ATSO'dan Ağustos Ayı Enflasyon Değerlendirmesi
- Yazan Haber Kaktus
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Ağustos ayında gıda ve giyim fiyatlarının enflasyonu aşağı çektiğini kaydetti.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, TUİK tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2016 Ağustos ayında TÜFE’nin yüzde -0,29 oranıyla geleneksel yaz düşüşünü gerçekleştirdiğini kaydeden Çetin, “Yıllık TUFE ise yüzde 8,05 oranıyla önceki aya göre gerilemiş, ancak geçen yıldaki yüzde 7.14 orana göre yüksek kalmaya devam etmiştir.
Aylık enflasyonu gıda fiyatları yüzde 0.40, giyim fiyatları yüzde 0.31 oranında aşağı çekmiş, böylece sigara ve alkollü içki fiyatlarındaki artışın etkisi de telafi edilmiştir.
Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 18,77 ile spor müsabakalarına giriş ücreti, yüzde 11.1 ile yurtiçi hafta sonu turları, yüzde 8,91 ile özel üniversite ücreti, yüzde 6,38 ile marul, yüzde 5.5 ile gazete, yüzde 5 ile yumurta olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 19,38 ile taze fasulye, yüzde 17,71 ile armut ve yüzde 16,60 ile domates olmuştur” dedi.
Eylül Ayında Kurban Bayramı Etkisi Ve Daha Sonra İse Doğal Gaz, Akaryakıt Fiyatları Yıllık Enflasyonda Belirleyici Olacaktır
Gıda fiyatlarında düşüş mevsimlik meyve ve sebze fiyatlarından kaynaklandığını belirten Çetin, “Ekonomi yönetiminin meyve ve sebze fiyatları kadar, işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış üzerinde de durması gerekir.
Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 2,61, lokanta ve otellerde yüzde 0,82, konutta yüzde 0,47 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,45 artış gerçekleşmiştir.
Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış yüzde 23,03 ile ”alkollü içecekler ve tütün”, yüzde 11,84 ile “çeşitli mal ve hizmetler” ve yüzde 10,60 ile “sağlık” gruplarında gerçekleşmiştir.
Yıllık manşet ve çekirdek enflasyondaki düşüş henüz sınırlı düzeyde kalmıştır. Eylül ayında Kurban Bayramı etkisi ve daha sonra ise doğal gaz, akaryakıt fiyatları yıllık enflasyonda belirleyici olacaktır. Yine de yıllık enflasyonun yüzde 8’in üzerinde kalacağı görülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
İmalat Sanayi Fiyatları Yüzde 0,38 Oranında Artmıştır
Üretici fiyatlarının geçen yıla göre ciddi bir düşüş gösterdiğini aktaran Çetin, “Yurtiçi ÜFE’de artış, aylık yüzde 0,08, yıllık yüzde 3,03 oranında kalmıştır. Son beş aydır Yİ-ÜFE’de 2009 küresel krizinden sonra en düşük yıllık enflasyonu yaşıyoruz.
Yİ-ÜFE’de, madencilik ve taş ocakçılığı ve elektrik ve gaz sektörlerinde fiyatlar düşerken, imalat sanayi fiyatları yüzde 0,38 oranında artmıştır. ÜFE’de gıda enflasyonunun aylık olarak sıfır, yıllık olarak yüzde 2,3 düzeyinde kaldığı görülmektedir.
Bu durum gıda enflasyonunun üretim cephesinden çok dağıtım cephesinden kaynaklandığını teyit etmektedir. ÜFE’yi enerji fiyatları aşağı çekerken, sigara, tekstil-giyim, otomotiv, eczacılık fiyatlarında daha yüksek artış görülmektedir. Dayanıklı malların fiyatlarındaki artış talep ve kura bağlı maliyet nedeniyle yüksek seyretmektedir” açıklamasını yaptı.
Lokanta Ve-Otel Grubunda Temmuz Ayında Başlayan Artış Devam Etmiştir
“Sonuç olarak, son aylarda maliyet enflasyonu baskısı azalırken, talep kaynaklı enflasyonun öne çıktığı görülmektedir. Kur ve emtia fiyatlarında artışın sınırlı kaldığı bir dönemde bu durum büyük risk oluşturmayabilir.
Ancak, uluslararası koşullar değişirse yüksek enflasyon riskinin kapıda beklediği de açıktır” diyen Çetin, “ Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde -0,35, sekiz aylık yüzde 4,76 ve yıllık bazda yüzde 8,40 olarak gerçekleşmiştir.
TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 15., sekiz aylık enflasyonda 13., yıllık enflasyonda ise 12. sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık bazda Türkiye ortalamasının altında, sekiz aylık ve yıllık değerlendirmede ise ortalamanın üzerinde olduğu görülmüştür.
Aylık enflasyon gıda, konut, sağlık, eğitim, eğlence ve kültür gruplarında Türkiye ortalamasının altında kalırken, lokanta ve-otel grubunda Temmuz ayında başlayan artış devam etmiştir.
Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 3,49 ile “alkollü içecekler ve tütün” ve 1,27 ile “lokanta ve oteller” gruplarında görülürken en fazla düşüş ise yüzde 4,41 ile “giyim ve ayakkabı” ve 2,03 ile ”gıda ve alkolsüz içecekler” gruplarında görülmüştür” değerlendirmesinde bulundu.