ATSO’dan Nisan Ayı Enflasyonu Açıklaması
- Yazan Haber Kaktus
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:
“TUİK tarafından açıklanan verilere göre, 2016 Nisan ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de % 0,78, Yurtiçi ÜFE’de % 0,52 artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında % 6,57, yurt içi üretici fiyatlarında %2,87 artış göstermiştir.
Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler % 42,79 ile spor müsabakalarına giriş ücreti, % 28,56 ile ceket (kadın için) ve % 23,86 ile etek olurken; en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler ise % 53,93 ile sivri biber, % 43,95 ile çarliston biber ve % 41,27 ile patlıcan oluşturmuştur.
Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 12,60 ile “giyim ve ayakkabı” grubunda görülürken, en yüksek düşüş % 1,48 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” grubunda gerçekleşmiştir.
Giyimde Fiyatlar Arttı, Gıdada Düştü
TÜFE''de %0.78 olan aylık artışta belirleyici etken giyim fiyatlarındaki artış olmuş, gıda fiyatları %1.48 azalırken aylık enflasyonu 0.30 puan aşağı çekmiştir. Gıda fiyatlarındaki düşüş, beklediğimiz gibi, Antalya örtüaltı tarım fiyatlarındaki sert düşüşün sonucudur.
Sebze ve meyve dışı gıda ürünlerinde, özellikle tavuk eti, un,tuz, içme suyu ve kolalı içecekler gibi işlenmiş gıdalardaki fiyat artışları toplam gıda fiyatlarındaki düşüşü azaltmıştır.
Gıdada Tüketici Kazandı, Antalya Üreticisi Kaybetti
Ayrıca TUİK verilerinde domatesin aylık olarak %21 oranında arttığı görülmektedir. Antalya'da ise domates fiyatları Nisan ayının ilk günlerinde artarken daha sonra yeniden %30'a yakın oranlarda düşmüş, ancak bu düşüş TUİK verilerine henüz yansımamıştır. Dolayısıyla, Nisan ayı enflasyonunda tüketici kısmen kazanırken, Antalya üreticisi kaybetmiştir.
Bu konuda daha önemli husus Antalya ürünlerinde fiyatların yıllık bazda da sert bir düşüş göstermesidir. Yine TUİK'in tüketici veya perakende fiyat verileri, 2015 yılı Nisan ayına göre biber fiyatlarının %35-40, domates fiyatının %20, patlıcan fiyatının %38 düştüğünü ortaya koymaktadır.
Burada toptancı hal fiyatlarındaki düşüşlerin daha yüksek oranda gerçekleştiğine de dikkat çekmek isterim. Yani market fiyatlarındaki düşüş, diğer maliyetler nedeniyle, toptan fiyatlardaki düşüşün gerisindedir.
Antalya toptancı halinde salatalık, patlıcan, sivri biber fiyatları 0.50-070 kuruş arasındayken, TUİK verilerinde perakende fiyatlar 1.7, 1.9, 2.7 TL'dir.
Tarım Ve Turizmdeki Gelir Kaybı Bütün Antalya Ekonomisine Yansıyor
Antalya tarımındaki gelir kaybına ve önlem alınması gerektiğine daha önce işaret etmiştik. Turizmin etkisiyle birlikte gelir kaybı bütün Antalya ekonomisinde finansman ve istihdam sorunlarının artmasına neden olmaktadır.
Şubat ayı itibariyle Antalya kayıtlı istihdamında yıllık olarak %1 olarak düşüş görülmektedir ve bu henüz sezon dışında gerçekleşmiştir. Diğer taraftan Antalya'da takipteki kredilerin toplam kredilere oranı da Mart ayında Türkiye ortalamasını belirgin biçimde aşmıştır.
Dolayısıyla bu veriler Antalya ekonomisine finansman desteği talebimizin haklılığını ortaya koymaktadır.
Petrol Ve Emtia Fiyatlarındaki Yükselme Enflasyonda Kalıcı Düşüşü Engelliyor
Türkiye enflasyonuna gelince, aylık enflasyonda tarım ürünleri ve baz etkisi katkısıyla yaşanan düşüşün çekirdek enflasyonda görülmemesi, çekirdek enflasyonun yıllık bazda halen %9'un üzerinde kalması dikkat çekicidir. Petrol ve diğer emtia fiyatlarının yükselmeye başlaması enflasyonda kalıcı düşüşü engelleyici bir etkendir.
Nitekim bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz (%9,80), ana metaller (%2,64), kok ve rafine petrol ürünleri (%2,43) alt sektörleridir.
Buna karşılık bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%-1,90), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (%-1,56) ve metal cevherleri (%-0,99), bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler olmuştur.
Dolayısıyla ülkemizde verimliliği artıracak, maliyetleri düşürecek yapısal değişim olmadıkça ekonomi yönetiminin ve TCMB'nin işinin kolay olmadığı bir kez daha görülmektedir.
Batı Akdeniz’de Giyim Ve Ayakkabı Fiyatları Aylı Bazda %13,8 Arttı
Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık % 0,78, dört aylık % 2,92 ve yıllık bazda % 6,74 olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 13,83 ile “giyim ve ayakkabı” grubunda görülürken en fazla düşüş ise % 0,22 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” grubunda görülmüştür.
Giyim fiyatları bölgemizde Türkiye ortalamasının üzerinde artarken, gıda fiyatları aynı oranda düşmemiş, bir başka deyişle mum dibine ışık vermemiştir. Turizmdeki yavaşlamanın otel ve lokanta fiyatlarına yansıdığı da izlenmektedir.
Batı Akdeniz, 26 bölge arasında aylık enflasyonda 3., dört aylık enflasyonda 6., yıllık enflasyonda is 9. sırada yer almıştır.
Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık, dört aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür.”