Menu
RSS
TMMOB Şehir Plancıları Odası: Kamuda Tasarruf, Krize Sebep Olanlardan Başlatılmalıdır

TMMOB Şehir Plancıları Odası: Kamuda Tasarruf, Kri…

TMMOB Şehir Plancıları Odası t...

ORC Anketi: Erken Seçim Olmalı mı?

ORC Anketi: Erken Seçim Olmalı mı?

ORC Araştırma’nın "Bu Pazar se...

Bayramın ilk 3 günündeki trafik kazalarında 22 kişi hayatını kaybetti

Bayramın ilk 3 günündeki trafik kazalarında 22 kiş…

Bakan Yerlikaya, “Lütfen aşırı...

Bayram Tatilinin İkinci Günü: 726 Kaza, 11 Ölü, 1295 Yaralı

Bayram Tatilinin İkinci Günü: 726 Kaza, 11 Ölü, 12…

İçişleri Bakanı Yerlikaya, bay...

Faturalar Kabaracak... Elektrik Ve Doğal Gaza Zam Kapıda!

Faturalar Kabaracak... Elektrik Ve Doğal Gaza Zam …

Temmuz ayında, genel seçim ve ...

Bayram Gibi Bayram: Yurttaşlar Et Bile Alamıyor

Bayram Gibi Bayram: Yurttaşlar Et Bile Alamıyor

Yurttaşlar bırakın kurban alma...

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca b...

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Kazası

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Ka…

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,...

Prev Next

Uzmanlardan Antalya İçin Yüksek Sıcaklık Uyarısı

Uzmanlardan Antalya İçin Yüksek Sıcaklık Uyarısı

Antalya’da yüksek sıcaklık ve düşük nem oranının orman yangını riskini artırdığı, aşırı sıcağın risk grubunda yer alanlar için de ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği belirtildi.

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Davut Öztürk, Antalya'da sıcaklıkların mevsim normallerinde olduğunu, ancak nemle birlikte hissedilen sıcaklığın arttığını kaydetti. Yer yer bazı yerlerde sıcaklığın normalin üstüne çıkabileceğini ifade eden Öztürk, nemin bazen normalin altına inebileceğine dikkati çekti.

Öztürk, “Yüksek sıcaklık ve düşük nem bölgemizde orman yangınlarına neden olabilir. Yetkililerin ve vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz" dedi.

Riskli Gruplar Var

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete ise yüksek sıcaklığın insan ve toplum sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratabildiğini söyledi.

Aşırı sıcakta bazı kişilerin yüksek risk altında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çete, “Örneğin 65 yaş üstü ile bebek dediğimiz insanlarımız risk grubunda yer alır. Kalp, kronik akciğer hastalıkları olanları da bu gruba dahil edebiliriz.

Güneşe doğrudan maruz kalan inşaat işçileri, karayolları çalışanları ve tarla ile bahçelerde çalışanlar da risk altında" dedi.

Saat 11.00 İle 15.00 Arasına Dikkat

Riskli grupta yer alan vatandaşların özellikle saat 11.00 ile 15.00 arasında dikkat etmelerini isteyen Prof. Dr. Çete, şöyle konuştu:

“En sıklıkla görülen hastalık sıcak döküntüsü dediğimiz isiliktir. Sıcak krampları da karşımıza çıkan diğer bir hastalık. Daha ileri dönemlerde baş dönmesi ve bayılmaları görebiliyoruz.

Durum ilerlediğinde sıcak bitkinliği ile karşılaşıyoruz. Aşırı sıcakla birlikte kan basıncı düşer. Hastada solgunluk, terleme, kalp hızında artma, baş ağrısı belirtileri ortaya çıkıyor.

En son aşamada da sıcak çarpması gelir. Burada da nörolojik bulgular ortaya çıkıyor. Hastada bilinç kaybı, etrafındakilerle iletişimi kesme gibi tablolar ortaya çıkıyor."

Terleme Çok Önemli

Sıcaktan insanları koruyan en önemli şeyin terleme olduğunu aktaran Prof. Dr. Çete, terlemenin oluşabilmesi için de bol su alınması gerektiğini söyledi.

İkinci önlem olarak da eğer kişiler yapabiliyorsa güneşle direkt temastan kaçınmaları gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Çete, “Klimalı ortamlarda durulması lazım.

Dış ortamlarda açık renkli ve terlemeye izin verici kıyafetleri giymeliyiz. Kalori miktarı yüksek yiyeceklerin tüketimini azaltmak gerekir. Sıvı ağırlıklı beslenmek lazım" dedi. Kaynak: DHA

yukarı çık
0
Paylaşım