Antalya’da Bakan’a Sunulan Çifte Raporun Detayları Belli Oldu
- Yazan Kaktus Haber
Tarım ve ekmekçilik sektörünün Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sunduğu özel raporun detayları belli oldu. Raporda; sektörün temel sorunları ve detaylı çözüm önerileri yer alıyor. Antalya iş dünyası temsilcileri ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a
tarım ve ekmekçilik sektörü tarafından sunulan özel raporların detayları belli oldu.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından hazırlanan raporda ihracat, tarım sigortası sorunları, Hal Yasası, vergi uygulamaları, girdi maliyetleri gibi konular ön plana çıkarken, ekmekçilik sektörünün gündeminde ruhsatsız işletmeler, taban fiyat uygulaması ve ekmek israfı vardı.
VERGİLERDEN VAZGEÇİN
ATB tarafından hazırlanan ve ‘Tarımsal Ticaret ve Ekonomi Raporu’ başlığı altında 11 maddede toplanan detaylı çalışmada; tarımsal üretimdeki girdi maliyetlerinin enflasyon oranlarının çok üzerinde arttığı vurgulanarak yükün hafifletilmesi amacıyla KDV-ÖTV gibi tüm vergilerden en az iki üretim sezonu vazgeçilmesi gerektiği vurgulandı.
HAL YAPISI KORUNMALI
Üreticinin ürününü değerinde pazarlama fonksiyonlarını daha etkin şekilde yerine getirecek yeni bir modele geçilmeden mevcut hal yapısının ortadan kaldırılmaması gerektiği belirtilerek, hallerin sayısı ve özellik tanımlamaları rekabeti geliştirici ve kurumsallaşmayı arttırıcı yönde düzenlenmesi gerektiği önerildi.
ESNAF KORUNMALI
Coğrafi işaret gelişiminin desteklenmesine yönelik önerilerin de yer aldığı raporda, işaretli ürünlerin uluslararası tanıtımlarının yapılması gerektiği, festival, kermes, sergi, pazar, tanıtım günleri ya da benzeri isimler altında fuar dışı ve denetimden uzak, yöresel ürünleri değersizleştiren, kayıtlı ve vergiye tabi esnafa zarar veren etkinliklerin engellenmesi vurgulandı.
GÜMRÜK UYARISI
İhracat sürecinde THY ile özel indirimli kargo fiyat tarifesi uygulanması gerektiği, bozulabilir tarım ürünlerine yönelik renkli mühür uygulamasına geçilmesi, gümrük kapılarında randevu sürelerinden kaynaklı kayıpların yaşanmaması için çalışma saatlerinin vardiyalı sistem ile 24 saate çıkarılması istendi.
ÖN ŞART TALEBİ
Ekmekçilik sektörünün sorunlarına ilişkin hazırlanan, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş tarafından sunumu yapılan raporda ise ruhsatsız işletmelere yönelik tespitler dikkat çekti.
Sorunun çözümü için ticari işletmelerin su ve elektrik aboneliği alımı aşamasında, su ve elektrik aboneliğini verecek olan kurumların talep ettiği belgeler listesine ruhsat veya ön uygunluk belgesi getirme şartının konması gerektiği vurgulandı.
TABAN FİYAT DA OLMALI
Ekmeğe taban fiyat sınırı getirilmesi önerilerek şöyle denildi: “Ekmekte tavan fiyatla birlikte taban fiyatın da belirlenmesi, hem haksız rekabeti, hem de kalite kaybını ortadan kaldıracak, sektörde daha fazla istihdam yaratacak, devletin vergi kaybı ortadan kalkacaktır.
Halk sağlığını yakından ilgilendiren ekmek, ticaret malzemesi olmaktan kurtulup daha sağlıklı olarak sofralarımıza gelecektir.”
İSRAF ÖNLENMELİ
Raporda; Türkiye genelinde günde 95 milyon adet ekmek tüketildiği, 6 milyon adet ekmeğin ise israf edildiğine vurgu yapılarak, ekmek israfı sebebiyle yıllık ekonomik kaybın un ihracatından elde edilen gelirle eş değer olduğu belirtildi ve şu öneri sunuldu:
“Ekmek fiyatlarının düşük olması israfın önüne geçilememesinin en büyük nedenlerinden birisidir. İnsanların, özellikle de çocukların tüketim ve israf konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.