyonu Açıklaması

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Mayıs Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

"2016 Mayıs ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de % 0,58, Yurtiçi ÜFE’de % 1,48 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında % 6,58, yurt içi üretici fiyatlarında % 3,25 olarak gerçekleşmiştir.

Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler % 17,99 ile umreye gidiş ücreti, % 14,88 ile çilek ve % 13,63 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler % 46,30 ile kuru soğan, % 36,01 ile sivri biber ve % 31,79 ile sarımsak olmuştur.

Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış % 12,79 ile ”alkollü içecekler ve tütün”, %11,87 ile “çeşitli mal ve hizmetler” ve % 10,59 ile “lokanta ve oteller” gruplarında gerçekleşmiştir.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 8,04 ile “giyim ve ayakkabı” grubunda görülürken, en yüksek düşüş % 1,64 ile “gıda ve alkolsüz içecekler”  grubunda gerçekleşmiştir.

Yİ-ÜFE’de, sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %2,43 artış, imalat sanayi sektöründe %1,87 artış, elektrik ve gaz sektöründe %3,25 düşüş ve su sektöründe %0,49 artış olarak gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (%14,58), ham petrol ve doğal gaz (%10,00), ana metaller (%5,93) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (%-3,25), giyim eşyası (%-0,78), kâğıt ve kağıt ürünleri (%-0,69) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler olmuştur.

Yİ-ÜFE Artışı Reel Sektörün Sıkıntısını Arttırır

Mayıs ayında TÜFE'deki yatay seyire karşılık, Yurtiçi ÜFE’deki %1,48'lik artışın dikkat çekici olduğunu belirten Çetin,  "Mayıs ayında ÜFE artışı 2008 yılından bu yana görülen en yüksek artıştır.

ÜFE artışı, demir-çelik, petrol ve bazı işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmakla birlikte, dünyada üretici fiyatları düşerken ve iç piyasada yavaşlama işaretleri görülürken ÜFE'nin tırmanışa geçmesi reel sektörün sıkıntısını artıracaktır. Ekonomi yönetimi gıda enflasyonu dışında temel girdilerdeki fiyat gelişmelerini ve bazı sektörlerdeki rekabet yapısını da dikkatle izlemelidir.

Tarımsal Ürün Fiyatları Düşüyor

2016 Mayıs ayında, gıda fiyatları aylık olarak %1.64 oranında düşerken, akaryakıt zamları ve giyim fiyatlarındaki artışa bağlı olarak TÜFE %0,58 artmıştır. Çekirdek enflasyon aylık 1.20-1.30 düzeyinde kalırken, manşet enflasyonun aylık %0.58'de, yıllık %6.58'de kalması tarım fiyatları sayesindedir.

Tarım fiyatlarındaki sert düşüş Mayıs ayında da devam etmiş, Antalya toptancı hallerinde domates gibi ürünlerimizin fiyatları 60 kuruş düzeyinde kalmıştır. Domates market fiyatı geçen yıl 2.6 TL iken bu yıl 1.7 TL'ye düşmüştür. " dedi.

Antalya, Turizmden Sonra Tarımda Da Gelir Kaybı İle Karşı Karşıya

Antalya, turizmden sonra tarımda da ciddi bir gelir kaybıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Başkan Çetin, “Mart sonu itibariyla SGK'lı çalışan sayımızın geçen yıla göre 20.000 düşmüş olması Antalya ekonomisindeki sıkıntıyı göstermektedir.

Ramazan Ayı Ve Alışveriş Festivali Esnafımıza Bereket Getirsin

Bu vesileyle Ramazan ayının esnafımıza bolluk bereket getirmesini diliyorum. ATSO olarak ana sponsoru olduğumuz Alışveriş Festivali’nin de esnafımızın işlerine hareket getirmesini umut ediyorum" dedi.

Batı Akdeniz’de Enflasyon

Batı Akdeniz Bölgesi’nin geneline ilişkin enflasyon rakamları hakkında da değerlendirmede bulunan Başkan Çetin açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık %0,69, beş aylık % 3,62 ve yıllık bazda % 6,52 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 6.,beş aylık enflasyonda 4., yıllık enflasyonda ise 13.sırada yer almıştır.

Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık ve beş aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu, yıllık değerlendirmede ise ortalamanın altında kaldığı görülmüştür. 

Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 6,88 ile  “giyim ve ayakkabı” grubunda görülürken en fazla düşüş ise % 1,83 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” grubunda görülmüştür.

Yıllık enflasyonda ise en fazla artış % 13,60 ile “çeşitli mal ve hizmetler”, % 12,75 ile “alkollü içecekler ve tütün ve  % 11,27 ile “ev eşyası” gruplarında görülmüştür.”

yukarı çık
0
Paylaşım