Antalyalı Dev Şirkete ATSO’dan Kritik Hamle
- Yazan Haber Kaktus
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), varlıkları 1 milyar doları aşan ve bir dönem Türkiye'nin en büyükleri arasındayken iflasına karar verilen Ataç Grubu'nun icradan satışa çıkarılan üç fabrikanın üretime geçmesi yönünde Ekonomi ve Kalkınma bakanlıklarına başvurdu.
Antalya'da 1960 yılında Hikmet Ataman ve Hüseyin Çalık tarafından kurulan Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. ile Anteks Antalya Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile ilgili iflasın ertelenmesine ilişkin geçen mart ayında Antalya Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davada, her iki şirketin de iflasına karar verildi.
Bu karar sonrasında 2011'de cirosunu en çok artıran Türkiye'nin üçüncü şirketi seçilen ve çoğu kez Türkiye'nin en büyük ilk 500 şirketi arasında yer alan Ataç Grubu'na ait üç fabrika, icradan satışa çıkarıldı.
Dünya Devlerine Üretim Yapıyordu
ATSO, Antalya ve Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip dev şirketin kurtarılması ve yeniden fabrikalarının üretime geçirilmesi yönünde girişim başlattı. ATSO, Armani, Lacoste, Versace gibi dünya devlerine yönelik üretim yapılan fabrikaların kurtarılmasına yönelik Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne resmi başvuruda bulundu.
TOBB aracılığıyla Ekonomi ve Kalkınma bakanlıkları gibi ilgili bakanlıklara yapılan başvuruda, fabrikaların kurtarılması ve yeniden üretime geçirilmesinin önemi anlatıldı.
Yazık Olur Bu Fabrikalara
ATSO Başkanı Davut Çetin, TOBB'a yapılan başvuruda Ataç Grubu bünyesindeki fabrikaların Antalya ve Türkiye ekonomisi için çok büyük önem taşıdığını anlattıklarını ve kesinlikle yeniden ekonomiye kazandırılması gerektiğinin vurgulandığını söyledi.
Bu fabrikaların arsa değerine satışının büyük kayıp olacağını belirten Davut Çetin, içindeki makine ekipmanlarıyla birlikte üçünün de yeniden üretime geçirilmesi, bunun ehil eller aracılığıyla yapılmasının Antalya ekonomisi ve istihdam açısından iyi olacağını dile getirdi.
Ataç bünyesindeki bu fabrikaların geçmişte hem üretim, hem istihdam hem de ihracat dallarında pek çok ödül aldığını hatırlatan Davut Çetin, “Arazi şeklinde değerlendirilerek satılırsa yazık olur bu fabrikalara.
İçindeki teknolojik makine ekipmanları da sökülmeden yeniden üretime geçirilmesi için TOBB aracılığıyla ilgili bakanlıklardan talepte bulunduk" dedi.
Satışa Çıkarılan Fabrikalar
2011'de yapılan halka arzla başlayan ve batış sürecinde grubun kurtarılması amacıyla anlaşma yapılan fon şirketinin oluşturduğu, ancak yasal olmadığı iddia edilen yeni yönetim kurulu döneminde iflasına karar verilen grubun bünyesinde satışa çıkarılan mal varlıkları şöyle:
Antalya 6'ncı İcra Dairesi'nce gruba ait Altınova'da bulunan iplik fabrikası ve tarımsal alan ile Organize Sanayi Bölgesi'ndeki iki adet dokuma-terbiye ve iplik fabrikaları için 8 Eylül 2016 günü için satış ilanı verildi.
Altınova'daki 52 dönümlük fabrika ve tarım alanı için 32 milyon 731 bin TL, OSB'de 78 dönümlük alandaki fabrika için 28 milyon 83 bin TL, OSB'de 116 dönümlük fabrika için de 52 milyon 778 bin TL muhammen satış bedeli belirlendi.
Üç fabrika, içindeki makine ekipmanları ile birlikte satılacak. Altınova'daki tarımsal alanda ise çoğu portakal ve çam olmak üzere zeytin, incir, nar, andız, hurma, söğüt, kavak gibi 20'ye yakın tür ve 1039 adet ağacın da bulunduğu tarımsal alan, icra yoluyla satılacak.